Svěží mentolovou chuť a výrazné aroma máty má rád skoro každý. Silná vůně příjemně uvolní dýchací cesty a zklidní mysl. Máta peprná (Mentha piperita) má také dezinfekční účinky či napomáhá trávení. Všechny její pozitivní účinky na náš organizmus si můžeme vychutnat díky léčivému mátovému oleji, s jehož výrobou nám pomůže Láďa Hruška.
Máta peprná (Mentha piperita) kromě dezinfekčních účinků také podporuje tvorbu žluči, a tím napomáhá trávení, zmírňuje nadýmání a uvolňuje křeče v trávicím traktu, i jinde. Už jen při letmém doteku máty nám na rukou ulpí její silná vůně, která nám protáhne dýchací cesty a uleví tak při nachlazení, zklidní mysl a navodí dobrou náladu. Na zklidnění zažívacích potíží stačí užívat jedna lžíce domácího mátového oleje denně, pravidelným nanášením na kůži se zase můžeme zbavit atopického ekzému. Mátu na léčivý olej trháme nejlépe za plného slunce a v plném květu, neboť tak obsahuje nejvíce silic a léčivých látek. Ale klidně použít můžeme použít i doma celoročně pěstovanou bylinku.
Co na mátový olej potřebujeme
- svazek čerstvé máty peprné
- 500 ml olivového oleje
- uzavíratelnou sklenice o objemu 750 ml
Jak při výrobě mátového oleje postupovat
1. krok: mátu nasekáme nebo nastříháme
Čerstvé lístky máty nasekáme nebo nastříháme a dáme je zhruba do poloviny sklenice.
2. krok: mátu zalijeme olejem
Mátu ve sklenici zalijeme olivovým olejem, všechna máta musí být pod hladinou.
3. krok: sklenici dáme do vodní lázně
Sklenici dobře uzavřeme víčkem a sklenici vložíme na 30 minut do vodní lázně o teplotě 60 °C.
4. krok: mátu necháme macerovat
Pak vyndáme a necháme zhruba týden macerovat. Po týdnu olej scedíme do láhve a skladujeme na tmavém místě.
Publikováno: 8. 2. 2019, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška