Domácí moučníky jsou prostě domácí, ať už to jsou štrůdly, koláče nebo bábovky. Ale mnohdy nemáme času nazbyt, abychom se pouštěli do složitějších akcí. Dokázali byste připravit třeba jablečný koláč za pět minut? Nezbývá, než vás to naučit.
Může se vám stát, že přijde nečekaná návštěva nebo dostanete po obědě chuť na nějakou sladkou dobrotu, a jako z udělání doma není nic po ruce. Nezoufejte, z několika málo surovin, které doma jistě najdete, si můžete za pár okamžiků vykouzlit chutný jablečný koláč.
Recept
- 3 jablka
- 3 vejce
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1 skořicový cukr
- máslo
Postup
Formu na pečení vyložíme pečícím papírem (nebo klasicky po staru vymažeme a vysypeme).
Do misky vyklepeme vajíčka.
Přidáváme po částech cukr a vyšleháme ručním šlehačem do pěny.
Do základu přidáváme postupně mouku smíchanou s kypřícím práškem.
Pak si připravíme jablka. Omyjeme je, rozpůlíme, vyjmeme jádřinec a nakrájíme na půlměsíčky.
Umíchané těsto vylijeme do připravené formy.
Nakrájená jablka poklademe na hotové těsto.
Povrch koláče posypeme skořicovým cukrem a sem tam poklademe kousíčky másla.
Pečeme v předehřáté troubě půl hodiny na 180 °C.
Upečený koláč necháme vychladnout a před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem.
Publikováno: 12. 4. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová