Bramborové placky neboli laty s mákem a povidly

Laty, jak se na Slovácku říká bramborovým plackám, bylo typické jídlo chudých. Placky se smažily nasucho na plotýnce a teprve poté se mastily sádlem a plnily něčím sladkým – většinou mákem a povidly. V Čechách jsou k naší škodě méně známé, ale na Moravě se stále těší velké oblibě, a tak není divu, že jsou v některých rodinách, jako například u Marie Kašné a Anny Poláškové, součástí rodinného stříbra.

Co na bramborové placky potřebujeme

  • 1 kg ve slupce uvařených brambor
  • 1 žloutek
  • 350 g hladké mouky
  • ½ kostky droždí
  • špetku soli
  • olej
  • máslo
  • povidla
  • mletý mák
  • cukr
Co na bramborové placky potřebujeme
Co na bramborové placky potřebujeme (Zdroj: archiv FTV Prima)

Jak při přípravě bramborových placek postupovat   

1. krok: vypracujeme bramborové těsto

Vychladlé vařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Smícháme s hladkou moukou, žloutkem, droždím a špetkou soli. Vypracujeme těsto.

Bramborové placky neboli laty: vypracujeme bramborové těsto
Bramborové placky neboli laty: vypracujeme bramborové těsto (Zdroj: archiv FTV Prima)

2. krok: z těsta vyválíme placky

Těsto rozdělíme na menší části. Každou z nich vyválíme na pomoučeném vále do tvaru šišky, kterou opět rozdělíme do menších kousků. Každý z nich pak rozválíme na co nejtenčí placku.

Bramborové placky neboli laty: z těsta vyválíme tenké placky
Bramborové placky neboli laty: z těsta vyválíme tenké placky (Zdroj: archiv FTV Prima)

3. krok: na suché plotně placky opečeme

Vyválenou placku hodíme na rozehřátý plát plotny a z každé strany chvilku opékáme.

Bramborové placky neboli laty: na suché plotně placky opečeme
Bramborové placky neboli laty: na suché plotně placky opečeme (Zdroj: archiv FTV Prima)

4. krok: opečené placky omastíme

V kastrůlku rozehřejeme olej s trochou másla na zjemnění a tímto potíráme upečené placky.

Bramborové placky neboli laty: opečené placky omastíme
Bramborové placky neboli laty: opečené placky omastíme (Zdroj: archiv FTV Prima)

5. krok: připravíme si povidla a mák

Do dalšího kastrůlku dáme povidla a necháme je rovněž trochu rozehřát. V misce smícháme mletý mák s cukrem.

Bramborové placky neboli laty: připravíme si povidla a mák
Bramborové placky neboli laty: připravíme si povidla a mák (Zdroj: archiv FTV Prima)

6. krok: na placky dáme povidla i mák a zatočíme

Upečené a omaštěné placky namažeme teplými povidly, posypeme trochou makové směsi a zatočíme do ruličky.

Bramborové placky neboli laty: na placky dáme povidla i mák a zatočíme
Bramborové placky neboli laty: na placky dáme povidla i mák a zatočíme (Zdroj: archiv FTV Prima)

Související k tématu