Svíčková je nejen podle Ládi Hrušky královnou českých omáček! Paní Magdalena Polášková ji připravuje se zvěřinou, čímž její chuť dovedla k naprosté dokonalosti, a tak se tento recept stal jejím nenahraditelným rodinným stříbrem na talíři. Vyzkoušíte?
Co na svíčkovou se zvěřinou potřebujeme
- 1,5 kg dančí nebo kančí kýty
- 200 g anglické slaniny (popř. uzeného bůčku)
- 750 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
- 2 cibule
- 5 stroužků česneku
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 200 ml oleje
- 1 lžíci koření divočina nebo steakové koření
- 1 lžíci papriky
- sůl
- 2 l vody
- 1 kelímek 33% smetany
- hladkou mouku
- brusinky
Jak při přípravě svíčkové se zvěřinou postupovat
1. krok: připravíme kořenovou zeleninu
Kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme do velké mísy, přidáme pokrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Všechnu zeleninu promícháme a přilijeme k ní olej, přidáme hořčici, koření, papriku a sůl. Opět promícháme.
2. krok: zvěřinu dusíme - první varianta
Očištěné dančí maso prošpikujeme na špalíčky nakrájenou anglickou slaninou a obalíme v zeleninové směsi. Takto připravené maso vložíme do hlubokého hrnce, podlijeme vodou, aby bylo ponořené, a dáme dusit. Trvá to zhruba dvě hodiny, než je maso měkké. Maso průběžně podléváme vodou.
3. krok: zvěřinu pečeme - druhá varianta
Podobně postupujeme, pokud chceme maso péct, jen ho vložíme do hlubokého pekáče, zakryjeme alobalem a dáme péct do trouby předehřáté na 250 °C. Jakmile je maso měkké, sundáme alobal, poklademe ho špalíky anglické slaniny a necháme ještě chvíli zapéct, aby byla slanina křupavá. Poté je pečeně hotová, smetanu v tomto případě nepoužijeme.
4. krok: uděláme omáčku
Dušené maso vyndáme z hrnce. Vývar se zeleninou, ve kterém se maso dusilo, rozmixujeme ručním tyčovým mixérem. Poté přilijeme smetanu a zahustíme hladkou moukou. Dalších zhruba 10 minut povaříme, aby omáčka zhoustla. Svíčkovou se zvěřinou podáváme s houskovým knedlíkem, kopečkem šlehačky a brusinkami.
Publikováno: 22. 9. 2018, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška