Kuskus je lehce stravitelná krupice z obilnin a je oblíbená nejen ve své domovině v Africe, ale po celém světě. Používá se jako příloha k masům a zeleninovým pokrmům, pro letní dny je ideální z něj připravit osvěžující salát, který se velmi dobře hodí třeba ke grilovaným masům. Vyzkoušejte variantu klasickou nebo dietní podle toho, čemu dáváte přednost.

Kuskusový salát
Kuskus je vlastně hrubá krupice z pšenice, ječmene nebo prosa. Je měkká, takže není potřeba jí vařit jako těstoviny, ale pouze spařit horkou vodou nebo ještě lépe horkým vývarem. Poté jen počkáme, až nabobtná a můžeme kuskus ihned používat.
Příprava: 15 minut | Tepelná úprava: 10 minut | Obtížnost: snadná | Počet porcí: 1
Nutriční informace na 1 porci: 477 kcal | 19 g bílkovin | 48 g sacharidů | 21 g tuků
Ingredience
- 50 g celozrnného kuskusu v suchém stavu
- 250 ml vody (vroucí)
- 100 g cherry rajčátek
- 15 g černých oliv (vypeckovaných)
- 3 snítky čerstvého koriandru
- 50 g předvařené cizrny
- 50 g sýru feta
- sůl
Na zálivku:
- 10 g světlého tahini
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce vody

Postup přípravy
Kuskus dejte do mísy, lehce osolte a zalijte 250 ml vroucí vody. Poté misku zakryjte a kuskus nechte odstát přibližně 10 minut, dokud se nevsákne všechna horká voda.
Než se kuskus uvaří, připravte si další ingredience: cherry rajčátka rozpulte, olivy nakrájejte na kolečka a koriandr nasekejte nahrubo. Následně si v menší misce smíchejte všechny ingredience na zálivku.
Uvařený kuskus nechte přibližně 5 minut vychladnout a poté ho smíchejte s nakrájenými rajčátky, olivami, předvařenou cizrnou a připravenou zálivkou. Navrch pak rozdrobte fetu, vše posypte nasekaným koriandrem a podávejte.
Saláty zeleninové i přílohové lze připravovat na mnoho způsobů - stejně tak podle použitých ingrediencí si můžeme připravit saláty kalorické nebo naopak dietní a lehké. Pro srovnání nabízíme ukázku šopského salátu.


Jak jíme zdravě v létě
Tento recept jsme převzali z publikace Jak jíme zdravě v létě. Kuchařka nebo průvodce zdravým stravováním? Obojí! Kromě 103 sezónních receptů v knize najdete celou řadu srozumitelných návodů a tipů, jak jíst zdravě. Zbrusu nový koncept je plný inspirace, překvapivého obsahu a nádherných fotek, které vás hravou formou postupně vedou k tomu, abyste se naučili přemýšlet o skladbě jídla na talíři, výběru surovin nebo velikosti porcí.
Pomocí knihy si snadno sestavíte jídelníček nebo můžete jen tak listovat a objevovat nové chutě a zdravé kombinace. Ukážeme vám, že to není žádná věda, většinu receptů připravíte do 30 minut – ze surovin, které seženete v běžném obchodě. Kuchařka skvěle rozšíří vaši stávající sbírku – ať už hledáte nové recepty nebo chcete proniknout do principů zdravého stravování. Na knize s námi spolupracovala odbornice na výživu RNDr. Michaela Bebová alias Biochemička. Více na jimezdrave.cz.

Publikováno: 18. 9. 2020, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce