reklama

Hledejte zdraví na dně šálku – zázračné směsi si namícháte sami

Směsi bylinkových čajů jsou stále oblíbenější formou doplňkové léčby mnoha neduhů. Čeští fytoterapeuti, tedy specialisté na léčbu bylinkami, jsou velmi uznávanými odborníky, takže jejich předpisy na nápoje proti nachlazení a virózám jsou pravým pokladem domácí lékárničky. Tři z nich vám prozradíme.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Směs na bylinkové čaje si můžete připravit sami doma ze sušených léčivek a čaj dochutit medem (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Také současná tradiční medicína nezpochybňuje význam bylinkových čajů a řada lékařů s fytoterapeuty dlouhodobě spolupracuje. Prožíváme zkrátka „obrození“ bylinkářství a a fytoterapie se stává rovněž součástí studia klasické „západní“ medicíny.

Poraďte se s odborníky

Na českých loukách a v našich zahradách rostou bylinky, které si v ničem nezadají s těmi exotickými, jež tvoří například součást čajů používaných v čínské medicíně. Stačí připomenout třeba takovou pampelišku, které se ne nadarmo přezdívá „evropský ženšen“, protože pomáhá proti mnoha nejrůznějším neduhům.

Pampeliška je zdatným pomocníkem v boji proti cukrovce nebo kožním neduhům, podporuje rovněž správnou funkci slinivky
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Pampeliška je zdatným pomocníkem v boji proti cukrovce nebo kožním neduhům, podporuje rovněž správnou funkci slinivky

Bylinkáři doporučují, abychom mocnou sílu jednotlivých bylinek ještě posílili tím, že je budeme používat ve směsích. Bylinkami se dají opravdu léčit snad všechny neduhy, ovšem nikdy bychom se neměli pouštět do vlastních experimentů. Je třeba poradit se s lékaři a fytoterapeuty - bylinkovou kúru bychom měli považovat vždy za doplňkovou formu léčby.

Trochu jinak je to s preventivním použitím sušených bylin, například v období chřipek, viróz a nachlazení. Tady si můžete připravit posilující čaje sami, třeba podle některého z následujících předpisů přímo od fytoterapeuta.

Bylinky obsahují velmi silnou drogu, proto s nimi zacházejte opatrně
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Bylinky obsahují velmi silnou drogu, proto s nimi zacházejte opatrně

Čaj na nachlazení, chřipku i covid

  • 1 polévkovou lžíci (PL) černého bezu
  • 2 PL echinacey
  • 2 PL rakytníku
  • 1 PL tymiánu
  • 1 PL šípku

Směs zalijte vroucí vodou a nechte vylouhovat. Tento čas lze pít každý den.

Čaj na nachlazení s lipovým květem

  • 1 PL lipového květu
  • 1 PL černého bezu
  • 1 PL echinacey
  • 1 PL rakytníku
  • 1 PL šípku

Čaj vyrobíme stejně jako ten předešlý. I touto variantou můžete posilovat svou imunitu každodenně.

Čaj na nachlazení a virózy s kopřivou a tužebníkem

  • 1 PL kopřivy
  • 1 PL tužebníku
  • 1 PL lipového květu
  • 2 PL echinacey
  • 2 PL rakytníku

Opět zalijte vroucí vodou, vylouhujte a popíjejte podle chuti.

Tužebník jilmový ve spojení s dalšími bylinami pomáhá proti chřipce a virózám
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Tužebník jilmový ve spojení s dalšími bylinami pomáhá proti chřipce a virózám

Co bylinky dokážou

  • Černý bez – pomáhá hlavně proti zánětům horních cest dýchacích
  • Echinacea – vhodná proti zánětům horních cest dýchacích, ale rovněž proti zánětům tlustého střeva
  • Tymián – ulevuje od žaludečních křečí
  • Šípek – cenný je především pro vysoký obsah vitamínu C
  • Lipový květ – léčí záněty horních cest dýchacích
  • Kopřiva – v čajových směsích proti nachlazení je cenná jako bojovnice proti virům napadajícím horní cesty dýchací
  • Tužebník – tato bylinka obsahuje kyselinu acetylsalicylovou, takže je to takový přírodní „aspirin“, který navíc nedráždí žaludek
  • Rakytník – léčí záněty a zlepšuje činnost žláz s vnitřní sekrecí

Tip na závěr

Bylinkový čaj je určen skutečně k celodennímu popíjení, takže ho nevypijte naráz, ale po malých doušcích si jeho blahodárnou sílu dopřávejte průběžně od rána do večera.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů; mojezdravi.cz

Připravte si zázračný třezalkový olej:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 21. 2. 2022, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová