reklama

Saláty vám nechutnají? S tímhle si to ještě rozmyslíte

Potřebujete doplnit vitamíny, ale zelenina vám moc nejede? Pak zkuste tento recept na dokonalý labužnický salát. Je doslova nabitý vitamíny, vlákninou i bílkovinami i troškou zdravého tuku. Uvidíte, že se budete olizovat až za ušima a nějaké zeleniny si ani nevšimnete.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Připravte si salát hodný labužníka (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Suroviny na labužnický salát:

  • 1 malá hlávka zelí
  • 1 plechovka sterilované kukuřice
  • 2 větší polní okurky
  • 2 silné plátky šunky
  • jarní cibulka
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • ½ sklenice majonézy
  • sůl a pepř na dochucení
Potřebujete běžně dostupné suroviny
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Potřebujete běžně dostupné suroviny

Nejdříve si zelí nakrájejte na tenké nudličky. Šunku a okurky nakrájejte na kostičky a dejte do mísy k zelí. Přidejte také kukuřici. Jarní cibulku nasekejte na kolečka a přidejte do mísy k ostatním surovinám.

Zelí nakrájejte na jemné nudličky
Zelí nakrájejte na jemné nudličky (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Okurku na kostičky
Okurku na kostičky (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Přidejte špetku soli a pepře. A nakonec i majonézu. Je to důležitá surovina, která nejen že dodá spoustu chuti a spojí vše dohromady, ale obsahuje také omega 3 mastné kyseliny. Navíc díky obsaženému tuku se v ní rozpustí vitaminy ze zeleniny, které jsou v tucích rozpustné. Vše důkladně promíchejte a můžete si začít pochutnávat.

Zamíchejte a nechte uležet, salát zjemní a chutě se propojí
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Zamíchejte a nechte uležet, salát zjemní a chutě se propojí

Proč zrovna zelí?

Zelí si můžete užívat nejen v Láďově labužnickém salátu. Nebo byste spíše měli. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a dalších prvků, které vaše tělo uvítá hlavně teď v chladných měsících. Najdete v něm vitamíny C, E a taky B, A a K. Díky obsahu vlákniny vás dokáže zasytit. Spolu s nízkým množstvím kalorií je skvělým společníkem při hubnutí. Vláknina podporuje dobrou funkci trávicí soustavy a upravuje vylučování.

Z minerálů v něm jsou hlavně vápník a hořčík, dále také draslík a fosfor. Všechny obsažené látky pak dokáží podpořit vás imunitní systém, fungují jako antioxidanty. Další látky, jako je lutein a cholin snižují riziko vzniku šedého zákalu, vzniku aterosklerózy a pomáhají k lepší paměti.

Zelí je zásobárnou látek nezbytných pro vaše zdraví
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Zelí je zásobárnou látek nezbytných pro vaše zdraví

Málo známý vitamin U je prospěšný pro žaludeční sliznici a funguje i proti alergiím. Konzumace zelí podporuje i srdeční soustavu – zabraňuje zánětům, čistí krev snižuje riziko vzniku vysokého krevního tlaku. A máte-li rádi zelí a saláty, zkuste si udělat třeba slavný salát Coleslaw. A úplně nejlepší je si vyrobit kysané zelí, které vám přes zimu dodá vše potřebné a ještě působí jako probiotikum.

Připravte si oblíbený coleslaw:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 29. 10. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová