Jablečný ocet je po všech stránkách užitečný a v poslední době se o něm hodně mluví, i když žádná novinka to rozhodně není. Vždyť jeho blahodárné účinky využívala už egyptská královna Nefertiti. Domácí výroba vlastního jablečného octa podle receptu paní V. Kalinové z Prahy je až překvapivě jednoduchá, takže ho můžete ho mít pořád po ruce. A nebude potřebovat nic jiného než jablka a vodu.
Recept na domácí jablečný ocet
Jablka omyjte a i s jádřinci a slupkou, prostě celé, nahrubo nastrouhejte. Napěchujte je do velké sklenice od okurek a zalijte studenou převařenou vodu tak, aby hladina vody sahala asi 5 cm nad jablíčka. Na hrdlo láhve připevněte gumičkou či motouzem papír nebo ubrousek, aby dovnitř nepadaly nečistoty, ale mohl tam vzduch. Sklenici dejte na teplé a světlé místo, ale rozhodně ne na přímé slunce! Nechte týden stát, ale nezapomeňte dvakrát denně (ráno a večer) pěkně promíchat vařečkou a sklenici vždy znovu zakrýt. Po týdnu sceďte strouhaná jablka přes sítko, tekutinu znovu nalijte do sklenice a zakryjte. Uložte do tmavé místnosti (sklep, spíž) a nechte zhruba tři týdny - hotový jablečný ocet poznáte podle žlutohnědé barvy. Opět sceďte, tentokrát přes husté plátýnko a rozlijte do menších lahviček. Dobře je uzavřete a skladujte v chladu.
Domácí jablečný ocet se dává do zálivek na zeleninové saláty, do marinád a omáček, láků i luštěnin, prostě všude tam, kde se používá obyčejný ocet. Tvrdí se, že pomáhá při zdravotních problémech, například chrání před osteoporózou, snižuje krevní tlak a cholesterol, zlepšuje paměť a chrání mozek před stárnutím a taky zrychluje odbourávání tuků, čímž pomáhá při hubnutí. Přírodní jablečný ocet vám ale určitě dobře poslouží jako obklad při modřinách a jako kloktadlo při nachlazení. Je také skvělým čističem a pomocníkem při úklidu v kuchyni i koupelně.
Chcete tričko Prima Nápady? Napište nám, co a jak pěstujete, chováte a vyrábíte! Těšíme se na vaše fotky, rady, tipy, příběhy, nápady a zkušenosti na adrese napady@iprima.cz.
Publikováno: 1. 9. 2018, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce