reklama

Recept na domácí listové těsto: Česká vánoční klasika

Štrúdl je nepřekonatelná sváteční klasika, zvláště když je upečený z domácího listového těsta. Ovšem ne každý si na jeho výrobu troufne a raději dá přednost méně komplikované variantě v podobě kupovaného listového těsta. Paní Marie Opolcrová z Hůr u Českých Budějovic se s námi nezištně podělí o své rodinné stříbro na talíři a přesvědčí nás, že tzv. lístkování není až tak složité a že ta trocha práce navíc rozhodně stojí za to.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Co budeme na listové těsto potřebovat

  • 280 g hladké mouky + trochu mouky na posypání
  • špetku soli
  • asi 8 lžic vody
  • 1 lžíci octa
  • 1 lžíci rumu
  • 1 vejce
  • 250 g změklého másla
Suroviny na domácí listové těsto
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Suroviny na domácí listové těsto

Jak při přípravě listového těsta postupovat

1. krok: základ těsta

Do prosáté mouky v míse přidáme špetku soli a po lžicích vodu (uvedené množství vody je přibližné, protože se řídí suchostí mouky), ocet a rum. Rozklepneme do směsi jedno celé vejce a vypracujeme těsto.

Vypracujeme těsto
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Vypracujeme těsto

2. krok: příprava na lístkování  

Jakmile se těsto nelepí na stěny mísy a drží pěkně pohromadě, přendáme ho na vál a vyválíme menší placku. Doprostřed položíme kostku změklého másla, zabalíme ho do těsta, poprášíme moukou a začneme tzv. lístkovat.

Příprava na lístkování
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Příprava na lístkování

3. krok: lístkujeme

Těsto opatrně vyválíme, tak aby nezačalo máslo vylézat ven. Jakmile vyválíme placku, složíme ji dohromady, opět poprášíme moukou a znovu vyválíme.

Lístkujeme
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Lístkujeme

4. krok: dáme těsto do lednice 

Skládat můžeme dvakrát, třikrát, podle toho, jakého chceme dosáhnout lístkování. Po posledním skládání vložíme minimálně na dvě hodiny (a maximálně přes noc) do ledničky.

Těsto dáme odležet
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Těsto dáme odležet

5. krok: zkontrolujeme kvalitu lístkování

Těsto vyndáme z lednicea překrojíme napůl, abychom překontrolovali kvalitu lístkování. Pokud je to málo, těsto opět vyválíme a složíme. A opět vyválíme.

Kontrola kvality lístkováni
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Kontrola kvality lístkováni

6. krok: pečeme

Potom už můžeme pustit do pečení třeba sladkého svátečního štrúdlu nebo slaných sýrových tyčinek ke sklence vína. Pečeme v předehřáté troubě pouhých 10 minut.

Pečeme
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Pečeme

Publikováno: 25. 11. 2017, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška