Sychravé počasí je tady a k němu rozhodně patří polévky. A pokud se u vás doma bez ní žádný správný oběd neobejde, pak jistě chcete, aby vaše polévka byla poctivá, bez dochucovadel plných „éček“. Paní Boženka Dvořáková z Boskovic prozradila Láďovi svůj recept z rodinného stříbra na zdravou a ryze domácí zeleninovou kořenící směs, která polévku skvěle chuťově vyladí.
Co budeme potřebovat na kořenící směs:
- mrkev
- petržel
- celer
- pórek
- cibuli
- česnek
- petrželovou a celerovou nať

Jak budeme postupovat při výrobě kořenící směsi
Zeleninu očistíme a oloupeme. Abychom ve směsi zachovali krásně červenou barvu mrkve, budeme ji nejprve blanšírovat, tedy krátce ji povaříme ve vroucí vodě a následně rychle a prudce zchladíme ve studené vodě. Poté mrkev důkladně osušíme.

Mrkev, petržel a celer nastrouháme nahrubo. Pórek nakrájíme na tenká kolečka. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno, rovněž petrželovou a celerovou nať nasekáme nožem nadrobno.

Pokrájenou zeleninu rovnoměrně rozprostřeme do jednotlivých pater sušičky. Navrch umístíme nať, která bude usušená nejdříve, tedy zhruba za tři hodiny, potom bude následovat pórek a cibule s česnekem a nejdéle se bude sušit kořenová zelenina, u níž musíme počítat s dobou sušení asi šest hodin.

Usušenou zeleninu sesypeme do jedné velké mísy a důkladně promícháme.

Hotovou směs uložíme do uzavíratelných sklenic a máme stále po ruce skvělé polévkové koření v bio kvalitě!
Zdroj informací: pořad Vychytávkyy Ládi hHrušky
Publikováno: 6. 10. 2017, Autor: Láďa Hruška, Profil autora: Láďa Hruška