Zelníky možná znáte jako kynuté bochánky, plněné kysaným zelím a slaninou. Víte, že se ze stejných surovin dá upéci také zelník na plechu a díky tomu, že nemusíme čekat na vykynutí těsta a následné tvarování bochánků si můžeme tento zelník dopřát třeba jako rychlou večeři, případně naším výtvorem pohostit přátele na návštěvě.

Jak připravit zelníky na plechu?
Podle staré receptury se zelníky pekly v podobě malých bochánků, naplněných kysaným zelím a dozlatova oškvařenou slaninkou nebo domácími škvarky. V dnešní uspěchané době se nám ale většinou nechce čekat na to, až nám vykyne těsto a než se bochánky naplní a upečou. Proto je tu zjednodušený recept zelníků na plech, kde odpadá kynutí i plnění. Z takového pokrmu můžeme vykouzlit rychlou, ale chutnou a výživnou večeři nebo po vychladnutí i zajímavou svačinu na druhý den.

Co budeme potřebovat?
Základní suroviny:
- 200 g mletého masa
- 1 hrnek mléka
- 1 lžíce oleje
- 2 vejce
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 500 g kysaného zelí
- 1 kypřící prášek do pečiva
- kmín, majoránku, oregano, pepř
- sůl
- 1 cibuli
- několik stroužků česneku
- 200 g prorostlé anglické slaniny
- 1 bramboru

Postup:
Bramboru oškrábeme a nastrouháme najemno.

Do misky k nastrouhané bramboře přidáme nakrájené kysané zelí a vejce.


Dále přidáme na malé kostičky nakrájenou cibuli a slaninu.

Přimícháme mleté maso.

Ochutíme česnekem.

Směs okořeníme a důkladně promícháme, aby se vše spojilo.


Zalijeme mlékem a olejem.

Na závěr přidáme mouku s kypřícím práškem a vytvoříme kompaktní těsto.

Hotovou směs přeložíme na plech (nemusíme vymazávat ani podkládat pečícím papírem, ale pokud to uděláme, nic tím nezkazíme).

Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C a pečeme dozlatova cca půl hodiny.

Zelníky na plech jsou skvělou teplou večeří, ale i studenou svačinou nebo rychlým pohoštěním pro přátele se sklenkou vína nebo piva.
Horu nádobí zvládne umýt náš domácí přípravek
Publikováno: 28. 5. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová