reklama

Světový den diabetiků zkuste oslavit Dia recepty

Diabetici nemají jednoduchý život, zejména co se týče jejich jídelníčku. Neustále musí hlídat, zda nakupované pokrmy neobsahují bílý cukr, který jim nedělá dobře. Také musí pravidelně jíst a jejich skladba stravy se musí rozložit až do 6 dávek. Protože přírodní cukry konzumují především v přílohách, jako jsou brambory, rýže, ale také ovoce a zelenina, celozrnné pečivo nebo ovesné vločky. Zkuste připravit některý z nabízených receptů právě pro diabetika a ochutnejte ho také.

i (Zdroj: Depositphotos)
Světový den diabetiků zkuste oslavit Dia recepty (Zdroj: Depositphotos)

Diabetes čili cukrovka

14.11. je známý jako Světový den diabetiků. Diabetes je onemocnění, které může být dědičné, a nebo postihuje jedince, kteří nedodržují zásady zdravého životního stylu. Cukrovka 1. typu postihuje velmi často mladé jedince a její příčina vzniku je předmětem dlouhých diskuzí mezi odborníky. U cukrovky druhého typu, která se vyskytuje převážně u starších dospělých, je příčina zcela jasná - nedostatek pohybu, nezdravá strava s nadměrným přísunem tuků a nadbytečné energie, obezita a výrazné zvýšení hladiny cukru v krvi.

Diabetes
i (Zdroj: Depositphotos)
Diabetici si musí hlídat hladinu cukru v krvi

Diabetici nemají striktně zakázánu konzumaci cukrů, ostatně přírodní cukry se vyskytují v mnoha potravinách (ovoce, zelenina, brambory, rýže, cereálie a mnoho dalších), ale měli by se vyvarovat používání jednoduchých sacharidů, kam patří i bílý cukr a hnědý cukr (řepný či třtinový, ale také cukr hroznový), a dále sladkosti, limonády, bílé pečivo nebo med. Také při konzumaci ovoce by měli být obezřetní. 

Základ diabetické stravy tak tvoří polysacharidy (složité cukry). Jejich příjem je ale individuální podle potřeb každého diabetika a je nutné tento příjem konzultovat s lékařem. Není pravdou, že diabetik musí ze svého jídelníčku škrtnout všechno, co obsahuje cukr. Pokud dodržuje nastavenou dietu a konzumuje "sladké" v omezené míře, neměl by se jeho zdravotní stav nijak zhoršovat. Vhodné potraviny by měli diabetici prodiskutovat nejlépe s výživovým poradcem. Základem správného jídelníčku diabetika by měla být vyvážená strava s dostatečným podílem všech základních živin.

Dezert
i (Zdroj: Depositphotos)
Sladký dezert s cukrem se dá nahradit zdravější verzí s tvarohem nebo jogurtem

Cukrovkáři se dokonce ani nemusí vzdávat svých oblíbených dobrot, nutností je pouze snížení velikostí porcí a změna přípravy pokrmu. Například stačí smažené maso nahradit dušeným a místo oblíbených hranolků zvolit zdravější přílohu. Ani sladkosti nezačnou být s nástupem cukrovky tabu. Oblíbené dezerty si diabetici mohou připravovat ve vhodnější formě - s náhražkami cukru či s použitím jogurtů, tvarohů nebo ovoce, v nichž je dostatek přírodních cukrů. I zde je na místě redukce porcí a střídmost v konzumaci. V případě používání umělých sladidel se poraďte se svým lékařem, který doporučí nebo vyloučí jejich užívání. 

Hotové potravinářské výrobky pro diabetiky nejsou vždy tou pravou volbou. Mnohdy se jedná spíše o předraženou obyčejnou pochutinu, označenou jako "Dia". Pro výživu diabetika bude daleko přínosnější, pokud si bude moci převážnou část pokrmů připravovat sám nebo se bude stravovat ve specializovaných stravovacích zařízeních. Pokud už sáhnete po výrobcích Dia, přečtěte si důkladně informace o složení výrobku. 

Zelenina
i (Zdroj: Depositphotos)
Zelenina i ovoce obsahují přírodní cukry

Dia recepty

Dia štrůdl

Suroviny:

  • 200 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 70 g Hery
  • 5 lžic vlažné vody

Náplň:

  • mleté ořechy
  • jablka
  • sorbit
  • rozinky
  • strouhanka

Postup: 

Z uvedených surovin zpracujeme vláčné těsto, které necháme odpočinout v lednici. Pak postupujeme jako u klasického štrůdlu. Těsto vyválíme do tenké placky a poklademe suroviny do náplně a zlehka posypeme strouhankou. Pak štrůdl zavineme do šišky, potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do trouby na 170 °C na cca 30 minut.

Štrůdl
i (Zdroj: Depositphotos)
Diabetici se nemusí vzdávat ani sladkostí, pokud je budou konzumovat s mírou

Cizrnová buchta

Suroviny:

  • 4 vejce
  • 2 lžíce mléka (může být i sójové nebo mandlové)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 50 g čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • 2 lžíce kakaa
  • 500 g uvařené cizrny
  • sladidlo
  • 2 banány

Postup:

Nejprve necháme čokoládu nahřát třeba v mikrovlnné troubě. Ostatní suroviny smícháme v míse a tyčovým mixerem umícháme do hladka. Je ideální použít silikonovou formu, která se nemusí vymazávat. Pečeme ve vyhřáté troubě při 175 °C asi 45 minut. 

Koláč
Čokoládový koláč s cizrnou si mohou dopřát i diabetici (Zdroj: Depositphotos)
Cizrna
Cizrna je zdrojem vlákniny (Zdroj: Depositphotos)

Zeleninová Dia pomazánka

Suroviny:

  • 50 g petržele
  • 50 g celeru
  • 100 g mrkve
  • 60 g cibule
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 dcl bílého netučného jogurtu
  • pepř
  • sůl

Postup:

Všechnu zeleninu nastrouháme najemno, přidáme jogurt, citronovou šťávu a dochutíme solí a pepřem. Podáváme s celozrnným pečivem.

Pomazánka
i (Zdroj: Depositphotos)
Zeleninová pomazánka je zdrojem vitamínů

Vanilková zmrzlina se stévií

Suroviny:

  • 40 g stévie
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 5 žloutků
  • 15 kapek vanilkové tresti

Postup:

Žloutky se stévií ušleháme do pěny, vložíme do vařící vodní lázně a šleháme za pomalého přidávání smetany do zhoustnutí. Pozor, směs se nesmí vařit, takže jakmile zhoustne, ihned jí odstavíme. Přidáme vanilkovou tresť a směs přecedíme přes husté síto. Nakonec dáme směs zamrazit. 

Zmrzlina
i (Zdroj: Depositphotos)
Ve zmrzlině pro diabetiky je možno cukr nahradit stévií

Publikováno: 14. 11. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová