reklama

Jak na kapra bez kostí

Kapr patří na štědrovečerní tabuli neodmyslitelně již dlouhá léta. Ale mnoho lidí dává přednost třeba lososovitým rybám, kde se při jejich konzumaci nemusí potýkat s velkým množstvím kostí. Naučte se kapra vyfiletovat a zbavit těch malých, otravných kostiček. Pomůže vám v tom kvalitní kuchyňské náčiní, určené přímo na zpracování ryb.

i (Zdroj: Depositphotos)
Jak na kapra bez kostí (Zdroj: Depositphotos)

Jak na kapra bez kostí

Přestali jste jíst kapra kvůli množství malých kostí? Poradíme, jak se jich během chvilky zbavit. Kapr má velice chutné maso, ale bohužel také velké množství mezisvalových drobných kostí. Ty se pak mohou nepříjemně zapíchnout do dásně, v horším případě do krku. Pokud jste už nekoupili filety, začneme tím, že kapra vyfiletujeme.

AK_FISKARS_SIE_9482
Nůžkami na ryby odstřihneme hřbetní a břišní ploutve (Zdroj: Fiskars)
AK_FISKARS_SIE_9487
Prostřihneme břišní stěnu od ocasu k hlavě a rybu vykucháme (Zdroj: Fiskars)
AK_FISKARS_SIE_9495
i (Zdroj: Fiskars)
Hranou nůžek odstraníme šupiny

Vykuchanou a očištěnou rybu zbavenou šupin a ploutví, nařízneme za hlavou pružným filetovacím nožem a následně vedeme řez podél páteře.

AK_FISKARS_SIE_9498
i (Zdroj: Fiskars)
Za žábrami uděláme příčný řez a pak jemně odřezáváme maso od kosti

Odřízneme ocas a máme dvě filety připravené na další zpracování.

AK_FISKARS_SIE_9506
i (Zdroj: Fiskars)
Filetování je téměř hodinářská práce, nespěchejte

Základem úspěchu je opravdu ostrý velký kuchařský nůž.

AK_FISKARS_SIE_9508
i (Zdroj: Fiskars)
Speciálně upravený nůž vám usnadní filetování

Filety položíme kůží na prkénko a rovnoměrnými řezy vzdálenými 1-2 mm od sebe celý filet pečlivě prořežeme. Aby se filet nerozpadnul na malé kousky, je důležité neprokrojit filet až dolů, ale každý řez skončit těsně nad kůží.  

SIE_3322lowres
i (Zdroj: Fiskars)
Do masa udělejte příčné zářezy, narušíte tím jemňoučké kostičky

Tím se mezisvalové kůstky rozruší na miniaturní části, které se po tepelné úpravě zcela ztratí.

Více na www.fiskars.cz

Publikováno: 21. 12. 2020, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce