Sychravé počasí je tady a k němu rozhodně patří polévky. A pokud se u vás doma bez ní žádný správný oběd neobejde, pak jistě chcete, aby vaše polévka byla poctivá, bez dochucovadel plných „éček“. Paní Boženka Dvořáková z Boskovic prozradila Láďovi svůj recept z rodinného stříbra na zdravou a ryze domácí zeleninovou kořenící směs, která polévku skvěle chuťově vyladí.
Co budeme potřebovat na kořenící směs
- mrkev
- petržel
- celer
- pórek
- cibuli
- česnek
- petrželovou a celerovou nať

Jak budeme postupovat při výrobě kořenící směsi
1. krok
Zeleninu očistíme a oloupeme. Abychom ve směsi zachovali krásně červenou barvu mrkve, budeme ji nejprve blanšírovat, tedy krátce ji povaříme ve vroucí vodě a následně rychle a prudce zchladíme ve studené vodě. Poté mrkev důkladně osušíme.

2. krok
Mrkev, petržel a celer nastrouháme nahrubo. Pórek nakrájíme na tenká kolečka. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno, rovněž petrželovou a celerovou nať nasekáme nožem nadrobno.

3. krok
Pokrájenou zeleninu rovnoměrně rozprostřeme do jednotlivých pater sušičky. Navrch umístíme nať, která bude usušená nejdříve, tedy zhruba za tři hodiny, potom bude následovat pórek a cibule s česnekem a nejdéle se bude sušit kořenová zelenina, u níž musíme počítat s dobou sušení asi šest hodin.

4. krok
Usušenou zeleninu sesypeme do jedné velké mísy a důkladně promícháme.

Hotovou směs uložíme do uzavíratelných sklenic a máme stále po ruce skvělé polévkové koření v bio kvalitě!
Publikováno: 6. 10. 2017, Autor: Láďa Hruška, Profil autora: Láďa Hruška