Zelníky možná znáte jako kynuté bochánky, plněné kysaným zelím a slaninou. Víte, že se ze stejných surovin dá upéci také zelník na plechu a díky tomu, že nemusíme čekat na vykynutí těsta a následné tvarování bochánků si můžeme tento zelník dopřát třeba jako rychlou večeři, případně naším výtvorem pohostit přátele na návštěvě.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/79/17/column/79178a0c3f66dcad53f63e42a8848de3_ecdc8891775a776ddd239760cf0dd711.jpg)
Jak připravit zelníky na plechu?
Podle staré receptury se zelníky pekly v podobě malých bochánků, naplněných kysaným zelím a dozlatova oškvařenou slaninkou nebo domácími škvarky. V dnešní uspěchané době se nám ale většinou nechce čekat na to, až nám vykyne těsto a než se bochánky naplní a upečou. Proto je tu zjednodušený recept zelníků na plech, kde odpadá kynutí i plnění. Z takového pokrmu můžeme vykouzlit rychlou, ale chutnou a výživnou večeři nebo po vychladnutí i zajímavou svačinu na druhý den.
![Zelník](https://img.primadoma.cz/w_2/62/bb/column/62bb34d5c778a856b5e560e1c62c8f19_depositphotos_244508360_l-2015.jpg)
Co budeme potřebovat?
Základní suroviny:
- 200 g mletého masa
- 1 hrnek mléka
- 1 lžíce oleje
- 2 vejce
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 500 g kysaného zelí
- 1 kypřící prášek do pečiva
- kmín, majoránku, oregano, pepř
- sůl
- 1 cibuli
- několik stroužků česneku
- 200 g prorostlé anglické slaniny
- 1 bramboru
![Suroviny](https://img.primadoma.cz/w_2/c7/84/column/c784c49e45e58df6a45401462befc2e0_37ef302d2f5779faca45555865e1975e_prima-tip-na-rychlou-veei-zelnk-na-plech-1618392121-5182.jpg)
Postup:
Bramboru oškrábeme a nastrouháme najemno.
![Brambora](https://img.primadoma.cz/w_2/94/1f/column/941fb5acc2e56abb7eacaa86f92ae683_136dae1bf469ba130f797cde9cfabad1_prima-tip-na-rychlou-veei-zelnk-na-plech-1618392151-0691.jpg)
Do misky k nastrouhané bramboře přidáme nakrájené kysané zelí a vejce.
![Vejce](https://img.primadoma.cz/r/ec/36/column/ec36ed2c8f1deb64920f64b11dc00d8a_4d83385f27549674001d9e4f927abd58_prima-tip-na-rychlou-veei-zelnk-na-plech-1618392209-2959.jpg)
![Zelí](https://img.primadoma.cz/r/ee/43/column/ee43f3ab6dd0e1d22d877c1bc4f6ae13_d414e3921313fbdfbe927661d847bc12_prima-tip-na-rychlou-veei-zelnk-na-plech-1618392213-1367.jpg)
Dále přidáme na malé kostičky nakrájenou cibuli a slaninu.
![Slanina](https://img.primadoma.cz/w_2/b0/ce/column/b0cef6a75e41c50d12ee6e9b62517c93_d903ed6da30b0aad305e4e54269175dc_prima-tip-na-rychlou-veei-zelnk-na-plech-1618392225-8522.jpg)
Přimícháme mleté maso.
![Mleté maso](https://img.primadoma.cz/w_2/66/44/column/6644393d31234b3b6e819e3d8127bbdb_a0af558f44ca48603ee10cae9f272e2d_prima-tip-na-rychlou-veei-zelnk-na-plech-1618392200-4047.jpg)
Ochutíme česnekem.
![Česnek](https://img.primadoma.cz/w_2/bf/9b/column/bf9b32980946bef3a15b6fea727089f3_580514ab24e1ff7d050a6fd6b83fd2c3_prima-tip-na-rychlou-veei-zelnk-na-plech-1618392314-2486.jpg)
Směs okořeníme a důkladně promícháme, aby se vše spojilo.
![Míchání](https://img.primadoma.cz/r/40/d5/column/40d584babd431a0fd6449a69c4989450_86c05089042a3fffd149093a4a74610c_prima-tip-na-rychlou-veei-zelnk-na-plech-1618392358-0986.jpg)
![Koření](https://img.primadoma.cz/r/35/84/column/358460dcad65c6538f135c4d42132fc4_d4ce6f93faa5741f3e6bed466a556ac5_prima-tip-na-rychlou-veei-zelnk-na-plech-1618392306-6884.jpg)
Zalijeme mlékem a olejem.
![Mléko](https://img.primadoma.cz/w_2/84/a2/column/84a270da6fd4a9ba9a63aee664983658_2a8ebec9902e35676503e97eda9685a9_prima-tip-na-rychlou-veei-zelnk-na-plech-1618392293-3694.jpg)
Na závěr přidáme mouku s kypřícím práškem a vytvoříme kompaktní těsto.
![Mouka](https://img.primadoma.cz/w_2/7e/c8/column/7ec81c2ca89dfb63cc6bd8b7c1a85499_3bdd70272ca7fff3eaf7f7a56726dc0d_prima-tip-na-rychlou-veei-zelnk-na-plech-1618392349-1719.jpg)
Hotovou směs přeložíme na plech (nemusíme vymazávat ani podkládat pečícím papírem, ale pokud to uděláme, nic tím nezkazíme).
![Plech](https://img.primadoma.cz/w_2/e4/61/column/e461a139cb239efd7b9dea3580dfb07e_a468da67b048ab708b21c588223732c3_prima-tip-na-rychlou-veei-zelnk-na-plech-1618392372-8285.jpg)
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C a pečeme dozlatova cca půl hodiny.
![Pečení](https://img.primadoma.cz/w_2/c9/a3/column/c9a3bcaf7f9dfdaa6b36372f40427a33_4017eacf1ebbc198da2a7a178a7045a5_prima-tip-na-rychlou-veei-zelnk-na-plech-1618392377-6846.jpg)
Zelníky na plech jsou skvělou teplou večeří, ale i studenou svačinou nebo rychlým pohoštěním pro přátele se sklenkou vína nebo piva.
Horu nádobí zvládne umýt náš domácí přípravek
Publikováno: 28. 5. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová