Je tu doba, kdy se švestky krásně modrají skoro na každé zahradě. A že jich letos je! A jsou sladké jako med. Taky vás napadlo, upéct si čerstvých plodů něco výjimečně dobrého? Máme pro vás recept na babiččin švestkový koláč s tvarohovou náplní a drobenkou se skořicovým nádechem. Určitě ho vyzkoušejte, za zhruba hodinku a půl máte koláč hotový.
Co na švestkový koláč potřebujeme
Na drobenku
- 150 g polohrubé mouky
- 100 g cukru
- 2 lžičky skořice
- 100 g změklého másla nebo hery
Na těsto
- 150 g hery nebo másla
- 150 g cukru
- 1 vanilínový cukr
- 4 vejce
- 100 g hladké mouky
- 50 g Gustinu jemného kukuřičného škrobu Dr.Oetker
- 1 zarovnanou lžičku kypřicího prášku do pečiva
- nastrouhanou kůru z poloviny chemicky neošetřeného citronu
- tuk na plech
Na náplň a ozdobení
- 1 kg švestek
- 500 g polotučného tvarohu
- 50 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- čerstvou šťávu z poloviny citronu
- 100 ml mléka
- 1 skořicový cukr
- 1 lžíci moučkového cukru
Víte, jak poznáte, že jsou švestky zralé a vhodné k utržení? Podívejte se i na náš další článek.
Jak při přípravě švestkového koláče postupovat
1. krok: uděláme skořicovou drobenku
Na drobenku v míse ručně nebo ručním hnětačem zpracujeme mouku, cukr, skořici a tuk do správné konzistence. Skořici podle chuti můžeme ubrat i přidat, nebo použít skořicový cukr.
2. krok: vypracujeme hladké těsto
Na těsto vyšleháme tuk, cukr a vanilínový cukr elektrickým ručním šlehačem na středním stupni do pěny. Postupně přidáváme vejce a šleháme. Mouku promícháme se škrobem a kypřicím práškem a ručně vmícháme společně s citronovou šťávou dohladka.Těsto rozetřeme na vymazaný plech.
Stále máte přebytek švestek a nevíte, co s nima? Vyzkoušejte ovocné knedlíky podle našeho receptu.
3. krok: připravíme tvarohovou náplň
Na přípravu náplně vymícháme tvaroh, cukr, vanilkový cukr, citronovou šťávu a mléko elektrickým ručním šlehačem dohladka. Hotovou tvarohovou náplň rozetřeme na těsto a poklademe omytými a rozpůlenými švestkami. Posypeme skořicovým cukrem a drobenkou.
4. krok: švestkový koláč upečeme
Vložíme do předehřáté trouby (elektrická 180 °C, horkovzdušná 160 °C, plynová stupeň 3) a pečeme zhruba 40 minut. Upečený koláč necháme na kuchyňské mřížce vychladnout a před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
TIP:
Urodilo se vám také velké množství jablek? Vyzkoušejte náš rychlý jablečný koláč.
Publikováno: 12. 8. 2018, Autor: Lenka Valjentová, Profil autora: Lenka Valjentová