Chcete si vychutnat rybí filety a přitom se vyhnout tradičnímu smažení v trojobalu? Vyzkoušejte tento jednoduchý recept, který dá vyniknout chuti rybího masa a přitom má díky použitému koření jemně pikantně–orientální nádech.
Rybí filety ve zdravé variantě
Suroviny
- 4ks rybích filetů (každá cca 200–250g)
- 4 lžíce olivového oleje
- 4 lžičky uzené mleté sladké papriky
- 4 lžičky mletého koriandru
- hrubá mořské soli (Maldon, Fleur de Sel nebo podobné)
- 1ks citronu na podávání
Postup:
Rybí filety položíme kůží nahoru a ostrými řezy na několika místech kůži prožízneme, aby se filety na pánvi nebo pekáči nekroutily. Používejte velký ostrý nůž, kterým snadno kůži prokrojíte. Filety nyní otočíme kůží dolů, zastříkneme olivovým olejem a okořeníme paprikou, koriandrem a osolíme hrubou mořskou solí.
Ochucené filety smažíme kůží dolů na rozpálené pánvi na olivovém oleji, případně, pokud chceme zvolit jemnější variantu, pečeme v páře cca 10 minut při 180 °C (pokud máme filety vyšší, úměrně dobu prodloužíme). Aby nám olej neprskal z pánve, můžeme použít speciální pokličku, která se hodí na všechny velikosti pánví.
Že je ryba hotová poznáme snadno podle toho, že maso po celé výšce filety zmatní a jde snadno vidličkou oddělovat „lupínky“. Protože filety nedrží pohromadě páteř a kosti, jsou křehké – aby se nerozpadly, použijte lopatku a pinzetu (kleště).
Na talíři dochutíme citronem.
Můžeme podávat s lehkým zeleninovým salátem nebo vyzkoušejte finský salát Rosolli.
Autor receptu: Gurmaniak.cz
Publikováno: 23. 12. 2020, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce