reklama

Připravte si doma báječný a lahodně krémový banánový koktejl

Dnes je běžné popíjet zdravé ovocné či zeleninové smoothie. Smoothie je v podstatě rozmixované ovoce nebo zelenina s vodou nebo mlékem a dalšími surovinami. Dříve se chodilo na jahodový či banánový koktejl do mléčného baru, dnes si doma můžeme připravit zdravý nápoj na každý den sami. Stačí jen mít v zásobě pár kousků ovoce či zeleniny. A samozřejmě mixér. A to takový, který umí svou silou rozmělnit pevné suroviny na pyré.

S kvalitním mixérem si doma můžete připravit třeba banánový koktejl nebo různá ovocná smoothie (Zdroj: Depositphotos)

Z čeho se koktejl nebo smoothie vyrábí?

Základem je ovoce nebo zelenina, které musíme rozmixovat na co nejjemnější pyré. Vyzkoušejte od běžných druhů, jako jsou jahody, banány apod., až po různé zeleninové kombinace. Postupně můžete přijít na chuť i takovým druhům, které byste jinak nepozřeli. Ovoce se většinou mixuje ve mléce, zeleninu spíše zalejeme vodou. Přidat můžeme různá semínka či bylinky. My si dnes uděláme ten nejjednodušší - banánový koktejl.

Volba mixéru

Pro přípravu koktejlu použijeme pouze vyzrálé banány a mléko. Mixovat můžeme pomocí ponorného mixéru, klasického nožového mixéru anebo můžeme použít vakuový mixér Lauben VacuFit. Tyčovým mixérem nedocílíte ovšem dokonalého rozmixování ovoce. U tvrdších kousků, jako jsou například syrová jablka, můžete na pyré rovnou zapomenout. Také u klasických mixérů, které jsou třeba jako nástavba na kuchyňských robotech s ramenem, nedosáhneme takové hladkosti, jako je tomu právě u vyzkoušeného vakuového mixéru. 

Suroviny na banánový koktejl
Na banánový koktejl potřebujeme jen 2 suroviny (Zdroj: Pavlína Wagnerová Málková)

Podstatou této inovativní funkce je zpracování surovin bez přístupu vzduchu. Nejprve se z mixovací nádoby odsaje vzduch a teprve pak začne proces mělnění potravin. Díky tomu nedochází k oxidaci potravin a ty se mnohem pomaleji kazí. Potraviny si navíc zachovávají svou původní barvu i aroma, vzniklý mixovaný nápoj má krásně hedvábnou konzistenci. 

Mixování v mixéru
Nasadíme hlavu pro odsávání (Zdroj: Pavlína Wagnerová Málková)
Odsátí vzduchu z mixéru
Vakuová pumpa odsaje vzduch z mixéru (Zdroj: Pavlína Wagnerová Málková)

Jak tedy postupovat? 

Banány oloupeme, nakrájíme na větší kousky a přesuneme do mixovací nádoby. Zalijeme mlékem. Přiklopíme víčkem, nasadíme vakuovací hlavu, odsajeme stisknutím tlačítka vzduch z nádoby a zapneme přístroj. Mixujeme maximálně minutu. Přístroj má v sobě pojistku, která zamezí přehřátí motoru v případě, že zapomeneme včas vypnout. 

Příprava koktejlu
Na banány nalijeme mléko (Zdroj: Pavlína Wagnerová Málková)
Nastavení rychlosti
Nastavíme potřebnou rychlost (Zdroj: Pavlína Wagnerová Málková)

Pokud použijeme vyzrálé banány, nemusíme přidávat žádný cukr, koktejl bude dostatečně sladký i pro mlsné jazýčky dětí. Díky technologii vakuování je však výsledný nápoj překvapivě krémový a hustý oproti mixování v běžných přístrojích. 

Mléčné koktejly
Vyzkoušejte různé příchutě ovocných i zeleninových koktejlů (Zdroj: Depositphotos)

Varianty koktejlů

Vyzkoušejte různé varianty příchutí. Nemusíte zůstávat jen u kombinace ovoce-mléko nebo dokonce pouze banán-mléko. Zapojte fantazii, inspirovat se můžete následujícími kombinacemi:

  • pomerančový džus, limetka, jahody, banán
  • borůvky, hroznové víno, jahody, banány, jogurt, mléko, med
  • batáta, hruška, mletá skořice, chia semínka
  • mandlové mléko bez cukru, mandlové máslo, banán, špenát
  • jogurt, bazalka, citronová šťáva, cukr, voda
  • ananas, špenát, banán, jablko, voda
  • ovesné vločky, rozinky, mléko, jogurt s příchutí jogurtu, třtinový cukr
  • salátová okurka, jablko, špenátové listy, šťáva z citronu, zázvor, voda
Zeleninové smoothie
Zelenina je neobvyklou přísadou, přesto se jí nemusíte bát (Zdroj: Depositphotos)

Mixér Lauben VacuFit Blender zapůjčila k testování společnost Elem6.

banánový koktejl

Publikováno: 16. 4. 2021, Autor: Pavlína Wagnerová Málková, Profil autora: Pavlína Wagnerová Málková