Kompoty patřívaly k oblíbeným domácím zavařeninám. Jahodové, švestkové či meruňkové bývaly pochoutkou hlavně pro děti. Svého času byl velice populární dýňový kompot à la ananas, který si mnozí pamětníci jistě rádi připomenou. Byla by škoda na něj úplně zapomenout, takže tady jsou dva recepty, které rozhodně stojí za to vyzkoušet.
1. recept na dýňový kompot à la ananas
Smícháme 1 kg očištěné a na kostičky nakrájené dýně s 500 ml vody a 250 g cukru. Přidáme 1 zarovnanou lžičku kyseliny citronové a 2 lžičky Aroma ananas a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a důkladně povaříme, dokud nezačne sklovatět – asi 35 minut. Případnou pěnu odebereme a kompot plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme pečlivě víčkem, obrátíme dnem vzhůru a 10–20 minut necháme stát na víčku.
Vyzkoušejte také tiramisu, ke kterému je domácí kompot přímo výtečný.
2. recept na dýňový kompot à la ananas
Litr vody svaříme se 400 g cukru. Do cukerného roztoku vložíme 1–1,3 kg oloupané, na kostky nakrájené dýně a 3 minuty povaříme. Potom dýni vyjmeme a narovnáme do sklenic. Do nálevu přidáme 250 ml ananasového džusu a nalijeme na dýni ve sklenicích. Sklenice zavíčkujeme. Dáme je do zavařovacího hrnce a zalijeme vodu zhruba do poloviny výšky sklenic. Kompot zavařujeme při teplotě 85 °C 15–20 minut.
TIP:
Vyzkoušejte i další kompoty. Například broskvový kompot, který chutná jako ten od babičky. Jestli jste ale zastánci spíše kupvaných kompotů, vyrobte si z plechovek ozdobný svícen.
Publikováno: 14. 10. 2018, Autor: Lenka Valjentová, Profil autora: Lenka Valjentová