reklama

Přivítejte čerta a Mikuláše originální sladkostí

Upečte si perníkový dort s mikulášskými ozdobami podle našeho receptu dříve, než přijde čas na pečení cukroví. Dort bude vonět po perníku, rumu a vanilce. Plněný je smetanovým krémem s mascarpone, což dodá dortu lahodnou chuť. Pusťte se do něj a vychutnejte si ho za zimních večerů s hrnkem kávy.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Recept na vánoční perníkový dort, podle kterého se pečení podaří (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Perníkový dort podle vychytaného receptu

Na jeho výrobu si připravte:

  • 250 g másla
  • 4 vejce
  • 500 g hladké mouky
  • 300 g cukru
  • ½ l podmáslí
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 15 g jedlé sody
  • 1 kypřicí prášek do perníku

Na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g žervé
  • 100 g cukru
  • 350 g smetany ke šlehání
  • 1 lžička vanilková esence
Suroviny pro výrobu perníkového dortu
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Suroviny pro výrobu perníkového dortu

Celá vejce rozklepněte do mísy. Přidejte k nim máslo a cukr a vyšlehejte. Do podmáslí přidejte 2 lžíce rumu.

Našlehejte celá vejce s cukrem a máslem
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Našlehejte celá vejce s cukrem a máslem

Smíchejte si zbytek sypkých surovin – v mouce rozmíchejte perníkové koření, jedlou sodu i kypřící prášek do perníku.

Smíchejte sypké suroviny
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Smíchejte sypké suroviny

Za stálého šlehání postupně přidávejte do mísy ke směsi vajec, másla a cukru také podmáslí i sypké suroviny. Dělejte to na střídačku. Vždy dejte část sypkých surovin a přilijte trochu podmáslí. Postupně takto přimíchejte vše. Dno formy vyložte pečicím papírem a obvod vymažte máslem a vysypejte moukou. Přelijte do ní těsto a nechte péct v troubě rozehřáté na 160 °C asi hodinu. Jestli je těsto upečené, to ověřte špejlí.

Pečte hodinu na 160 °C
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Pečte hodinu na 160 °C

Všechny suroviny na krém dejte do mísy a šlehejte. Výsledkem bude hezky tuhý krém. Mascarpone by se nemělo šlehat více jak 2 minuty, pokud by to trvalo déle, může se srazit.

V míse promíchejte krém
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
V míse promíchejte krém

Vychladlý korpus si podélně dvakrát rozkrojte. Budete tak mít tři pláty. Každé kolo potřete troškou rumu. Rum dodá dortu skvělou vůni. Ideální je si ho dát do nádobky s rozprašovačem. Bude se pak dokonale nanášet, korpus nerozmočí a opravdu ho jen zlehka ovoní.

Korpus navlhčete rumem
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Korpus navlhčete rumem

Každé patro namažte částí krému, posypejte troškou skořicového cukru. Krém si schovejte i na potření vršku a boků.

Promažte patra krémem z mascarpone
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Promažte patra krémem z mascarpone

Teď se pusťte do mikulášského zdobení. Vyšlehejte šlehačku a zdobícím sáčkem nastříkejte po obvodu dortu kopečky. Do každého položte jahodu a přidejte čepičku ze smetany.

Ozdobte jahodami, které připomínají mikulášské čepičky
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Ozdobte jahodami, které připomínají mikulášské čepičky

Střed dozdobte podle chuti – může to být větvička z jehličnanu, pomeranč, mandarinka a celá skořice.

Perníkový dort vánočně ozdobený
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Perníkový dort vánočně ozdobený

Tip:

Zdobení dortu můžete přizpůsobit příležitosti – použijte třeba makronky, živé květiny čokoládové pralinky, zkrátka cokoli se hodí.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Upečte si dvoubarevné vánoční sušenky:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 3. 12. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová