reklama

Kuskusový salát jako příloha ke grilovanému masu

Kuskus je lehce stravitelná krupice z obilnin a je oblíbená nejen ve své domovině v Africe, ale po celém světě. Používá se jako příloha k masům a zeleninovým pokrmům, pro letní dny je ideální z něj připravit osvěžující salát, který se velmi dobře hodí třeba ke grilovaným masům. Vyzkoušejte variantu klasickou nebo dietní podle toho, čemu dáváte přednost.

i (Zdroj: Jíme zdravě)
Kuskusový salát jako příloha ke grilovanému masu (Zdroj: Jíme zdravě)

Kuskusový salát

Kuskus je vlastně hrubá krupice z pšenice, ječmene nebo prosa. Je měkká, takže není potřeba jí vařit jako těstoviny, ale pouze spařit horkou vodou nebo ještě lépe horkým vývarem. Poté jen počkáme, až nabobtná a můžeme kuskus ihned používat.

Příprava: 15 minut | Tepelná úprava: 10 minut | Obtížnost: snadná | Počet porcí: 1

Nutriční informace na 1 porci: 477 kcal | 19 g bílkovin | 48 g sacharidů | 21 g tuků

Ingredience

  • 50 g celozrnného kuskusu v suchém stavu
  • 250 ml vody (vroucí)
  • 100 g cherry rajčátek
  • 15 g černých oliv (vypeckovaných)
  • 3 snítky čerstvého koriandru
  • 50 g předvařené cizrny
  • 50 g sýru feta
  • sůl

Na zálivku:

  • 10 g světlého tahini
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce vody
Kuskus
i (Zdroj: Depositphotos)
Kuskus se nevaří, pouze spaří horkou vodou

Postup přípravy

Kuskus dejte do mísy, lehce osolte a zalijte 250 ml vroucí vody. Poté misku zakryjte a kuskus nechte odstát přibližně 10 minut, dokud se nevsákne všechna horká voda.

Než se kuskus uvaří, připravte si další ingredience: cherry rajčátka rozpulte, olivy nakrájejte na kolečka a koriandr nasekejte nahrubo. Následně si v menší misce smíchejte všechny ingredience na zálivku.

Uvařený kuskus nechte přibližně 5 minut vychladnout a poté ho smíchejte s nakrájenými rajčátky, olivami, předvařenou cizrnou a připravenou zálivkou. Navrch pak rozdrobte fetu, vše posypte nasekaným koriandrem a podávejte.

Saláty zeleninové i přílohové lze připravovat na mnoho způsobů - stejně tak podle použitých ingrediencí si můžeme připravit saláty kalorické nebo naopak dietní a lehké. Pro srovnání nabízíme ukázku šopského salátu.

Šopák 2
Kalorická varianta šopského salátu (Zdroj: Jíme zdravě)
Šopák 1
Šopský salát může být i lehký a dietní (Zdroj: Jíme zdravě)

Jak jíme zdravě v létě

Tento recept jsme převzali z publikace Jak jíme zdravě v létě. Kuchařka nebo průvodce zdravým stravováním? Obojí! Kromě 103 sezónních receptů v knize najdete celou řadu srozumitelných návodů a tipů, jak jíst zdravě. Zbrusu nový koncept je plný inspirace, překvapivého obsahu a nádherných fotek, které vás hravou formou postupně vedou k tomu, abyste se naučili přemýšlet o skladbě jídla na talíři, výběru surovin nebo velikosti porcí.

Pomocí knihy si snadno sestavíte jídelníček nebo můžete jen tak listovat a objevovat nové chutě a zdravé kombinace. Ukážeme vám, že to není žádná věda, většinu receptů připravíte do 30 minut – ze surovin, které seženete v běžném obchodě. Kuchařka skvěle rozšíří vaši stávající sbírku – ať už hledáte nové recepty nebo chcete proniknout do principů zdravého stravování. Na knize s námi spolupracovala odbornice na výživu RNDr. Michaela Bebová alias Biochemička. Více na jimezdrave.cz.

Jime zdrave v lete
i (Zdroj: Jíme zdravě)
Poutavá kniha se spoustou užitečných receptů vás potěší

Publikováno: 18. 9. 2020, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce