Tlačenka s octem a cibulí patří v českých zemích k naprosté klasice a chloubě každé zabijačky. Pokud máte stejně jako Láďa Hruška rádi tlačenku libovou a chtěli byste si ji dopřát častěji než jen v čase zabijačkovém, bude se vám zamlouvat recept z rodinného stříbra pana Radka Laciny. Vyzkoušíte?
Co na domácí tlačenku potřebujeme
- 1,5 kg vepřové plece bez kosti
- 300 g vepřové kůže
- vepřový vývar
- (umělé) střevo
- majoránku
- česnek
- sůl
- pepř
Jak při přípravě domácí tlačenky postupujeme
1. krok: uvaříme vepřové maso i kůži
Den předem nasolíme vepřovou plec a necháme ji v lednici odležet. Druhý den vložíme maso spolu s kůží do hrnce a dáme na hodinu až na hodinu a půl vařit tak, aby bylo maso důkladně provařené.
2. krok: vepřové maso nakrájíme
Uvařené maso vyndáme z hrnce a necháme ho vychladnout. Potom ho nakrájíme na větší kostičky.
3. krok: vepřovou kůži umeleme
Vyndáme rovněž uvařenou vepřovou kůži a rozemeleme ji v elektrickém mlýnku na maso spolu se dvěma stroužky česneku.
4. krok: maso s kůží zalijeme vývarem
V míse smícháme na kostky nakrájené vepřové maso spolu s rozemletou kůží a zalijeme několika naběračkami vepřového vývaru, ve kterém jsme vařili maso a kůže. Nedáváme ho moc, aby nepřevládla sulcovatost tlačenky, ale naopak vynikla její libovost. Přisypeme pepř, sůl a majoránku a rukou důkladně promícháme.
5. krok: tlačenku ve střívku ještě povaříme
Směsí naplníme střívko a z obou stran zavážeme provázkem. Vložíme zpět do vývaru a necháme ještě zhruba hodinu a půl při mírné teplotě povařit.
6. krok: tlačenku necháme vychladnout
Tlačenku vyjmeme a necháme vychladnout. Nejlépe chutná libová tlačenka nakrájená na co nejtenčí kolečka.
Publikováno: 3. 11. 2018, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška