reklama

Nejlepší česká klasika, která nedusí. Stačí jedna surovina navíc a vystřelí vás do nebe

Bábovka je naše česká klasika, ale ta tradiční je přece jen suchá. My však máme moderní recept na báječně vláčnou bábovku s příchutí banánu.

Bábovka z banánového těsta je jemnější a lahodnější než běžná třená klasika (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Pečeme bábovku třenou, piškotovou, mramorovanou, tvarohovou nebo dokonce i pudinkovou. Všechny jsou skvělé, ale ať děláme, co děláme, bez zapití čajem nebo kakaem je spolkneme jen stěží a přidávat tuk není zrovna dobrý nápad, navíc to moc nepomůže. A přitom stačí tak málo – do těsta přimícháme banánovou kaši.

Buchta z banánového těsta není nic nového pod sluncem, protinožci v Austrálii banánový chlebíček povýšili na takřka národní delikatesu. A dnes, kdy je u nás cena banánů nižší nežli domácích jablíček, nám nic nebrání tento recept vyzkoušet také. Upravíme si ho podle naší české chuti i tradice a dáme mu formu oblíbené bábovky.

Potřebujeme:

  • 2 vejce
  • 4 středně velké hodně zralé banány
  • 1 hrnek krystalového cukru (nebo třtinového)
  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 1 hrnek oleje (nebo 100 g rozpuštěného másla)
  • 2,5 hrnku hladké mouky (nebo hladké celozrnné špaldové)
  • 1 vanilinový cukr
  • 1 kypřicí prášek
  • na vylepšení čokoládu na vaření, mandle, pekanové ořechy, kandované ovoce, kokos nebo skořici
  • máslo na vymazání a mleté mandle na vysypání formy

Banány oloupeme, dáme do mísy a rozmačkáme je vidličkou na kaši. Ovoce můžeme také rozmixovat, potom bude bábovka jemnější. Někomu ale víc chutná výraznější struktura, kterou zanechají právě jen rozmačkané kousky banánů.

Banány rozmačkáme vidličkou na menší kousky
Banány rozmačkáme vidličkou na menší kousky (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Ovoce můžeme i rozmixovat, výsledná struktura bude jemnější
Ovoce můžeme i rozmixovat, výsledná struktura bude jemnější (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

K banánům rozklepneme obě celá vejce a šlehačem vyšleháme do pěny. Přidáme krystalový cukr i vanilínový cukr a vyšleháme.

Banány rozmačkáme vidličkou na menší kousky
Banány rozmačkáme vidličkou na menší kousky (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

K banánové směsi přidáme mléko a olej a znovu promícháme. Pro vylepšení bábovky můžeme v tomto okamžiku přidat například nalámanou čokoládu, nasekané ořechy, trochu skořice či kokosové moučky. Mouku smísíme s kypřicím práškem a důkladně ji zapracujeme do banánového krému. Těsto nalijeme do máslem vymazané a mletými mandlemi vysypané bábovkové formy a vložíme do trouby. Pečeme asi 45 minut při zhruba 150 ºC.

Hotové banánové těsto nalijeme do připravené formy
Hotové banánové těsto nalijeme do připravené formy (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Díky banánům je těsto vláčnější, ale déle se propéká, proto nastavujeme nižší teplotu a čas pečení můžeme prodloužit až na hodinu. Nehrozí, že se bábovka připálí. Provedeme obvyklý test špejlí, zda je těsto i uprostřed propečené, pokud vytáhneme špejli suchou, můžeme bábovku z trouby vyjmout.

Formu po vyjmutí položíme na mřížku a necháme asi 15 – 20 minut vychladnout. Teprve poté bábovku opatrně vyklopíme. Pokud bychom příliš pospíchali a vyklopili ji ještě horkou, riskujeme, že se nám těžké těsto srazí. Ještě vlažnou bábovku pocukrujeme moučkovým cukrem a servírujeme.

Hotovou banánovou bábovku podáváme posypanou moučkovým cukrem
Hotovou banánovou bábovku podáváme posypanou moučkovým cukrem (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Tipy pro vás:

Pro nejlepší výsledek je potřeba mít banány dostatečně zralé, vlastně až přezrálé. Z obchodu si zpravidla přineseme ovoce pevné, ještě trochu nazelenalé. Stačí ale jen pár dní banány nechat ležet nezakryté při pokojové teplotě a dojdou. Ideální banán na pečení má slupku výrazně žlutou a začínají se na ní objevovat hnědé skvrnky. Dužnina je měkká a hodně sladká. Proto můžeme množství cukru předepsaného do těsta i výrazně snížit. Lze jej dokonce i úplně nahradit například čekankovým sirupem nebo xylitolem.

Těsto na banánovou bábovku můžete samozřejmě nalít po vzoru Australanů do chlebíčkové formy, ale třeba i do muffinových formiček. V tom případě před pečením povrch ještě vylepšíme pospáním mandlovými lupínky. Banány můžeme také vyměnit za pyré z pečené dýně hokkaido, mrkve či cukety. Používáme zhruba stejné objemové množství.

Grilované banány znáte?

Publikováno: před týdnem, Autor: Jana Šulcová, Profil autora: Jana Šulcová