Bábovka je naše česká klasika, ale ta tradiční je přece jen suchá. My však máme moderní recept na báječně vláčnou bábovku s příchutí banánu.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/60/9a/column/609a4506a7baedbeff904ab093f5f415_depositphotos_52824549_l.jpg)
Pečeme bábovku třenou, piškotovou, mramorovanou, tvarohovou nebo dokonce i pudinkovou. Všechny jsou skvělé, ale ať děláme, co děláme, bez zapití čajem nebo kakaem je spolkneme jen stěží a přidávat tuk není zrovna dobrý nápad, navíc to moc nepomůže. A přitom stačí tak málo – do těsta přimícháme banánovou kaši.
Buchta z banánového těsta není nic nového pod sluncem, protinožci v Austrálii banánový chlebíček povýšili na takřka národní delikatesu. A dnes, kdy je u nás cena banánů nižší nežli domácích jablíček, nám nic nebrání tento recept vyzkoušet také. Upravíme si ho podle naší české chuti i tradice a dáme mu formu oblíbené bábovky.
Potřebujeme:
- 2 vejce
- 4 středně velké hodně zralé banány
- 1 hrnek krystalového cukru (nebo třtinového)
- 1 hrnek plnotučného mléka
- 1 hrnek oleje (nebo 100 g rozpuštěného másla)
- 2,5 hrnku hladké mouky (nebo hladké celozrnné špaldové)
- 1 vanilinový cukr
- 1 kypřicí prášek
- na vylepšení čokoládu na vaření, mandle, pekanové ořechy, kandované ovoce, kokos nebo skořici
- máslo na vymazání a mleté mandle na vysypání formy
Banány oloupeme, dáme do mísy a rozmačkáme je vidličkou na kaši. Ovoce můžeme také rozmixovat, potom bude bábovka jemnější. Někomu ale víc chutná výraznější struktura, kterou zanechají právě jen rozmačkané kousky banánů.
![Banány rozmačkáme vidličkou na menší kousky](https://img.primadoma.cz/r/b7/b6/column/b7b6047d52c447b8248e6c1bdb2bc2b2_9688c70928c35a901276da6524668e3c.jpg)
![Ovoce můžeme i rozmixovat, výsledná struktura bude jemnější](https://img.primadoma.cz/r/38/ca/column/38ca6dcce39ffa10a9c04cb2a92d2ec3_48a17b74778fef198fc8fd2b4d9ba1d8.jpg)
K banánům rozklepneme obě celá vejce a šlehačem vyšleháme do pěny. Přidáme krystalový cukr i vanilínový cukr a vyšleháme.
![Banány rozmačkáme vidličkou na menší kousky](https://img.primadoma.cz/w_2/a1/d0/column/a1d0441490d5d01032810440e5b641a7_d3433c116453bf9058e983def6e2b7a8.jpg)
K banánové směsi přidáme mléko a olej a znovu promícháme. Pro vylepšení bábovky můžeme v tomto okamžiku přidat například nalámanou čokoládu, nasekané ořechy, trochu skořice či kokosové moučky. Mouku smísíme s kypřicím práškem a důkladně ji zapracujeme do banánového krému. Těsto nalijeme do máslem vymazané a mletými mandlemi vysypané bábovkové formy a vložíme do trouby. Pečeme asi 45 minut při zhruba 150 ºC.
![Hotové banánové těsto nalijeme do připravené formy](https://img.primadoma.cz/w_2/dd/d9/column/ddd9a4924c4a894f14575d108283ca25_f178fd05b5ec67a9d052c4bc90e755c5.jpg)
Díky banánům je těsto vláčnější, ale déle se propéká, proto nastavujeme nižší teplotu a čas pečení můžeme prodloužit až na hodinu. Nehrozí, že se bábovka připálí. Provedeme obvyklý test špejlí, zda je těsto i uprostřed propečené, pokud vytáhneme špejli suchou, můžeme bábovku z trouby vyjmout.
Formu po vyjmutí položíme na mřížku a necháme asi 15 – 20 minut vychladnout. Teprve poté bábovku opatrně vyklopíme. Pokud bychom příliš pospíchali a vyklopili ji ještě horkou, riskujeme, že se nám těžké těsto srazí. Ještě vlažnou bábovku pocukrujeme moučkovým cukrem a servírujeme.
![Hotovou banánovou bábovku podáváme posypanou moučkovým cukrem](https://img.primadoma.cz/w_2/17/25/column/17253cd6ded5862bc42f4e994b4159ee_a8bb11f781629ff9c329abf70860da8c.jpg)
Tipy pro vás:
Pro nejlepší výsledek je potřeba mít banány dostatečně zralé, vlastně až přezrálé. Z obchodu si zpravidla přineseme ovoce pevné, ještě trochu nazelenalé. Stačí ale jen pár dní banány nechat ležet nezakryté při pokojové teplotě a dojdou. Ideální banán na pečení má slupku výrazně žlutou a začínají se na ní objevovat hnědé skvrnky. Dužnina je měkká a hodně sladká. Proto můžeme množství cukru předepsaného do těsta i výrazně snížit. Lze jej dokonce i úplně nahradit například čekankovým sirupem nebo xylitolem.
Těsto na banánovou bábovku můžete samozřejmě nalít po vzoru Australanů do chlebíčkové formy, ale třeba i do muffinových formiček. V tom případě před pečením povrch ještě vylepšíme pospáním mandlovými lupínky. Banány můžeme také vyměnit za pyré z pečené dýně hokkaido, mrkve či cukety. Používáme zhruba stejné objemové množství.
Grilované banány znáte?
Publikováno: 8. 10. 2021, Autor: Jana Šulcová, Profil autora: Jana Šulcová