Kapr patří na štědrovečerní tabuli neodmyslitelně již dlouhá léta. Ale mnoho lidí dává přednost třeba lososovitým rybám, kde se při jejich konzumaci nemusí potýkat s velkým množstvím kostí. Naučte se kapra vyfiletovat a zbavit těch malých, otravných kostiček. Pomůže vám v tom kvalitní kuchyňské náčiní, určené přímo na zpracování ryb.
Jak na kapra bez kostí
Přestali jste jíst kapra kvůli množství malých kostí? Poradíme, jak se jich během chvilky zbavit. Kapr má velice chutné maso, ale bohužel také velké množství mezisvalových drobných kostí. Ty se pak mohou nepříjemně zapíchnout do dásně, v horším případě do krku. Pokud jste už nekoupili filety, začneme tím, že kapra vyfiletujeme.
Vykuchanou a očištěnou rybu zbavenou šupin a ploutví, nařízneme za hlavou pružným filetovacím nožem a následně vedeme řez podél páteře.
Odřízneme ocas a máme dvě filety připravené na další zpracování.
Základem úspěchu je opravdu ostrý velký kuchařský nůž.
Filety položíme kůží na prkénko a rovnoměrnými řezy vzdálenými 1-2 mm od sebe celý filet pečlivě prořežeme. Aby se filet nerozpadnul na malé kousky, je důležité neprokrojit filet až dolů, ale každý řez skončit těsně nad kůží.
Tím se mezisvalové kůstky rozruší na miniaturní části, které se po tepelné úpravě zcela ztratí.
Více na www.fiskars.cz
Publikováno: 21. 12. 2020, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce