Horké letní večery si žádají osvěžení. A když už si je třeba nemůžete vychutnávat na pláží za šumění moře, přeneste se tam aspoň chutí dobrého drinku. Domácí variace nejznámějších míchaných koktejlů nejsou k zahození. Přinášíme vám recepty v alkoholické i nealko verzi.
Vděčné mojito
Světoznámě mojito byste si rozhodně doma měli připravit. Na suroviny je totiž velmi nenáročné. Tradiční koktejl pochází z Kuby, kde je známý už od 16. století, i když v trošku jiné podobě. Mojito, jak ho známe dnes, se míchá někdy od začátku 20. století.
Na 1 drink budete potřebovat:
- 8 lístků máty
- půlku limetky
- led nebo ledovou tříšť
- panáka bílého rumu (40 ml)
- 1 lžíci třtinového cukru
- perlivou vodu – dle velikosti sklenice 3-5 dcl
Mátu opláchněte od nečistot nebo nevítaných návštěvníků. Půl limetky si pokrájejte na kostičky nebo na měsíčky. Dejte do dostatečně vysoké sklenice. A zasypejte polévkovou lžící cukru. Teď použijte paličku - jde o dřevěnou tyčku se zářezy na jedné stráně. Podobně jako palička na maso. V sezoně ji můžete sehnat v hypermarketech, obchodech s potřebami pro domácnost nebo na internetu. Ale poradit si můžete i jinak. Šikovný kutil si ho vyrobí sám. Smyslem tohoto nástroje je podrtit, rozmačkat limetku s mátou a cukrem, aby pěkně pustily šťávu a silice.
Rozdrcenou směs zalijte panákem rumu. Nebo ho vyměňte za panáka perlivé vody, pokud chcete nealko verzi. Zlehka vše promíchejte. Nakonec zasypte ledem nebo tříští a doplňte perlivou vodou. Přidejte brčko a užívejte si chutě léta. Samozřejmě můžete dát cukru, limetky, máty i rumu více či méně. Dolaďte si koktejl podle své chuti. Skvělé jsou i varianty s přidaným dalším ovocem – jahodami, malinami, melounem apod. Místo limetky v kuse můžete použít také jen limetkovou šťávu – tak zní originální recept.
Zkuste si připravit jahodové daiquiri
Legendární koktejl, rovněž pocházející z Kuby, na který budete potřebovat stejné ingredience, jako na mojito. Tak proč ho nezkusit?
- 60 ml bílého rumu
- 30 ml limetkové nebo citronové šťávy
- 10 ml cukrového sirupu, jako variantu můžete použít i medovou vodu
- nadrcený led
Připravte si cukrový sirup – jde o vodu svařenou s cukrem v poměru 1:1. Smíchejte 100 g cukru a 100 ml vody, dejte v hrnci na plotnu a pomalu přiveďte k varu. Nezapomeňte promíchávat. Nechte vychladnout. Po vychladnutí dejte všechny suroviny do šejkru a promíchejte. Do sklenice vložte ledovou tříšť a přelijte. Můžete si vyhrát s dalšími příchutěmi – jahodami, banánem nebo jiným ovocem, které stačí do koktejlu přidat.
Kuba potřetí – v Cuba Libre
Dalším kubánským koktejlem, který si během pár chvilek připravíte doma, je Cuba Libre. Jak název napovídá, jeho vznik se váže k osvobození Kuby. A budou vám na to stačit jen 3 suroviny:
- 1 dcl coly
- 1 panák rumu (40ml)
- limetka
- led
I postup je velmi jednoduchý. Do vysoké sklenice dejte pár kostek ledu. Přidejte limetku – buďto šťávu, nebo kousek limetky pokrájené na kousky. Zalijte rumem a dolijte colou. Nealko verzi si v tomto případě vychutnáte ne bez rumu, to by vám z chuti moc typického nezbylo, ale s nealko rumem. I ten už se dá totiž koupit.
Espresso tonic pro milovníky kávy
Původem švédský nápoj je aktuálním hitem po celém světě. Jednoduchá příprava a skvělá chuť ledové kávy s osvěžujícím tonicem vás zaručeně probudí a nabudí. Základem je kvalitní káva, toť vše. Přesný recept i vzhledem k historii vzniku neexistuje – pár lidí si po party chtělo doplnit energii a jediné, co zbylo, byl tonic. Neváhejte tedy experimentovat s druhem kávy, jejím množstvím i třeba druhem tonicu. Základní recept by mohl vypadat asi takto:
- 150 ml tonicu
- 50 ml espressa
- led k naplnění sklenice
Do sklenice o objemu asi 400 ml nasypejte led. Přes něj přelijte vychlazený tonic a potom opatrně vlévejte kávu. Pokud byste přeci jen zatoužili po alkoholické verzi, můžete to zkusit s ginem. Ten se k této kombinaci výborně hodí.
Mimosa – pro milovníky šampaňského
Další koktejl, který si můžete vytvořit během pár minut a který má nespočet variací. Základem je šampaňské, šumivé víno nebo sekt. Typicky se podává při brunchi nebo na oslavách. I když původně sloužil jako ranní vyprošťovák, bude v této podobě na světě už 100 let. Budete potřebovat pouze dvě věci:
- 75 ml šampaňského
- 75 ml džusu
V základním receptu se používá džus pomerančový. Nejlepší je samozřejmě z čerstvě vymačkaného pomeranče, bez dužiny. Jednoduše do sklenice vlijte šampus. Pokud nechcete přijít o bublinky, nerozmíchávejte. Místo pomerančového džusu vyzkoušejte džus brusinková, grapefruitový nebo třeba broskvový. Ale taky jakýkoli další podle vaší chuti.
Osvěžte se melounovou limonádou:
Publikováno: 13. 8. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová