Jak se peče kořenový chleba: Až ochutnáte, už nikdy nebudete chtít jiný

Až ochutnáte, už nikdy nebudete chtít jiný! Bez chleba nejde žít - a vlastnoručně upečený chutná nejlíp. Domácí chléb ve tvaru kořene vážně nic nepřekoná. Vyzkoušejte a přesvědčte se sami, že je to pravda.

Co budete potřebovat

  • 1 balení čerstvého droždí
  • 400 g celozrnné mouky (ideálně špaldové)
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžíci cukru
  • 125 g tvarohového sýra (můžete přidat nasekané bylinky)
  • 3 lžíce oleje
  • papír na pečení
  • plech na pečení

Jak budete postupovat

1. krok

Ve 200 ml vlažné vody rozdrobte a rozpusťte1 kostku droždí. V míse smíchejte celozrnnou mouku se solí a cukrem. Přidejte tvarohový sýr, olej a vodu s droždím a ručně vypracujte dohladka. Těsto zaprášte moukou, přikryjte utěrkou a nechte asi hoďku na teplém místě kynout.

Jak se peče kořenový chleba 2
Jak se peče kořenový chleba 2 (Zdroj: archiv Dr.Oetker)

2. krok

Na pomoučené pracovní ploše vyválejte kruh o průměru asi 20 cm a ostrým nožem rozdělte na 4 stejné díly. Každý díl zakruťte do spirály a přeneste na plech vyložený papírem na pečení. Vložt do trouby předehřáté na 240 °C a pečte asi 10 minut. Pak snižte teplotu na 180 °C a dopečte – dalších zhruba 10 minut.

Jak se peče kořenový chleba 3
Jak se peče kořenový chleba 3 (Zdroj: archiv Dr.Oetker)

Prima tip

Pokud nemáte čerstvé droždí,  můžete použít sušené, které nemusíte rozpouštět ve vodě, ale pouze smícháte s moukou.

Autor:

Jsem nadšená pěstitelka zeleniny, ovoce a květin, prostě všeho dobrého, užitečného a hezkého. A i když se mi ne vždy daří (třeba když salát sežerou plzáci), neztrácím optimismus a do zahradničení se pouštím znova a znova.  Mám ráda zvířata, všechna bez výjimky (i ropuchu, která k nám letos doskákala), i když přiznávám, že nejblíže mému naturelu jsou šelmy, konkrétně kočky. A taky vyměním žárovku, přitluču hřebík či opravím těsnění.

Související k tématu