reklama

3 super recepty na perníčky: Pečení vánočního cukroví začíná

Snad žádné jiné pečivo nedokáže tak příjemně upoutat nos a oči jako voňavé a zdobené vánoční perníčky. Jsou oblíbené pro svou nevšední chuť i trvanlivost. Protože tradiční perníčky potřebují čas, aby zkřehly, jsou spolu se zázvorkami prvním druhem cukroví, kterým se u nás začíná vánoční pečení. A ještě připomínáme, že perník byl považován za lék při žaludečních potížích, takže s ním šetřit nemusíte.

Perníčky zdobené mandlemi

Na přípravu těsta v míse smíchejte 280 g hladké mouky s kypřicím práškem do perníku, asi půl lžičkou perníkového koření, 180 g cukru a 1 vanilkovým cukrem. Přidejte 3 vejce, 140 g změklého másla nebo rostlinného tuku, 1 lžíci medu a ručně vypracujte hladké těsto. Zabalte do fólie a nechte v chladu asi 2 hodiny odležet. Na pomoučené pracovní ploše těsto vyválejte na plát o tloušťce asi 4 mm. Vykrájejte formičkami různé tvary a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem a ozdobte půlkami oloupaný mandlí. Vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte asi 12 minut. Perníčky nechte vychladnout a uložte do uzavíratelné nádoby s kouskem jablka, aby rovnoměrně změkly.

Perníčky zdobené mandlemi
i (Zdroj: archiv Dr.Oetker)
Perníčky zdobené mandlemi

Perníčky z celozrnné mouky

Smíchejte 380 g celozrnné špaldové mouky Babiččina volba, 1 lžičku jedlé sody, 130 g moučkového cukru, 1 lžíci perníkového koření a 1 lžíci kakaa nebo karobu. V jiné nádobě vyšlehejte 60 g rozpuštěného másla nebo rostlinného tuku s 3 lžícemi medu a 2 vejci. Propracujte obě části dohromady, a pokud nebude těsto dostatečně vláčné, přidejte trochu mléka. Vypracujte hladké těsto a zabalené do potravinové fólie ho uložte alespoň na 2 hodiny do lednice. Uleželé těsto vyválejte na pomoučeném vále a vykrajujte z něj jednotlivé kousky. Ty rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Vychladlé perníčky ozdobte polevou. Použít můžete buď klasickou bílkovou z 1 bílku, 200 g třikrát prosátého moučkového cukru a několika kapek citronové šťávy, nebo rumovou: 100 g moučkového cukru zalijte 1 lžící horké vody a zakapejte 2 lžícemi rumu. Nemusíte se spokojit jen s bílou barvou, pokud do polevy přidáte potravinářská barviva.

Perníčky z celozrnné špaldové mouky
i (Zdroj: archiv Babiččina mouka)
Perníčky z celozrnné špaldové mouky

Rychlé vánoční perníčky

Na těsto smíchejte 1 balení  směsi na přípravu perníčků Dr.Oetker s 25 g změklého másla nebo rostlinného tuku, 4  lžičkami  medu, 1 lžičkou perníkového koření a 2 vejci. Vypracujte hladké těsto. Z těsta vyválejte na pomoučeném vále plát o tloušťce 5 mm a vykrájejte z něj různé tvary a naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Těsně před vložením do trouby předehřáté na 180 °C potřete perníčky rozšlehaným bílkem. Pečte asi 10 minut. Po vychladnutí ozdobte perníčky dle vlastní fantazie pomocí barevných zdobicích tubiček. Když při vykrajování uděláte do perníčků dírku, můžete je pak použít na ozdobení stromečku.

Rychlé vánoční perníčky
i (Zdroj: archiv Dr.Oetker)
Rychlé vánoční perníčky

Prima tip: domácí perníkové koření

Základem perníku je perníkové koření, které běžně koupíte, nicméně si ho snadno můžete vyrobit doma: 1 lžičku mleté skořice, 6 hřebíčků, 3 kuličky nového koření, 6  kuliček černého pepře, ½ lžičky anýzu a 1 hvězdičku badyánu umelte nebo utlučte v hmoždíři. Poměry koření ale můžete měnit podle vlastní chuti.

Publikováno: 28. 11. 2017, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce