Upečte si perníkový dort s mikulášskými ozdobami podle našeho receptu dříve, než přijde čas na pečení cukroví. Dort bude vonět po perníku, rumu a vanilce. Plněný je smetanovým krémem s mascarpone, což dodá dortu lahodnou chuť. Pusťte se do něj a vychutnejte si ho za zimních večerů s hrnkem kávy.
Perníkový dort podle vychytaného receptu
Na jeho výrobu si připravte:
- 250 g másla
- 4 vejce
- 500 g hladké mouky
- 300 g cukru
- ½ l podmáslí
- 2 lžíce rumu
- 1 lžíce perníkového koření
- 15 g jedlé sody
- 1 kypřicí prášek do perníku
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 200 g žervé
- 100 g cukru
- 350 g smetany ke šlehání
- 1 lžička vanilková esence
Celá vejce rozklepněte do mísy. Přidejte k nim máslo a cukr a vyšlehejte. Do podmáslí přidejte 2 lžíce rumu.
Smíchejte si zbytek sypkých surovin – v mouce rozmíchejte perníkové koření, jedlou sodu i kypřící prášek do perníku.
Za stálého šlehání postupně přidávejte do mísy ke směsi vajec, másla a cukru také podmáslí i sypké suroviny. Dělejte to na střídačku. Vždy dejte část sypkých surovin a přilijte trochu podmáslí. Postupně takto přimíchejte vše. Dno formy vyložte pečicím papírem a obvod vymažte máslem a vysypejte moukou. Přelijte do ní těsto a nechte péct v troubě rozehřáté na 160 °C asi hodinu. Jestli je těsto upečené, to ověřte špejlí.
Všechny suroviny na krém dejte do mísy a šlehejte. Výsledkem bude hezky tuhý krém. Mascarpone by se nemělo šlehat více jak 2 minuty, pokud by to trvalo déle, může se srazit.
Vychladlý korpus si podélně dvakrát rozkrojte. Budete tak mít tři pláty. Každé kolo potřete troškou rumu. Rum dodá dortu skvělou vůni. Ideální je si ho dát do nádobky s rozprašovačem. Bude se pak dokonale nanášet, korpus nerozmočí a opravdu ho jen zlehka ovoní.
Každé patro namažte částí krému, posypejte troškou skořicového cukru. Krém si schovejte i na potření vršku a boků.
Teď se pusťte do mikulášského zdobení. Vyšlehejte šlehačku a zdobícím sáčkem nastříkejte po obvodu dortu kopečky. Do každého položte jahodu a přidejte čepičku ze smetany.
Střed dozdobte podle chuti – může to být větvička z jehličnanu, pomeranč, mandarinka a celá skořice.
Tip:
Zdobení dortu můžete přizpůsobit příležitosti – použijte třeba makronky, živé květiny čokoládové pralinky, zkrátka cokoli se hodí.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Upečte si dvoubarevné vánoční sušenky:
Publikováno: 3. 12. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová