reklama

Upečte si k snídani sladké croissanty

Snídaně je základ dne, dobrá sladká snídaně vám udělá radost po celý den. A pokud se přes týden kvůli pracovnímu nasazení odbýváte bílým jogurtem nebo třeba jen ranní kávou, připravili jsme pro vás pár tipů, jak si to o víkendu vynahradit. Upečte se máslové croissanty podle našeho receptu.

i (Zdroj: Depositphotos)
Příjemný den nastartuje sladká snídaně v podobě máslového croissantu (Zdroj: Depositphotos)

Sladké pokušení

Zpomalte

Říká se, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne, kterým nastartujete metabolismus, proto jí věnujte dostatek času, protože jíst ve spěchu není zdravé. O víkendu si můžete dopřát ten luxus a snídat, jak dlouho budete chtít.

Vychutnávejte

Ráno jsou smysly nejbystřejší. Pokuste se je zapojit všechny během snídaně – uvědomte si, jak voní čerstvé pečivo, jak chutnají domácí vejce nebo lahodné máslo.

Prožívejte, nenechte se vyrušovat

Víkendová rána jsou skvělá v tom, že si je můžete opravdu vychutnat. Snídáte s mobilem v ruce? Nebo čtete ranní tisk? Zapomeňte na to a čas vyhrazený na snídani věnujte pouze tomu, že budete vychutnávat lahodné pokrmy a ranní pohodu. Opulentní snídaně nelze uspěchat.

Hřešte

Ráno si můžete dovolit i kalorickou bombu. Celý den máte před sebou, proto jsme pro vás připravili ve spolupráci s blogem Kitchenette.cz recept na máslové croissanty. Nezapomeňte, že pokrmy připravené doma a s láskou, chutnají nejlépe.

Sladké pokušení
i (Zdroj: Depositphotos)
Sladké pokušení v podobě lahodných máslových croissantů

Máslové croissanty

Ingredience:

  • 1 a 1/2 hrnku / 350 ml mléka (vlažného, max. 40 °C)
  • 1/4 hrnku / 50 g třtinového cukru
  • 14 g instantního droždí
  • 3 a 3/4 hrnku /440 g hladké mouky plus na vál
  • lžíce mořské soli
  • 340 g másla
  • 1 vejce na potření
Listové těsto
i (Zdroj: Depositphotos)
Příprava listového těsta je náročná, ale vyplatí se to

Postup:

1. Smíchejte vlažné (ne horké) mléko s cukrem, droždím a nechte vzejít na teplém místě. Až bude kvásek krásně nabublaný, smíchejte ho s moukou, solí a ideálně pomocí kuchyňského robota s hnětacími háky vypracujte jemné a velmi hladké těsto. Přibližně 10 minut.

2. Přemístěte těsto na pomoučený vál a dál pokračujte v hnětení pouze rukama. Přidávejte jednou za čas trochu mouky tak, aby výsledné těsto bylo hladké a trochu lepivé. Vyválejte z těsta obdélník silný přibližně 3-4 cm, zabalte ho do fólie a nechte vychladit v lednici alespoň hodinu.

3. Mezi dvěma pečícími papíry si pomocí válečku na těsto z bloku másla vytvořte čtvercovou placku přibližné velikosti, jako je chladící se čtverec těsta. Máslo nemusí být úplně změklé. Váleček používám spíš na tlučení a mačkání másla, než na rozvalování. Máslo také vychlaďte, postačí 10-25 minut.

4. Na lehce pomoučený vál položte těsto, rozválejte ho na dvojnásobnou velikost a postupujte jako na obrázku. Do středu umístěte máslo úhlopříčně, zabalte jako obálku, oprašte přebytečnou mouku a rozválejte na obdélník. Válečkem příliš netlačte, spíše mírný tlak a opakovaným pohybem rozválejte. Těsto oprašte, přeložte na třetiny, zabalte do fólie a nechte opět vychladit 1 hodinu.

Croissanty
i (Zdroj: Depositphotos)
Připravte si sladké croissanty a vaše ráno bude o hodně lepší

5. Ještě 3 x rozválejte a na třetiny přeložte zpět těsto. Mezi každým válením hodinu chlaďte. Před finálním tvarováním chlaďte alespoň 6-8 hodin, ale ne více jak 18 hodin, potom by už dobře nekynulo.

6. A teď tvarování. Množství těsta vyjde přibližně na 16 kusů a je fajn, když se vám vejdou na dva plechy vyložené pečícím papírem. Postupujte asi ideálně zase podle obrázků. Těsto rozválejte na pás úzký 20-25 cm a velmi dlouhý, tak že se Vám nevejde na vál. Pomocí nože nebo rádýlka nakrájejte na trojúhelníky (můžete si pomoci i pravítkem) jejichž základnu ve středu nařízněte tak 1,5 cm. Z každého trojúhelníku rolujte rohlíček od základny směrem ke špičce. Croissanty pokládejte na plech s velkými rozestupy a špičky rohlíčků můžete zahnout dovnitř. Potřete rozšlehaným vejcem s jednou lžící vody a nechte kynout v teplém prostředí přibližně 1,5-2 hodiny. (Kynutí v nahřáté troubě nedoporučuji, máslo by se mohlo předčasně uvolnit z těsta.)

Rotkappchen_snidane_sm
i (Zdroj: Rotkäppchen)
Udělejte si jednou či dvakrát do roka výjimečný den, nastartujte ho sladkou snídaní se sklenkou sektu

Publikováno: 16. 10. 2020, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce