Máte zahradu plnou máty peprné? Udělejte si domácí mátový sirup!
Máte plnou zahradu voňavé máty peprné a nové lístečky pořád dorůstají? Zkuste si udělat podle našich receptů skvělý domácí mátový sirup. V létě si ho můžete dávat do vychlazené vody a připravit osvěžující limonádu, v zimě do horkého čaje proti nachlazení. Určitě vám bude chutnat.

Svěží máta peprná (Mentha piperita) patří k nejznámějším léčivým bylinám, především díky své nezaměnitelné vůni. Jako léčivka vyniká dezinfekčními a antibakteriálními účinky, zvyšuje produkci žaludečních šťáv, povzbuzuje tvorbu a vylučování žluče, zmírňuje nadýmání a uvolňuje křeče, a pomáhá tak lépe trávit. Nálev se používá se na osvěžení dechu i při zánětech horních cest dýchacích jako kloktadlo. Pomáhá také potlačit stres a zbavit se napětí. Mátový čaj popíjejí beduíni, aby je netrápilo horko na poušti, nálev z máty se doporučuje při migréně. Vůně čerstvé máty peprné údajně slouží jako prostředek vzbuzující lásku.

Recept na domácí mátový sirup
Když máte na záhoně hodně máty peprné, udělejte si do zásoby domácí mátový sirup. Na podzim a v zimě si s ním můžete osladit bylinkový čaj proti nachlazení. V létě je výborný na ochucení nápojů nealkoholických i alkoholických koktejlů, skvěle se hodí na přípravu trendy domácích limonád - sirup zřeďte vodou podle chuti, přidejte šťávu a několik kousků citronu, pomeranče nebo grepu, pár lístků čerstvé máty a kostičky ledu oživené zamraženými kvítky yzopu, brutnáku nebo sedmikrásek.
Co na mátový sirup potřebujete
- velký svazek máty peprné, tj. asi 20 rostlin 40 cm vysokých
- 1 kg krystalového cukru
- 2 litry vody
- 1 citron
- citronová šťáva podle chuti

Jak při přípravě mátového sirupu postupovat
1. krok: svařte vodu s cukrem
Nejprve nadrobno pokrájejte svazek čerstvé máty peprné. Do 2litrů vody nasypejte krystalový cukr, přiveďte k varu a až začne směs houstnout, přidejte mátu.

2. krok: mátu rozmixujte s citronem
K mátě přidejte nadrobno nakrájený citron a rozmixujte tyčovým mixérem. Krátce povařte a přikryté nechte za občasného zamíchání 2 - 3 hodiny odstát.

3. krok: hotový sirup sceďte
Krátce povařte a přikryté nechte za občasného zamíchání 2 - 3 hodiny odstát. Potom přeceďte, opět zahřejte téměř k bodu varu, přidejte dle chuti ještě šťávu z citronu a plníme do lahví. Uchováváme v chladu a temnu.

Prima tip: mátový sirup do limonády
Mátu (asi 25 stonků) důkladně opláchněte, lístky otrhejte, zalijte je 2 litry studené převařené vody a nechte v chladu 24 - 48 hodin macerovat. Pak lístky vyjměte a tekutinu sceťte přes hodně hustý cedník nebo plátno do hrnce. Pomalu zahřívejte, postuně přidávejte 1 kg cukru s 20 g kyseliny citronové. Přiveďte k varu. Zhruba 3 minuty povařte, pak nechte trochu zchladnout a ještě teplým sirupem plňte čisté sklenice, dobře uzavřete.