reklama

Zelníky na plech jsou návodem na rychlou večeři

Zelníky možná znáte jako kynuté bochánky, plněné kysaným zelím a slaninou. Víte, že se ze stejných surovin dá upéci také zelník na plechu a díky tomu, že nemusíme čekat na vykynutí těsta a následné tvarování bochánků si můžeme tento zelník dopřát třeba jako rychlou večeři, případně naším výtvorem pohostit přátele na návštěvě.

i (Zdroj: Prima DOMA)
Zelníky na plech jsou návodem na rychlou večeři (Zdroj: Prima DOMA)

Jak připravit zelníky na plechu?

Podle staré receptury se zelníky pekly v podobě malých bochánků, naplněných kysaným zelím a dozlatova oškvařenou slaninkou nebo domácími škvarky. V dnešní uspěchané době se nám ale většinou nechce čekat na to, až nám vykyne těsto a než se bochánky naplní a upečou. Proto je tu zjednodušený recept zelníků na plech, kde odpadá kynutí i plnění. Z takového pokrmu můžeme vykouzlit rychlou, ale chutnou a výživnou večeři nebo po vychladnutí i zajímavou svačinu na druhý den.

Zelník
i (Zdroj: Depositphotos)
Původní zelníky mají podobu pečiva

Co budeme potřebovat?

Základní suroviny:

  • 200 g mletého masa
  • 1 hrnek mléka
  • 1 lžíce oleje
  • 2 vejce
  • 1 hrnek polohrubé mouky 
  • 500 g kysaného zelí
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • kmín, majoránku, oregano, pepř
  • sůl
  • 1 cibuli
  • několik stroužků česneku
  • 200 g prorostlé anglické slaniny
  • 1 bramboru
Suroviny
i (Zdroj: Prima DOMA)
Připravíme se suroviny podle receptu

Postup:

Bramboru oškrábeme a nastrouháme najemno. 

Brambora
i (Zdroj: Prima DOMA)
Základem je nastrouhaná syrová brambora

Do misky k nastrouhané bramboře přidáme nakrájené kysané zelí a vejce. 

Vejce
Do mísy rozklepneme dvě vajíčka (Zdroj: Prima DOMA)
Zelí
Kysané zelí překrojíme, aby nebylo dlouhé (Zdroj: Prima DOMA)

Dále přidáme na malé kostičky nakrájenou cibuli a slaninu.

Slanina
i (Zdroj: Prima DOMA)
Slaninu nakrájíme na kostičky

Přimícháme mleté maso.

Mleté maso
i (Zdroj: Prima DOMA)
Hutnost pokrmu doplníme mletým masem

Ochutíme česnekem.

Česnek
i (Zdroj: Prima DOMA)
Prolisujeme asi 3 stroužky česneku

Směs okořeníme a důkladně promícháme, aby se vše spojilo.

Míchání
Vymícháme pevné těsto (Zdroj: Prima DOMA)
Koření
Okořeníme podle chuti (Zdroj: Prima DOMA)

Zalijeme mlékem a olejem.

Mléko
i (Zdroj: Prima DOMA)
Pevnou složku zalijeme mlékem

Na závěr přidáme mouku s kypřícím práškem a vytvoříme kompaktní těsto. 

Mouka
i (Zdroj: Prima DOMA)
Na závěr přidáme mouku a prášek do pečiva

Hotovou směs přeložíme na plech (nemusíme vymazávat ani podkládat pečícím papírem, ale pokud to uděláme, nic tím nezkazíme).

Plech
i (Zdroj: Prima DOMA)
Těsto namačkáme na plech

Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C a pečeme dozlatova cca půl hodiny.

Pečení
i (Zdroj: Prima DOMA)
Pečeme dozlatova a dokřupava

Zelníky na plech jsou skvělou teplou večeří, ale i studenou svačinou nebo rychlým pohoštěním pro přátele se sklenkou vína nebo piva.

Horu nádobí zvládne umýt náš domácí přípravek

Publikováno: 28. 5. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová