Laty, jak se na Slovácku říká bramborovým plackám, bylo typické jídlo chudých. Placky se smažily nasucho na plotýnce a teprve poté se mastily sádlem a plnily něčím sladkým – většinou mákem a povidly. V Čechách jsou k naší škodě méně známé, ale na Moravě se stále těší velké oblibě, a tak není divu, že jsou v některých rodinách, jako například u Marie Kašné a Anny Poláškové, součástí rodinného stříbra.
Co na bramborové placky potřebujeme
- 1 kg ve slupce uvařených brambor
- 1 žloutek
- 350 g hladké mouky
- ½ kostky droždí
- špetku soli
- olej
- máslo
- povidla
- mletý mák
- cukr
Jak při přípravě bramborových placek postupovat
1. krok: vypracujeme bramborové těsto
Vychladlé vařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Smícháme s hladkou moukou, žloutkem, droždím a špetkou soli. Vypracujeme těsto.
2. krok: z těsta vyválíme placky
Těsto rozdělíme na menší části. Každou z nich vyválíme na pomoučeném vále do tvaru šišky, kterou opět rozdělíme do menších kousků. Každý z nich pak rozválíme na co nejtenčí placku.
3. krok: na suché plotně placky opečeme
Vyválenou placku hodíme na rozehřátý plát plotny a z každé strany chvilku opékáme.
4. krok: opečené placky omastíme
V kastrůlku rozehřejeme olej s trochou másla na zjemnění a tímto potíráme upečené placky.
5. krok: připravíme si povidla a mák
Do dalšího kastrůlku dáme povidla a necháme je rovněž trochu rozehřát. V misce smícháme mletý mák s cukrem.
6. krok: na placky dáme povidla i mák a zatočíme
Upečené a omaštěné placky namažeme teplými povidly, posypeme trochou makové směsi a zatočíme do ruličky.
Publikováno: 5. 9. 2018, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška