Místo kupované zeleniny si můžete alespoň občas natrhat plané bylinky, které dobře znáte a které rostou hojně ve vašem okolí. Čerstvě utržené rostliny v místech, kde nejezdí auta, nevenčí se psi a nejsou žádné skládky, jsou zdravé a navíc s nimi v kuchyni ušetříte. Máme pro vás 6 zdravých surovin zdarma a bez pěstování.
Plané bylinky jsou zdravé suroviny zdarma získané
Při procházkách přírodou i na vlastní zahradě si můžete natrhat plané bylinky na vaření. Získáte tak zdravé suroviny zdarma a bez pěstování. Možná, že některé z nich likvidujete jako obtížný plevel. Přitom z nich lze uvařit nespočet vynikajících jídel. Nebo je jíst jen tak zasyrova, třeba na namazaném krajíci chleba s máslem či tvarohovou pomazánkou. Minimálně jako zpestření jídelníčku stojí za vyzkoušení. Sběr ve volné přírodě má ale ještě jedno důležité pravidlo: Sbírejte vždy jen bylinky, které stoprocentně znáte a zpočátku nové druhy ochutnejte v menším množství kvůli možným alergiím.
Natrhejte si tyto plané bylinky
1. Kopřiva dvoudomá
První z planých bylinek je kopřiva. Tahle žahavá a všem dobře známá bylinka (Urtica dioica) své uplatnění v kuchyni většiny z nás už má – často je součástí velikonoční nádivky. Období, kdy je nejúčinnější, není moc dlouhé, zhruba do konce května. Zařazením kopřivy do jídelníčku získáte například přísun vitamínu C, hořčíku, chlorofylu či aminokyselin. Kopřiva působí protizánětlivě, podporuje mimo jiné správnou funkci metabolismu, slinivky, vaječníků či hojení ran. Pomůže i v boji proti jarní únavě a je nezastupitelná při detoxikaci. Po zimě se hodí pít také čaj (dvě lžíce natrhaných čerstvých listů zalijte vroucí vodou a nechte 15 minut vyluhovat). Listy pak také můžete přidat do zapečených brambor, polévek, jako přísadu do slaných koláčů včetně ozdobení pizzy. Výborný je i „špenát“ z kopřiv, který uvaříte jako klasické špenátové listy. Stejně jako špenátovou připravíte i polévku z kopřiv. Vhodné je kopřivu kombinovat v jídle se smetanou.
2. Pampeliška lékařská
Mezi surovinami, které získáte zcela zdarma, vyniká pampeliška. Žlutou krásku (Taraxacum officinale) není třeba představovat. I v kuchyni může mít své nezastupitelné místo. Konzumují se květy, listy i kořeny. Tato bylinka je například podle bylinkáře J. A. Zentricha vhodná především při zánětech močových cest či ledvin i při ledvinových kamenech. Má také blahodárný vliv na trávení. Květy i listy lze jíst čerstvé samotné nebo jako součást salátů. Z květů pampelišek můžete vyrobit například vynikající sirup. Kořen se pak sbírá v době, kdy pampeliška nekvete – buď na jaře, nebo na podzim. Lze ho usušit a připravovat z něj čaj.
3. Sedmikráska chudobka
Sedmikrásek (Bellis perennis) je od jara až skoro do zimy všude dost. Nejlepší ke konzumaci jsou květy. Dají se použít ve slané i sladké kuchyni. Hodí se do salátů, na chlebíčky, dorty, zmrzliny či saláty. Z chudobek můžete vyrobit i chuťově velmi dobrý sirup, který je účinný v boji proti kašli. V létě si z něj můžete udělat osvěžující nápoj.
4. Jitrocel kopinatý
Pokud chcete získat suroviny do kuchyně zcela zdarma, nezapomeňte na jitrocel. Tahle léčivka roste prakticky všude. Jitrocel (Plantago lanceolata) je vhodný i jako doplněk při přípravě jídel. Vybírejte si ideálně mladé lístky zprostředka růžice. Přidávejte je do zeleninových salátů, kde je dobré listy nakrájet napříč na jemné proužky. Lze je přidat i do sendvičů. Z jitrocelových listů jsou také vynikající lupínky smažené v těstíčku. A opět můžete zkusit výborný sirup, který se doporučuje na podpoření vykašlávání.
5. Řebříček obecný
Na talíři vypadá řebříček (Achillea millefolium) krásně. Hodí se jako dekorace do nejrůznějších salátů. Zubaté lístečky zkrášlí i různá teplá jídla, jako jsou třeba šťouchané brambory nebo rýže.
6. Bršlice kozí noha
Mezi opomíjené plané bylinky patří bezesporu bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria). Tento urputný plevel má hodně vitaminu C a tříslovin. Pokud s bršlicí bojujete na zahrádce, raději ji snězte. Vynikající bude jako přísada do jarního salátu nebo ji můžete přidat ke klasickému špenátu.
Zdroj: www.lekarna.cz, www.prirodnilekarna.cz, www.novinky.cz
Publikováno: 26. 4. 2018, Autor: Ivana Kropáčková , Profil autora: Ivana Kropáčková