Nakládaná zelenina v pikantním nálevu: Okurky, cuketa i patison v jedné sklenici

Možná vám sucho už poničilo záhony okurek, cuket i patisonů a úroda není příliš bohatá na to, abyste každou zeleninu nakládali zvlášť. Nevadí! Šoupněte je pěkně do jedné sklenice a zalijte je pikantním nálevem. Nakládaná zelenina v pikantním nálevu bude chutnat všem.

Nakládaná zelenina v pikantním nálevu :

Jakou zeleninu budete potřebovat

  • okurky
  • cukety
  • patisony
  • mrkev
  • petržel kořenovou
  • cibuli
  • česnek
  • křen
  • kopr
  • feferonky
Okurky, cukety i patisony do jedné sklenice
Okurky, cukety i patisony do jedné sklenice (Zdroj: istockphoto.com)

Co budete potřebovat na nálev

  • 3 l vody
  • 1 l octa
  • 400 g cukru
  • 100 g soli
  • 3 ks bobkového listu
  • 8 ks nového koření
  • 20 ks pepře
  • 2 ks hřebíčku
Nakládaná zelenina v pikantním nálevu: Okurky, cuketa i patison v jedné sklenici
Nakládaná zelenina v pikantním nálevu: Okurky, cuketa i patison v jedné sklenici (Zdroj: istockphoto.com)

Jak budete postupovat při nakládání zeleniny v pikantním nálevu

1. krok: připravte si sklenice

Sklenice na zavařování důkladně vymyjte a vypařte v horké vodě. Osušte a nechte stát zakryté čistou utěrkou. Stejně tak víčka na sklenice.

2. krok: svařte nálev

Vodu spolu s octem uveďte k varu a přidejte navážený cukr a sůl. Přidejte koření a vařte asi 15 minut.

3. krok: zeleninu vyskládejte

Okurky, cukety, patisony, mrkev, petržel, celé stroužky česneku i kousky křenu, feferonky a cibuli vyskládejte do sklenic. Zalijte vychladlým nálevem, otřete okraj sklenice a zavíčkujte. Sterilujte 20 minut při teplotě 80 °C.

Autor:

Související k tématu