reklama

Po našich sušenkách bez mouky a cukru se jen zapráší, pochutnají si i děti

Máte rádi sušenky a chcete udělat něco pro sebe a jíst zdravěji? Pak sáhněte po ovesných vločkách. A pokud vám samotné ovesné vločky úplně nejedou, zkuste k nim přidat jablko a vyrobit z nich jablečné sušenky. Náš recept je bez zrnka mouky a cukru, ale chutnat vám budou zaručeně. A můžete si přidávat i další suroviny podle své chuti.

Jablečné sušenky bez mouky a cukru podle našeho receptu zvládne každý (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Na jablečné sušenky si nachystejte:

  • 2 jablka
  • 2 kelímky bílého jogurtu
  • 2 lžíce rozinek
  • 3,5 hrnku ovesných vloček
  • med a skořici
Na sušenky toho nebudete potřebovat mnoho
Na sušenky toho nebudete potřebovat mnoho (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Vločky nasypte do mísy. Nalijte na ně jogurt a promíchejte. Nechte asi půl hodiny rozležet. Vločky nasáknou vlhkost z jogurtu a hezky změknou.

Přidejte ovesné vločky
Přidejte ovesné vločky (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Po půl hodince přidejte do mísy všechny ostatní suroviny. Jablka nastrouhejte na hrubém struhadle. A samozřejmě i se slupkou, ať se nepřipravíte o důležité vitaminy, minerály a vlákninu.

Jablka nastrouhejte nahrubo i se slupkou
Jablka nastrouhejte nahrubo i se slupkou (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Všechno promíchejte a rukama tvarujte hrudky, které pak položte na plech vyložený pečicím papírem.

Sušenky pečte v troubě na 180 °C asi 10 minut
Sušenky pečte v troubě na 180 °C asi 10 minut (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Plech vložte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte asi 10 minut.

Ovesné vločky a jejich účinky

Ovesné vločky můžete v kuchyni využít mnoha různými způsoby. Můžete si je míchat s jogurtem nebo mlékem, přidávat do polévek, do mletého masa nebo zeleniny. Hodí se báječně i do smoothies a také jsou skvělé v lívancích. Jak vám prospějí? Mají vysoký obsah bílkovin – asi 15 %. Najdete v nich vitaminy skupiny B, minerální látky, vápník, fosfor, lecitin a železo. A také vlákninu. Obsahují antioxidanty a polyfenoly, které chrání buňky před stárnutím. Můžete si díky nim snížit obsah toho špatného cholesterolu. Díky komplexním sacharidům a betaglukanu působí preventivně proti cukrovce. Mají příznivý vliv na imunitní systém.

Ještě jednodušší sušenky

Pokud vám tyhle sušenky chutnaly, zkuste ještě jinou variantu z ovesných vloček. Budete potřebovat:

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 2 zralé banány

Banány pomačkejte vidličkou, až z nich bude kaše. Přisypte k nim vločky. Zamíchejte a vytvořte placičky, které budete péct asi 15 minut v troubě na 160 °C.

Tip:

Oboje sušenky si můžete ještě dál vyladit – přidejte oříšky, kokos nebo různé sušené ovoce.

Z jablek si můžete vyrobit také domácí cider, vyzkoušejte náš recept:

Ze směsi vytvarujte sušenky
Ovesné vločky jsou plné zdraví prospěšných látek

Publikováno: 25. 9. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová