reklama

Originální vánoční dárky, které zahřejí u srdce a pak i v žaludku

Domácí jedlé dárky jsou prima nápad, zahřejí u srdce, ale i v žaludku. A pokud ještě nevíte, co byste svým milovaným darovali, zajděte do kuchyně a něco dobrého jim vykouzlete. Ručně vyrobené dárky jsou přece nejlepší a zvlášť, pokud jsou ze srdce vytvořené. A pokud nějaký svůj vychytaný recept nemáte, zkuste některý z těch našich.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Domácí jedlé dárky patří k těm nejlepším nejen pod stromečkem (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Kandovaná pomerančová kůra jako vánoční dárek? Skvělý nápad!

K výrobě kandovaného zázraku potřebujete:

  • 2 velké bio pomeranče
  • 680 g cukru
  • 3 šálky vody

Odkrojte horní a spodní okraje pomerančů. Oloupejte celý pomeranč. Pozor, slupka by měla být bez bílé části pomeranče. Kůru nakrájejte na půlcentimetrové proužky. Nakrájenou kůru dejte vařit do vroucí vody na 15 minut. Potom, co kůru uvaříte, sceďte ji, opláchněte ji a znovu sceďte. Do hrnce přidejte půl litru vody a 500 g cukru. Vše přiveďte za stálého míchání na středním ohni do varu. Přidejte kůru. Počkejte, dokud směs nezačne opět vřít, snižte plamen na minimum a duste pod poklicí, dokud se pomerančová kůra nestane velmi měkkou, což bude zhruba za 45 minut.

Pak hrnec sejměte z plotny. Na plech si rozprostřete pečicí papír, na který nasypte 180 g cukru, a nasypte do něj čerstvě uvařenou kůru. Trochu kůru v cukru vyválejte. Následně přeneste na čistou potravinovou fólii, kde kůru od sebe oddělte, a nechte ji zaschnout 1 až 2 dny. Pak ji můžete zabalit a darovat. V mrazničce vám vydrží až dva měsíce.

Domácím jedlým dárkem může být i kandovaná kůra z pomerančů nebo citronů
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Domácím jedlým dárkem může být i kandovaná kůra z pomerančů nebo citronů

Pomerančový džem s hřejivým kořením

  • 1,5 kg oloupaných bio pomerančů
  • 170 g cukru
  • 1 až 2 tyčinky skořice, badyán a hřebíček

Pomeranče oloupejte a odstraňte z nich co nejvíce bílé dřeně. Oloupané pomeranče rozmixujte na pyré. Vložte je do hrnce, přidejte cukr a koření. Pomerančové pyré vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne v džem, k čemuž dojde během 20 až 30 minut. Otestujte pak konzistenci. Pomerančový džem nalijte do připravených zavařovacích sklenic a uložte do lednice, nebo ještě zavařte ve vodní lázni.

I pomerančová marmeláda může být výborným dárkem nejen pod stromeček
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
I pomerančová marmeláda může být výborným dárkem nejen pod stromeček

Slaný karamel

  • 200 g krupicového cukru
  • 120 ml vody
  • 55 g másla
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • ½ lžíce vanilkového extraktu
  •  ½ až 1 lžičky soli

Ve středně velké až velké pánvi smíchejte cukr s vodou a vařte na středním plamenu, dokud se cukr zcela nerozpustí. Pak přidejte do směsi máslo a nechte ho rozpustit. Následně vše za stálého míchání přiveďte do varu.

V bodě varu přestaňte míchat a nemíchejte, dokud směs nezíská tmavě zlatou (měděnou) barvu, to je asi 10 až 15 minut. Možná i déle, vše závisí na samotném sporáku. Hlídejte to, ale nemíchejte. Maximálně, co můžete místo míchání udělat, je naklánění pánve ze strany na stranu. Po zezlátnutí karamelu pánev odstavte z plotny a ihned do ní přidejte pomalým a stálým proudem hustou smetanu ke šlehání.

Buďte opatrní, protože karamel bude hodně bublat. Rychle a dobře smetanu do směsi zašlehejte, dokud se dobře nepropojí. Nakonec do karamelu přidejte ještě vanilkový extrakt, půl lžičky soli a šlehejte. Pokud je to potřeba, přidejte ještě další sůl. Hotový slaný karamel nalijte do čistých skleniček a nechte vychladnout. Když je horký, je poměrně řídký. Ale nebojte se, jak karamel vychladne, tak zhoustne. Může být v lednici maximálně dva týdny. Takže to je ideální dárek na poslední chvíli. 

Slaný krémový karamel je výtečnou lahůdkou, můžete se o ni podělit se svými blízkými
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Slaný krémový karamel je výtečnou lahůdkou, můžete se o ni podělit se svými blízkými

Náš tip na další jedlé dárky

Skvělým jedlým dárkem (nejen na poslední chvíli) je také jedlá granola. Nejinak na tom je i domácí čokoláda. Třeba jako tato, která je vyrobena z kvalitního kakaa, a kromě malin obsahuje i drobinky oříšků a mátu. A pokud nejste na sladké, zkuste to s naloženým hermelínem nebo feta sýrem

Zdroj informací: epicurious.com; lifeloveandsugar.com; practicalselfreeliance.com

Další inspirace na originální jedlý dárek:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 17. 12. 2021, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová