reklama

Švestkové čatní je nejlepší k masu nebo sýrům

Čatní, nebo také chutney, je pikantní sladkokyselá omáčka původem z Indie. Jejím základem je vždy aromatické, šťavnaté ovoce a hodně koření. Teď je všude spousta zralých švestek; proč je tedy nevyužít právě tímto způsobem? Švestkové čatní je perfektní k výrazným masům, paštice nebo sýrům. A když si pár sklenic zavaříte, v zimě vám připomenou všechny štědré dary podzimu.

Švestkové čatní je nejlepší k masu nebo sýrům (Zdroj: MORA)

To nejlepší švestkové čatní

Připravte si:

  • 1 kg švestek
  • 2 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 2 bobkové listy
  • 1 celá skořice
  • 6 hřebíčků
  • 400 g třtinového cukru
  • 1 až 2 dcl jablečného octa
  • sůl podle chuti
Začátkem podzimu dozrávají také švestky
Začátkem podzimu dozrávají také švestky (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com) )

A jak na to?

Ve velkém hrnci s nepřilnavým povrchem si rozehřejte sádlo. Dejte na něj opékat cibuli, nakrájenou na půlkolečka. Opékejte dozlatova.

Mezitím, co se bude cibule opékat, vypeckujte všechny švestky. Ke zlatavé cibuli přidejte koření a asi dvě minuty opékejte společně, až se koření rozvoní.

Přidejte švestky. Společně vařte půl hodiny a průběžně míchejte. Když se vám bude zdát, že se švestky přichytávají, přidejte trochu vody a uberte teplotu. Po této době přidejte jablečný ocet. Pro jemnější chuť stačí 1 dcl, ale jestli máte raději kyselejší čatní, klidně přidejte octu o trochu víc.  Prudkým varem vyvařte část octa a jeho štiplavou chuť. Přisolte podle chuti.

Stále promíchávejte. Přisypte cukr a za stálého míchání jej nechejte rozpustit. Ještě můžete dále vařit při mírné teplotě, klidně dalších deset, patnáct minut.

Čatní naplňte do čistých horkých sklenic, zavíčkujte a sterilizujte v troubě.

 Inspirace v podobě skvělé exotické omáčky ze švestek, které právě dozrávají
Inspirace v podobě skvělé exotické omáčky ze švestek, které právě dozrávají (Zdroj: MORA)

A ještě tip odborníka:

Pro zavařování v troubě nebo sporáku použijte sklenice s pryžovým těsněním a se skleněnými víčky, případně sklenice s víčky se závitem nebo s kovovými víčky. Používejte vždy jen stejně velké sklenice naplněné stejným obsahem. Před zavařováním zkontrolujte, zda jsou řádně utěsněny. Nalijte 1 litr horké vody do hlubokého pekáče (teplota vody by měla být asi 70 °C) a vložte do něj 6 litrových, případně 8 menších sklenic tak, aby se nedotýkaly. Pekáč vložte do trouby na první úroveň, zvolte funkci „Spodní ohřev s ventilátorem“ a teplotu nastavte na 170 – 180 °C. V průběhu zavařování sledujte sklenice a zahřívejte je, dokud se kapalina ve sklenicích nezačne vařit – tj. dokud se v první sklenici nezačnou vytvářet bublinky. Ovoce a zeleninu takto zavařujte 40 – 55 minut a poté je ještě ponechejte ve vypnuté troubě další půlhodinu odležet.

Švestky, to nejsou jen oblíbená povidla, ale třeba také čatní
Švestky, to nejsou jen oblíbená povidla, ale třeba také čatní (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com) )

Hledáte vhodnou troubu?

Skvěle vám poslouží vestavná multifunkční trouba v elegantním nerezovém provedení. Klenutý vnitřek trouby po vzoru tradičních kamenných pecí zaručuje rovnoměrné pečení za všech okolností i bez „otáčení“ pekáče nebo plechu. Trouba má patnáct různých programů včetně zapékání, rozmrazování nebo udržování teploty pokrmu nebo pečení velkých kusů masa. Ti, kdo rádi zkoušejí nové recepty, ocení program pro pozvolné pomalé pečení při nízké teplotě. Nechybí ani automatické programy a možnost zavařování v troubě. Praktické je čištění pomocí páry z vody nalité do pekáče, manipulaci s horkými pokrmy usnadňují dokonce tři teleskopické výsuvy.

Multifunkční trouba MORA má patnáct různých programů včetně zapékání, rozmrazování nebo udržování teploty pokrmu nebo pečení velkých kusů masa
Multifunkční trouba MORA má patnáct různých programů včetně zapékání, rozmrazování nebo udržování teploty pokrmu nebo pečení velkých kusů masa (Zdroj: MORA)

Publikováno: tento týden, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce