reklama

5 snadných receptů na neznámější osvěžující koktejly v alko i nealko verzi – vyzkoušíte je všechny?

Horké letní večery si žádají osvěžení. A když už si je třeba nemůžete vychutnávat na pláží za šumění moře, přeneste se tam aspoň chutí dobrého drinku. Domácí variace nejznámějších míchaných koktejlů nejsou k zahození. Přinášíme vám recepty v alkoholické i nealko verzi.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Recept na 5 snadných osvěžujících koktejlů v alko i nealko verzi (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Vděčné mojito

Světoznámě mojito byste si rozhodně doma měli připravit. Na suroviny je totiž velmi nenáročné. Tradiční koktejl pochází z Kuby, kde je známý už od 16. století, i když v trošku jiné podobě. Mojito, jak ho známe dnes, se míchá někdy od začátku 20. století.

Mojito
i (Zdroj: Lenka Tajbrová)
Osvěžující mojito v parném létě zachutná

Na 1 drink budete potřebovat:

  • 8 lístků máty
  • půlku limetky
  • led nebo ledovou tříšť
  • panáka bílého rumu (40 ml)
  • 1 lžíci třtinového cukru
  • perlivou vodu – dle velikosti sklenice 3-5 dcl
Suroviny na mojito
i (Zdroj: Lenka Tajbrová)
Na mojito toho nebudete potřebovat mnoho

Mátu opláchněte od nečistot nebo nevítaných návštěvníků. Půl limetky si pokrájejte na kostičky nebo na měsíčky. Dejte do dostatečně vysoké sklenice. A zasypejte polévkovou lžící cukru. Teď použijte paličku - jde o dřevěnou tyčku se zářezy na jedné stráně. Podobně jako palička na maso. V sezoně ji můžete sehnat v hypermarketech, obchodech s potřebami pro domácnost nebo na internetu. Ale poradit si můžete i jinak. Šikovný kutil si ho vyrobí sám. Smyslem tohoto nástroje je podrtit, rozmačkat limetku s mátou a cukrem, aby pěkně pustily šťávu a silice.

Palička
Na drcení použijte paličku (Zdroj: Lenka Tajbrová)
Drcení
Rozdrťte limetu s cukrem a mátou (Zdroj: Lenka Tajbrová)

Rozdrcenou směs zalijte panákem rumu. Nebo ho vyměňte za panáka perlivé vody, pokud chcete nealko verzi. Zlehka vše promíchejte. Nakonec zasypte ledem nebo tříští a doplňte perlivou vodou. Přidejte brčko a užívejte si chutě léta. Samozřejmě můžete dát cukru, limetky, máty i rumu více či méně. Dolaďte si koktejl podle své chuti. Skvělé jsou i varianty s přidaným dalším ovocem – jahodami, malinami, melounem apod. Místo limetky v kuse můžete použít také jen limetkovou šťávu – tak zní originální recept.

Zkuste si připravit jahodové daiquiri

Legendární koktejl, rovněž pocházející z Kuby, na který budete potřebovat stejné ingredience, jako na mojito. Tak proč ho nezkusit?

  • 60 ml bílého rumu
  • 30 ml limetkové nebo citronové šťávy
  • 10 ml cukrového sirupu, jako variantu můžete použít i medovou vodu
  • nadrcený led

Připravte si cukrový sirup – jde o vodu svařenou s cukrem v poměru 1:1. Smíchejte 100 g cukru a 100 ml vody, dejte v hrnci na plotnu a pomalu přiveďte k varu. Nezapomeňte promíchávat. Nechte vychladnout. Po vychladnutí dejte všechny suroviny do šejkru a promíchejte. Do sklenice vložte ledovou tříšť a přelijte. Můžete si vyhrát s dalšími příchutěmi – jahodami, banánem nebo jiným ovocem, které stačí do koktejlu přidat.

Jahodové daiquiri
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Jahodové daiquiri si také zkuste připravit

Kuba potřetí – v Cuba Libre

Dalším kubánským koktejlem, který si během pár chvilek připravíte doma, je Cuba Libre. Jak název napovídá, jeho vznik se váže k osvobození Kuby. A budou vám na to stačit jen 3 suroviny:

  • 1 dcl coly
  • 1 panák rumu (40ml)
  • limetka
  • led

I postup je velmi jednoduchý. Do vysoké sklenice dejte pár kostek ledu. Přidejte limetku – buďto šťávu, nebo kousek limetky pokrájené na kousky. Zalijte rumem a dolijte colou. Nealko verzi si v tomto případě vychutnáte ne bez rumu, to by vám z chuti moc typického nezbylo, ale s nealko rumem. I ten už se dá totiž koupit.

Cuba libre
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Cuba Libre – jednoduchý a oblíbený koktejl

Espresso tonic pro milovníky kávy

Původem švédský nápoj je aktuálním hitem po celém světě. Jednoduchá příprava a skvělá chuť ledové kávy s osvěžujícím tonicem vás zaručeně probudí a nabudí. Základem je kvalitní káva, toť vše. Přesný recept i vzhledem k historii vzniku neexistuje – pár lidí si po party chtělo doplnit energii a jediné, co zbylo, byl tonic. Neváhejte tedy experimentovat s druhem kávy, jejím množstvím i třeba druhem tonicu. Základní recept by mohl vypadat asi takto:

  • 150 ml tonicu
  • 50 ml espressa
  • led k naplnění sklenice

Do sklenice o objemu asi 400 ml nasypejte led. Přes něj přelijte vychlazený tonic a potom opatrně vlévejte kávu. Pokud byste přeci jen zatoužili po alkoholické verzi, můžete to zkusit s ginem. Ten se k této kombinaci výborně hodí.

Espresso tonic
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Káva s tonicem? To je hit v barech

Mimosa – pro milovníky šampaňského

Další koktejl, který si můžete vytvořit během pár minut a který má nespočet variací. Základem je šampaňské, šumivé víno nebo sekt. Typicky se podává při brunchi nebo na oslavách. I když původně sloužil jako ranní vyprošťovák, bude v této podobě na světě už 100 let. Budete potřebovat pouze dvě věci:

  • 75 ml šampaňského
  • 75 ml džusu

V základním receptu se používá džus pomerančový. Nejlepší je samozřejmě z čerstvě vymačkaného pomeranče, bez dužiny. Jednoduše do sklenice vlijte šampus. Pokud nechcete přijít o bublinky, nerozmíchávejte. Místo pomerančového džusu vyzkoušejte džus brusinková, grapefruitový nebo třeba broskvový. Ale taky jakýkoli další podle vaší chuti.

Mimosa
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Mimosa – koktejl na mnoho způsobů

Osvěžte se melounovou limonádou:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 13. 8. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová