Štrúdl je nepřekonatelná sváteční klasika, zvláště když je upečený z domácího listového těsta. Ovšem ne každý si na jeho výrobu troufne a raději dá přednost méně komplikované variantě v podobě kupovaného listového těsta. Paní Marie Opolcrová z Hůr u Českých Budějovic se s námi nezištně podělí o své rodinné stříbro na talíři a přesvědčí nás, že tzv. lístkování není až tak složité a že ta trocha práce navíc rozhodně stojí za to.
Co budeme na listové těsto potřebovat
- 280 g hladké mouky + trochu mouky na posypání
- špetku soli
- asi 8 lžic vody
- 1 lžíci octa
- 1 lžíci rumu
- 1 vejce
- 250 g změklého másla
Jak při přípravě listového těsta postupovat
1. krok: základ těsta
Do prosáté mouky v míse přidáme špetku soli a po lžicích vodu (uvedené množství vody je přibližné, protože se řídí suchostí mouky), ocet a rum. Rozklepneme do směsi jedno celé vejce a vypracujeme těsto.
2. krok: příprava na lístkování
Jakmile se těsto nelepí na stěny mísy a drží pěkně pohromadě, přendáme ho na vál a vyválíme menší placku. Doprostřed položíme kostku změklého másla, zabalíme ho do těsta, poprášíme moukou a začneme tzv. lístkovat.
3. krok: lístkujeme
Těsto opatrně vyválíme, tak aby nezačalo máslo vylézat ven. Jakmile vyválíme placku, složíme ji dohromady, opět poprášíme moukou a znovu vyválíme.
4. krok: dáme těsto do lednice
Skládat můžeme dvakrát, třikrát, podle toho, jakého chceme dosáhnout lístkování. Po posledním skládání vložíme minimálně na dvě hodiny (a maximálně přes noc) do ledničky.
5. krok: zkontrolujeme kvalitu lístkování
Těsto vyndáme z lednicea překrojíme napůl, abychom překontrolovali kvalitu lístkování. Pokud je to málo, těsto opět vyválíme a složíme. A opět vyválíme.
6. krok: pečeme
Potom už můžeme pustit do pečení třeba sladkého svátečního štrúdlu nebo slaných sýrových tyčinek ke sklence vína. Pečeme v předehřáté troubě pouhých 10 minut.
Publikováno: 25. 11. 2017, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška