Potřebujete doplnit vitamíny, ale zelenina vám moc nejede? Pak zkuste tento recept na dokonalý labužnický salát. Je doslova nabitý vitamíny, vlákninou i bílkovinami i troškou zdravého tuku. Uvidíte, že se budete olizovat až za ušima a nějaké zeleniny si ani nevšimnete.
Suroviny na labužnický salát:
- 1 malá hlávka zelí
- 1 plechovka sterilované kukuřice
- 2 větší polní okurky
- 2 silné plátky šunky
- jarní cibulka
- 1 lžíce citronové šťávy
- ½ sklenice majonézy
- sůl a pepř na dochucení
Nejdříve si zelí nakrájejte na tenké nudličky. Šunku a okurky nakrájejte na kostičky a dejte do mísy k zelí. Přidejte také kukuřici. Jarní cibulku nasekejte na kolečka a přidejte do mísy k ostatním surovinám.
Přidejte špetku soli a pepře. A nakonec i majonézu. Je to důležitá surovina, která nejen že dodá spoustu chuti a spojí vše dohromady, ale obsahuje také omega 3 mastné kyseliny. Navíc díky obsaženému tuku se v ní rozpustí vitaminy ze zeleniny, které jsou v tucích rozpustné. Vše důkladně promíchejte a můžete si začít pochutnávat.
Proč zrovna zelí?
Zelí si můžete užívat nejen v Láďově labužnickém salátu. Nebo byste spíše měli. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a dalších prvků, které vaše tělo uvítá hlavně teď v chladných měsících. Najdete v něm vitamíny C, E a taky B, A a K. Díky obsahu vlákniny vás dokáže zasytit. Spolu s nízkým množstvím kalorií je skvělým společníkem při hubnutí. Vláknina podporuje dobrou funkci trávicí soustavy a upravuje vylučování.
Z minerálů v něm jsou hlavně vápník a hořčík, dále také draslík a fosfor. Všechny obsažené látky pak dokáží podpořit vás imunitní systém, fungují jako antioxidanty. Další látky, jako je lutein a cholin snižují riziko vzniku šedého zákalu, vzniku aterosklerózy a pomáhají k lepší paměti.
Málo známý vitamin U je prospěšný pro žaludeční sliznici a funguje i proti alergiím. Konzumace zelí podporuje i srdeční soustavu – zabraňuje zánětům, čistí krev snižuje riziko vzniku vysokého krevního tlaku. A máte-li rádi zelí a saláty, zkuste si udělat třeba slavný salát Coleslaw. A úplně nejlepší je si vyrobit kysané zelí, které vám přes zimu dodá vše potřebné a ještě působí jako probiotikum.
Připravte si oblíbený coleslaw:
Publikováno: 29. 10. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová