Svíčková: Královna českých omáček se zvěřinou

Svíčková je nejen podle Ládi Hrušky královnou českých omáček! Paní Magdalena Polášková ji připravuje se zvěřinou, čímž její chuť dovedla k naprosté dokonalosti, a tak se tento recept stal jejím nenahraditelným rodinným stříbrem na talíři. Vyzkoušíte?

Co na svíčkovou se zvěřinou potřebujeme

  • 1,5 kg dančí nebo kančí kýty
  • 200 g anglické slaniny (popř. uzeného bůčku)
  • 750 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • 2 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 200 ml oleje
  • 1 lžíci koření divočina nebo steakové koření
  • 1 lžíci papriky
  • sůl
  • 2 l vody
  • 1 kelímek 33% smetany
  • hladkou mouku
  • brusinky
Svíčková se zvěřinou: ingredience
Svíčková se zvěřinou: ingredience (Zdroj: archiv FTV Prima)

Jak při přípravě svíčkové se zvěřinou postupovat

1. krok: připravíme kořenovou zeleninu

Kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme do velké mísy, přidáme pokrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Všechnu zeleninu promícháme a přilijeme k ní olej, přidáme hořčici, koření, papriku a sůl. Opět promícháme.

Svíčková se zvěřinou: připravíme kořenovou zeleninu
Svíčková se zvěřinou: připravíme kořenovou zeleninu (Zdroj: archiv FTV Prima)

2. krok: zvěřinu dusíme - první varianta

Očištěné dančí maso prošpikujeme na špalíčky nakrájenou anglickou slaninou a obalíme v zeleninové směsi. Takto připravené maso vložíme do hlubokého hrnce, podlijeme vodou, aby bylo ponořené, a dáme dusit. Trvá to zhruba dvě hodiny, než je maso měkké. Maso průběžně podléváme vodou.

Svíčková se zvěřinou: dančí maso dusíme
Svíčková se zvěřinou: dančí maso dusíme (Zdroj: archiv FTV Prima)

3. krok: zvěřinu pečeme - druhá varianta

Podobně postupujeme, pokud chceme maso péct, jen ho vložíme do hlubokého pekáče, zakryjeme alobalem a dáme péct do trouby předehřáté na 250 °C. Jakmile je maso měkké, sundáme alobal, poklademe ho špalíky anglické slaniny a necháme ještě chvíli zapéct, aby byla slanina křupavá. Poté je pečeně hotová, smetanu v tomto případě nepoužijeme.

Svíčková se zvěřinou: dančí maso pečeme
Svíčková se zvěřinou: dančí maso pečeme (Zdroj: archiv FTV Prima)

4. krok: uděláme omáčku

Dušené maso vyndáme z hrnce. Vývar se zeleninou, ve kterém se maso dusilo, rozmixujeme ručním tyčovým mixérem. Poté přilijeme smetanu a zahustíme hladkou moukou. Dalších zhruba 10 minut povaříme, aby omáčka zhoustla. Svíčkovou se zvěřinou podáváme s houskovým knedlíkem, kopečkem šlehačky a brusinkami.

Svíčková se zvěřinou: uděláme smetanovou omáčku
Svíčková se zvěřinou: uděláme smetanovou omáčku (Zdroj: archiv FTV Prima)

Související k tématu