reklama

Na skok do Maďarska, aneb ochutnejte maďarskou klasiku - tarhoňu

Tarhoňa patří k oblíbeným maďarským přílohám, které nesmí chybět u vepřového guláše ani kuřecího paprikáše. U nás je však stále poměrně neznámou. A to je škoda. Věříme však, že až ji ochutnáte, tak si ji zamilujete. Jíst ji ostatně můžete na mnoho způsobů.

i (Zdroj: Depositphotos)
Tarhoňa je maďarská těstovina (Zdroj: Depositphotos)

Co je vlastně tarhoňa?

Tarhoňa je maďarská těstovina, jejíž jméno je odvozeno od podobnosti s perlovým ječmenem. Má totiž podobu poměrně velkých kuliček. V Maďarsku má těstovina hlubokou tradici. Objevuje se v kuchařských knihách již v 16. století. Ve skutečnosti je však jeho historie ještě hlubší, podle všeho je totiž perského původu. Používá se zcela běžně jako příloha k různým gulášům, vaječným pokrmům, pečené drůbeži, leču i smaženým klobásám. Své místo našla dokonce i v salátech. Kromě Maďarska tarhoňu znají také v Chorvatsku, Rumunsku, Turecku, Slovensku, Polsku a také i na Ukrajině.

Tradiční pásztortarhonya

Jeden z nejtradičnějších receptů s maďarskou tarhoňou je pásztortarhonya, což v doslovném překladu znamená pastýřská chata. Pokrm si v minulosti připravovali pastýři a rolníci, podle nichž také recept nese název.

Budete potřebovat:

  • 1 kg vepřové kýty
  • 1 nožku klobásy
  • 20 dkg slaniny
  • 2 brambory
  • 500 g tarhoni
  • 4 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2 papriky
  • 2 rajčata
  • 1 feferonku
  • sůl
  • pepř
  • mletý kmín
  • červená paprika

Na cibulce osmažte polovinu na kostičky nakrájené slaniny. Přidejte k ní po chvíli lisovaný česnek, nasekanou papriku, rajčata a feferonky. Poduste 8 až 10 minut. Potom přidejte na kostičky nakrájené maso. Osolte, opepřete a přidejte trochu mletého kmínu. Opékejte, dokud se maso nezatáhne a nakonec ho posypte uzenou sladkou paprikou. Počkejte, dokud se nerozpustí a vše zalijte dostatečným množstvím vody, aby bylo maso skryto pod vodou. Vařte.

V druhém hrnci rozpusťte zbytek slaniny. Přidejte k ní tarhoňu a usmažte ji dozlatova. Když maso začne měknout, přidejte k němu osmaženou tarhoňu, nakrájené brambory a klobásu. Pokud je potřeba dolejte vodu. Pozor, vždy však jen trochu, nemá to být polévka. Když jsou maso tarhoňa a brambory měkké, můžete se pustit do jídla.

Pásztortarhonya
i (Zdroj: Adriana Dosedělová)
Tradiční maďarská pásztortarhonya

Kuřecí paprikáš s tarhoňou

Kuřecí paprikáš v Česku známe jako kuře na paprice a považujeme ho za tradiční český recept, jenže on je to ve skutečnosti recept maďarský a tradičně by se měl podávat s tarhoňou nebo haluškami, nikoliv s knedlíkem nebo rýží.

Připravte si:

  • 2 velké cibule
  • 1 a půl lžičky soli
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • 3 lžíce maďarské sladké ideálně uzené papriky
  • 1 kg vykostěných stehen, mohou být i paličky nebo čtvrtky
  • 2 nasekaná rajčata
  • 2 nasekané papriky
  • pepř
  • 2 polévkové lžíce zakysané smetany plus něco na ozdobu
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce šlehačky
  • 500 g tarhoni

V hrnci si rozehřejte sádlo, přidejte k němu cibuli a osolte. Chvilku restujte, dokud cibule nezačne zlátnout. Sundejte hrnec z ohně a vmíchejte do cibule papriku. Potom přidejte nasekaná rajčata a 60 ml vody. Vše důkladně promíchejte. Hrnec vraťte zpátky nad plamen a přidejte kuřecí maso. Přidejte sůl, zakryjte a vařte asi tak 30 minut. V průběhu vaření kontrolujte, zda není zapotřebí dolít vodu. Přidávejte ji po trochách. Po půl hodině z hrnce sejměte poklici a přidejte nakrájenou papriku. Vařte dalších 10 minut. Mezitím si v druhém hrnci uvařte tarhoňu, a to jako běžnou jinou těstovinu. Návod na tuto jednoduchou přípravu najdete na obalu.

Mezitím si v misce smíchejte zakysanou smetanu se šlehačkou a trochou mouky. Vyndejte z hrnce kuře a do omáčky v hrnci zašlehejte smetanu z misky. Vařte pak ještě minutu dvě na tom nejnižším plamenu. Už nenechávejte omáčku vřít. Kuřecí paprikáš podávejte s tarhoňou posypané paprikou a zdobené zakysanou smetanou.

Paprikáš
i (Zdroj: Adriana Dosedělová)
Kuřecí paprikáš s tarhoňou

Dobrou chuť!

Po dobrém obědě lahodný zákusek

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 11. 6. 2021, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová