reklama

Domácí zeleninová kořenící směs aneb Poctivá polévka je grunt

Sychravé počasí je tady a k němu rozhodně patří polévky. A pokud se u vás doma bez ní žádný správný oběd neobejde, pak jistě chcete, aby vaše polévka byla poctivá, bez dochucovadel plných „éček“. Paní Boženka Dvořáková z Boskovic prozradila Láďovi svůj recept z rodinného stříbra na zdravou a ryze domácí zeleninovou kořenící směs, která polévku skvěle chuťově vyladí.

Nekupujte zeleninové kořenící směsi, vyrobte si vlastní podle našeho receptu (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Co budeme potřebovat na kořenící směs:

  • mrkev
  • petržel
  • celer
  • pórek
  • cibuli
  • česnek
  • petrželovou a celerovou nať
Připravenou zeleninu očistěte
Připravenou zeleninu očistěte (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Jak budeme postupovat při výrobě kořenící směsi

Zeleninu očistíme a oloupeme. Abychom ve směsi zachovali krásně červenou barvu mrkve, budeme ji nejprve blanšírovat, tedy krátce ji povaříme ve vroucí vodě a následně rychle a prudce zchladíme ve studené vodě. Poté mrkev důkladně osušíme.

Zeleninu blanšírujte a důkladně osušte
Zeleninu blanšírujte a důkladně osušte (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Mrkev, petržel a celer nastrouháme nahrubo. Pórek nakrájíme na tenká kolečka. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno, rovněž petrželovou a celerovou nať nasekáme nožem nadrobno.

Nakrájejte na středně velké kousky
Nakrájejte na středně velké kousky (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Pokrájenou zeleninu rovnoměrně rozprostřeme do jednotlivých pater sušičky. Navrch umístíme nať, která bude usušená nejdříve, tedy zhruba za tři hodiny, potom bude následovat pórek a cibule s česnekem a nejdéle se bude sušit kořenová zelenina, u níž musíme počítat s dobou sušení asi šest hodin.

Rovnoměrně rozmístěte na síto sušičky
Rovnoměrně rozmístěte na síto sušičky (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Usušenou zeleninu sesypeme do jedné velké mísy a důkladně promícháme.

Usušené kousky zeleniny důkladně promíchejte a uschovejte v suchu a chladnu
Usušené kousky zeleniny důkladně promíchejte a uschovejte v suchu a chladnu (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Hotovou směs uložíme do uzavíratelných sklenic a máme stále po ruce skvělé polévkové koření v bio kvalitě!

Zdroj informací: pořad Vychytávkyy Ládi hHrušky

Publikováno: 23. 10. 2022, Autor: Láďa Hruška, Profil autora: Láďa Hruška