reklama

Zimní džemy a marmelády, to jsou vitamíny ve skleničce

I když máme celoročně možnost koupit si čerstvé ovoce, mnohdy nás ale do nákupu odradí stále se zvyšující ceny. Vitamíny ale naše tělo potřebuje. Pokud máme nárazově možnost sehnat větší množství ovoce, je ideální ho zavařit nebo z něj připravit marmelády. Máme pro vás několik nevšedních receptů.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com) )
Zimní džemy a marmelády, to jsou vitamíny ve skleničce (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com)

Vitamíny uchované ve skleničce

Mandarinková marmeláda

Potřebujete:

  • 500 g vyloupaných mandarinek,
  • 100 g cukru,
  • šťáva z jedné limetky,
  • špetka skořice,
  • 2 hřebíčky,
  • špetka soli,
  • 2 g ovocného (citrusového) pektinu.

Postup:

Jednotlivé vyloupané segmenty mandarinek dáme do hrnce, přidáme cca 50–60 g cukru, špetku soli, skořici, hřebíčky a přidáme cca 200 ml vody. Přivedeme k varu, poté stáhneme plamen a povaříme asi 15 minut. Vyndáme hřebíčky a rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem. Směs opět vrátíme na plotnu a vmícháme limetkovou šťávu a zbytek cukru (tedy 40–50 g) ve kterém jsme předem dobře rozmíchali citrusový pektin. Přivedeme k varu, poté stáhneme plamen a povaříme ještě asi pět minut. Průběžně sbíráme pěnu, která se na marmeládě utváří. Ještě horkou směs plníme do horkých vyvařených sklenic, ideálně sterilovaných v troubě na 100 °C. Uzavřeme a necháme vychladnout. Skladujeme v temnu a suchu. Marmeláda obsahuje minimální množství cukru, a proto je určena pro rychlou spotřebu. Po otevření ji proto uchováváme v lednici a ideálně do týdne, maximálně do 14 dní spotřebujeme.

Mandarinkovou marmeládu zahustíte Ovocným (citrusovým) pektinem Labeta
i (Zdroj: Labeta)
Mandarinkovou marmeládu zahustíte Ovocným (citrusovým) pektinem Labeta

Zimní pomerančová marmeláda s vůní Vánoc

Co potřebujete:

  • 1kg vykrájených filátek z cca 3kg pomerančů (blanky v citrusech jsou hořké, tedy v marmeládě nežádoucí),
  • kůra z 1 pomeranče,
  • 650 g cukru,
  • 10 g ovocného pektinu,
  • 1 lžička kyseliny citronové,
  • 1 velký svitek skořice,
  • 3 hvězdičky badyánu,
  • 5 hřebíčků.

Postup:

Vyfiletované pomeranče, většinu cukru (1 PL lžíci si necháme na později), pomerančovou kůru a koření dáme si vhodného hrnce a přivedeme k varu, přidáme kyselinu citronovou. Na závěr vmícháme citrusový Ovocný pektin smíchaný s lžící cukru, a pořádně promícháme. Ještě minutku-dvě provaříme, provedeme želírovací test (na vychlazený porcelánový talířek kápneme marmeládu a pokud nestéká, máme hotovo). V opačném případě ještě povaříme, dokud nezískáme hustotu dle našich představ. Horkou marmeládu plníme do vyvařených ještě teplých sklenic (použité koření vyndáme, do skleniček ho nedáváme, jeho chuť by byla moc intenzivní). Marmeládu již dále nezavařujeme a skladujeme na chladném temném místě.

Zimní pomerančová marmeláda s vůní Vánoc vám zpříjemní sváteční dny
i (Zdroj: Labeta)
Zimní pomerančová marmeláda s vůní Vánoc vám zpříjemní sváteční dny

Pomerančová marmeláda s likérem

Potřebujete:

  • 500 g pomerančů,
  • cca 200 g cukru (libovolně přidejte, podle sladkosti pomerančů),
  • 2 lžičky ovocného pektinu,
  • 1 lžička kyseliny citronové,
  • 50 ml pomerančového likéru (lze i více, dle chuti) - např. Grand Marnier nebo Cointreau,
  • citronová šťáva dle chuti.

Postup:
Připravte si čisté a ideálně i vysterilizované skleničky. Pomeranče tzv. vyfiletujete (neboli jednotlivé dílky oloupete a důkladně zbavíte veškerých slupiček a bílé části pod kúrou), a pak už jen nakrájíte na menší kousky. Pomeranče a cukr vložte do hrnce a rozmixujte. Přidejte lžičku kyseliny citronové a vymačkanou šťávu z citronu a přiveďte k varu (vařte ale jen pozvolna). Pektin smíchejte se lžičkou cukru a vmíchejte do hrnce k pomerančům. Nakonec přilijte pomerančový likér a na nízkém stupni povařte do požadované hustoty. Nevařte ale déle než 20 minut, ať vám zůstanou i nějaké vitamíny.

Čím déle budete vařit alkohol, tím více vyprchá a zůstane po něm jen chuť. Pokud tedy chcete, by alkohol nevyprchal, přidejte ho až úplně ke konci. Konzistenci marmelády otestujte talířkovou metodou a pokud je dostatečně hustá, ještě horkou ji nalijte do vyvařených skleniček, zavíčkujte (víčka se mohou pro lepší sterilitu potřít čistým alkoholem) a otočte dnem vzhůru. Marmeládu také lze klasicky zavařit v hrnci s vodou. Pomerančová marmeláda je výborná zejména na palačinky či lívance, ale i na pečivo nebo do jogurtu či snídaňové kaše.

TIP: Pokud chcete marmeládu ozvláštnit, zkuste přidat špetku skořice, budete mít dokonalou zimní chuť marmelády.

Do Pomerančové marmelády s likérem využijete lžicku Kyseliny citronové Labeta
i (Zdroj: Labeta)
Do Pomerančové marmelády s likérem využijete lžicku Kyseliny citronové Labeta

Citronová chia marmeláda

Potřebujete:

  • 750 g citronů (oloupaných, bez blanek),
  • 3 lžičky citronové kůry,
  • 6 lžic cukru,
  • Třtinový želírovací cukr 4:1 Labeta,
  • 1,5 lžičky chia semínek

Postup:

Citrony oloupeme, jednotlivé měsíčky zbavíme blanek a pokrájíme na menší kousky. Při odstraňování blanek jsme důslední, předejdeme tak zhořknutí marmelády. Citrony rozmixujeme, přidáme citronovou kůru a třtinový želírovací cukr 4:1. Směs dobře promícháme a povaříme 3-5 minut. Po odstavení z plamene vmícháme chia semínka a hotovou marmeládu plníme do sklenic. Zavíčkované sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme při pokojové teplotě zchladnout.

Naše tipy

• místo mixování můžeme citron pokrájet na malé kousky a před přidáním želírovacího cukru 5 minut povařit. Místo hladké marmelády tak vznikne zavařenina s kousky ovoce.

• po uvaření je marmeláda řidší. Je třeba myslet na to, že ji zahustí chia semínka a jako každý džem k tuhnutí přispěje také zchladnutí.

Při výrobě citronové chia marmelády použijte Třtinový želírovací cukr 4:1 od Labety
i (Zdroj: Labeta)
Při výrobě citronové chia marmelády použijte Třtinový želírovací cukr 4:1 od Labety

Zázvorové želé s pomerančem

Co potřebujete: (na 2 skleničky á 150 ml)

  • 100 g kořene čerstvého zázvoru,
  • 1 velký pomeranč (ideálně v BIO kvalitě),
  • 1 citron,
  • 100 g třtinového cukru (lze i více či méně dle chuti),
  • 2 vrchovaté lžičky ovocného pektinu.

Poměr cukru lze uzpůsobit podle chuti. Pokud máte zázvor méně šťavnatý, klidně ho použijte více, ale maximálně o 50 g. Pokud pomeranč nemáte v BIO kvalitě, namočte jej celý na půl hodinky do octového roztoku (na 1 díl octa cca 9 dílů vody) a poté jej opláchněte.

Postup:

Připravte si nejprve čisté, ideálně i vysterilizované skleničky. Zázvor důkladně očistěte, slupka jde nejlépe oloupat lžičkou (nahradí škrabku). Očištěný zázvor můžete buď nastrouhat, pokud chcete v želé zázvor takto zachovat, nebo jej nakrájejte na kousky a ty poté vyjměte. Z pomeranče škrabkou oloupejte kůru, klidně stačí i jen z půlky, a tu nakrájejte na proužky. Poté z pomeranče i citronu vyždímejte šťávu. Do kastrůlku vložte nakrájený nebo nastrouhaný zázvor, šťávu z pomeranče i citronu a také nakrájenou kůru z pomeranče. Přidejte cukr, zalijte vodou a vše přiveďte k varu. Povařte jen na velmi mírném plameni cca 10 minut, dokud se ze zázvoru neuvolní silice. Nakonec rozmíchejte ve lžíci cukru pektin a vmíchejte do směsi, povařte společně ještě 5 minut. Ještě horké želé nalijte do připravených skleniček.

TIP: Do želé můžete vmíchat i trošku kurkumy, která má skvělé antibakteriální a prohřívací vlastnosti. Dobrý je v něm i med, ale ten zásadně přidávejte až po odstranění směsi z plotny a už ho nevařte, ztratil by tak veškeré vitamíny a prospěšné látky.

Zázvorové želé s pomerančem povýší chuťový zážitek na malou oslavu
i (Zdroj: Labeta)
Zázvorové želé s pomerančem povýší chuťový zážitek na malou oslavu

Pikantní pomerančová marmeláda se zázvorem

Potřebujete:

  • Želírovací cukr 2:1 Labeta,
  • cca 1250 g pomerančů (tj. asi 625 ml pomerančové šťávy, odpovídá asi 5 velkým pomerančům),
  • 30 g čerstvého očištěného zázvoru,
  • citron.

Postup:

Omyté pomeranče přepůlíme a vymačkáme z nich šťávu. Očištěný zázvor nastrouháme najemno, případné smotky vláken, které při strouhání vznikly, odebereme. Pomerančovou šťávu a nastrouhaný zázvor smícháme s želírovacím cukrem 2:1, důkladně promícháme, za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut. Můžete přidat trochu citronové šťávy, která marmeládu dochutí a také podpoří želírovací proces – marmeláda tak bude mít tužší konzistenci. Hotovou marmeládou plníme čisté sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme při pokojové teplotě zchladnout.

Naše tipy:

• množství zázvoru můžete upravit podle vlastní chuti

• nenechte se strhnout panikou, že marmeláda je moc řídká – dříve, než přidáte citronovou šťávu, aby byla marmeláda tužší, naberte trochu horkého džemu na čistou lžičku a nechte zchladnout. Zjistíte tak, jaká bude skutečná konzistence po zchladnutí.

•  2-3 lžičky marmelády zalijte vroucí vodou a vychutnejte si sladký pomerančovo-zázvorový čaj

Pikantní pomerančová marmeláda se zázvorem zhoustne díky Zelírovacímu cukru 2:1 Labeta
i (Zdroj: Labeta)
Pikantní pomerančová marmeláda se zázvorem zhoustne díky Zelírovacímu cukru 2:1 Labeta

Ananasový džem s kardamomem

Potřebujete:

  • 1 kg očištěného ananasu,
  • 2 g kardamomu,
  • kůru z 1 citronu (ideálně BIO),
  • citronovou šťávu podle chuti,
  • 1 balení Želírovacího cukru 4:1 (nebo Třtinového želírovacího cukru 4:1).

Postup:

Smícháme 1 kg očištěného ananasu, pokrájeného na menší kousky, a nastrouhanou kůru z 1 citronu. Směs rozmixujeme a smícháme s Želírovacím cukrem 4:1 Labeta a kardamomem a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut. Podle chuti přidáme citronovou šťávu, která džem nejen dochutí, ale zároveň podpoří želírovací proces a zavařeninu pomůže zakonzervovat. V průběhu vaření nezapomínáme odebírat případnou pěnu, která by snižovala trvanlivost džemu. Horkým džemem opatrně plníme čisté skleničky, zavíčkujeme a otočíme na cca 5 minut dnem vzhůru. Po zchladnutí skladujeme nejlépe na chladnějším, tmavém, suchém místě.

Tip: Pěnu vznikající při vaření marmelády nebo džemu nevyhazujte. Je stejně dobrá jako zavařenina pod ní, jen má kratší trvanlivost. Doporučujeme sesbíranou pěnu dát do zvláštní skleničky, skladovat v ledničce a spotřebovat co nejdříve. Třeba ráno ke snídani spolu s horkými lívanečky.

Ananasový džem s kardamomem vás okouzlí jedinečnou chutí
i (Zdroj: Labeta)
Ananasový džem s kardamomem vás okouzlí jedinečnou chutí

Zimní džem „vitamínová bomba“

Co potřebujeme:

  • 1000 g ovoce (8-12 mandarinek a 8 kusů kiwi),
  • 4 lžičky medu, 
  • BIO třtinový želírovací cukr 3:1 

Postup:

Kiwi oloupeme a pokrájíme na menší kousky. Mandarinky oloupeme a měsíčky zbavíme blanek, aby džem nezhořkl. Ovoce rozmixujeme, přidáme med a BIO třtinový želírovací cukr 3:1 a důkladně promícháme. Směs za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut. Hotovým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Skleničky skladujeme na suchém, chladné a tmavém místě.

Zimní džem „vitamínová bomba“ z kiwi je dokonale vyvážená
i (Zdroj: Labeta)
Zimní džem „vitamínová bomba“ z kiwi je dokonale vyvážená

Pomerančová marmeláda s kapkou rumu

Co potřebujeme:

  • 1 kg oloupaných pomerančů,
  • 4 lžíce rumu,
  • citronová šťáva, 
  • BIO třtinový želírovací cukr 3:1 Labeta nebo Želírovací cukr 3:1 Labeta

Postup:

Oloupané pomeranče rozdělíme na měsíčky a zbavíme blanek (blanky by způsobily zhořknutí marmelády). Kousky pomeranče 5 minut povaříme (místo povaření můžeme pomeranč rozmixovat), přidáme rum, BIO třtinový želírovací cukr 3:1 a důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut. Můžeme dochutit citronovou šťávou, která zároveň podpoří proces želírování – marmeláda tak bude tužší. Hotovou marmeládu plníme do čistých sklenic. Zavíčkované sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Uchováváme nejlépe na chladné, suchém a temném místě.

Pomerančová marmeláda s kapkou rumu se vyrovná dokonalému likéru
i (Zdroj: Labeta)
Pomerančová marmeláda s kapkou rumu se vyrovná dokonalému likéru

Na Vánoce si můžete připravit sirup vhodný i pro děti

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 16. 10. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce