Zelníky možná znáte jako kynuté bochánky, plněné kysaným zelím a slaninou. Víte, že se ze stejných surovin dá upéci také zelník na plechu a díky tomu, že nemusíme čekat na vykynutí těsta a následné tvarování bochánků si můžeme tento zelník dopřát třeba jako rychlou večeři, případně naším výtvorem pohostit přátele na návštěvě.
Jak připravit zelníky na plechu?
Podle staré receptury se zelníky pekly v podobě malých bochánků, naplněných kysaným zelím a dozlatova oškvařenou slaninkou nebo domácími škvarky. V dnešní uspěchané době se nám ale většinou nechce čekat na to, až nám vykyne těsto a než se bochánky naplní a upečou. Proto je tu zjednodušený recept zelníků na plech, kde odpadá kynutí i plnění. Z takového pokrmu můžeme vykouzlit rychlou, ale chutnou a výživnou večeři nebo po vychladnutí i zajímavou svačinu na druhý den.
Co budeme potřebovat?
Základní suroviny:
- 200 g mletého masa
- 1 hrnek mléka
- 1 lžíce oleje
- 2 vejce
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 500 g kysaného zelí
- 1 kypřící prášek do pečiva
- kmín, majoránku, oregano, pepř
- sůl
- 1 cibuli
- několik stroužků česneku
- 200 g prorostlé anglické slaniny
- 1 bramboru
Postup:
Bramboru oškrábeme a nastrouháme najemno.
Do misky k nastrouhané bramboře přidáme nakrájené kysané zelí a vejce.
Dále přidáme na malé kostičky nakrájenou cibuli a slaninu.
Přimícháme mleté maso.
Ochutíme česnekem.
Směs okořeníme a důkladně promícháme, aby se vše spojilo.
Zalijeme mlékem a olejem.
Na závěr přidáme mouku s kypřícím práškem a vytvoříme kompaktní těsto.
Hotovou směs přeložíme na plech (nemusíme vymazávat ani podkládat pečícím papírem, ale pokud to uděláme, nic tím nezkazíme).
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C a pečeme dozlatova cca půl hodiny.
Zelníky na plech jsou skvělou teplou večeří, ale i studenou svačinou nebo rychlým pohoštěním pro přátele se sklenkou vína nebo piva.
Horu nádobí zvládne umýt náš domácí přípravek
Publikováno: 28. 5. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová