Snídaně je základ dne, dobrá sladká snídaně vám udělá radost po celý den. A pokud se přes týden kvůli pracovnímu nasazení odbýváte bílým jogurtem nebo třeba jen ranní kávou, připravili jsme pro vás pár tipů, jak si to o víkendu vynahradit. Upečte se máslové croissanty podle našeho receptu.
Sladké pokušení
Zpomalte
Říká se, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne, kterým nastartujete metabolismus, proto jí věnujte dostatek času, protože jíst ve spěchu není zdravé. O víkendu si můžete dopřát ten luxus a snídat, jak dlouho budete chtít.
Vychutnávejte
Ráno jsou smysly nejbystřejší. Pokuste se je zapojit všechny během snídaně – uvědomte si, jak voní čerstvé pečivo, jak chutnají domácí vejce nebo lahodné máslo.
Prožívejte, nenechte se vyrušovat
Víkendová rána jsou skvělá v tom, že si je můžete opravdu vychutnat. Snídáte s mobilem v ruce? Nebo čtete ranní tisk? Zapomeňte na to a čas vyhrazený na snídani věnujte pouze tomu, že budete vychutnávat lahodné pokrmy a ranní pohodu. Opulentní snídaně nelze uspěchat.
Hřešte
Ráno si můžete dovolit i kalorickou bombu. Celý den máte před sebou, proto jsme pro vás připravili ve spolupráci s blogem Kitchenette.cz recept na máslové croissanty. Nezapomeňte, že pokrmy připravené doma a s láskou, chutnají nejlépe.
Máslové croissanty
Ingredience:
- 1 a 1/2 hrnku / 350 ml mléka (vlažného, max. 40 °C)
- 1/4 hrnku / 50 g třtinového cukru
- 14 g instantního droždí
- 3 a 3/4 hrnku /440 g hladké mouky plus na vál
- lžíce mořské soli
- 340 g másla
- 1 vejce na potření
Postup:
1. Smíchejte vlažné (ne horké) mléko s cukrem, droždím a nechte vzejít na teplém místě. Až bude kvásek krásně nabublaný, smíchejte ho s moukou, solí a ideálně pomocí kuchyňského robota s hnětacími háky vypracujte jemné a velmi hladké těsto. Přibližně 10 minut.
2. Přemístěte těsto na pomoučený vál a dál pokračujte v hnětení pouze rukama. Přidávejte jednou za čas trochu mouky tak, aby výsledné těsto bylo hladké a trochu lepivé. Vyválejte z těsta obdélník silný přibližně 3-4 cm, zabalte ho do fólie a nechte vychladit v lednici alespoň hodinu.
3. Mezi dvěma pečícími papíry si pomocí válečku na těsto z bloku másla vytvořte čtvercovou placku přibližné velikosti, jako je chladící se čtverec těsta. Máslo nemusí být úplně změklé. Váleček používám spíš na tlučení a mačkání másla, než na rozvalování. Máslo také vychlaďte, postačí 10-25 minut.
4. Na lehce pomoučený vál položte těsto, rozválejte ho na dvojnásobnou velikost a postupujte jako na obrázku. Do středu umístěte máslo úhlopříčně, zabalte jako obálku, oprašte přebytečnou mouku a rozválejte na obdélník. Válečkem příliš netlačte, spíše mírný tlak a opakovaným pohybem rozválejte. Těsto oprašte, přeložte na třetiny, zabalte do fólie a nechte opět vychladit 1 hodinu.
5. Ještě 3 x rozválejte a na třetiny přeložte zpět těsto. Mezi každým válením hodinu chlaďte. Před finálním tvarováním chlaďte alespoň 6-8 hodin, ale ne více jak 18 hodin, potom by už dobře nekynulo.
6. A teď tvarování. Množství těsta vyjde přibližně na 16 kusů a je fajn, když se vám vejdou na dva plechy vyložené pečícím papírem. Postupujte asi ideálně zase podle obrázků. Těsto rozválejte na pás úzký 20-25 cm a velmi dlouhý, tak že se Vám nevejde na vál. Pomocí nože nebo rádýlka nakrájejte na trojúhelníky (můžete si pomoci i pravítkem) jejichž základnu ve středu nařízněte tak 1,5 cm. Z každého trojúhelníku rolujte rohlíček od základny směrem ke špičce. Croissanty pokládejte na plech s velkými rozestupy a špičky rohlíčků můžete zahnout dovnitř. Potřete rozšlehaným vejcem s jednou lžící vody a nechte kynout v teplém prostředí přibližně 1,5-2 hodiny. (Kynutí v nahřáté troubě nedoporučuji, máslo by se mohlo předčasně uvolnit z těsta.)
Publikováno: 16. 10. 2020, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce