Droždí je základem každého kynutého těsta, ale používá se také k výrobě pomazánky či dalších pokrmů. Je zdrojem mnoha prospěšných látek, má příznivý vliv na naše zdraví. Kromě receptu na drožďovou pomazánku máme pro vás i neobvyklý elixír zdraví.
Co budeme na drožďovou pomazánku potřebovat?
- 4 kostky droždí
- 1 cibule
- máslo
- sůl
- pepř
- 1 vejce
Jak vyrobit drožďovou pomazánku
Příprava drožďové pomazánky není nijak složitá. Přestože se na rozdíl od většiny pomazánek nedělá zastudena, ale vaří se. Vezmeme jednu cibuli a nakrájíme ji na kostičky. Na kousku másla ji necháme osmažit. Někdo smaží dozlatova, jiný pouze nechá zesklovatět.
Na pánev rozdrobíme 4 kostky droždí, osolíme, opepříme a dobře promícháme.
V hrnečku si rozšleháme vajíčko, které vlijeme na pánev k drožďové směsi. Opět promícháme a necháme vychladnout. Skladujeme v lednici.
Podáváme namazané na pečivu, nejlépe na chlebu, svrchu posypeme sekanou petrželkou.
Elixír mládí
Na výrobu tohoto zdravého nápoje budeme potřebovat 1/2 litru mléka, 1/2 kostky droždí a med.
V kastrůlku si svaříme mléko, přidáme rozdrobené droždí a ochutíme medem. Podáváme nejlépe vlažné před spaním, aby se nám dobře usínalo.
Droždí
Droždí obsahuje spoustu cenných vitaminů a minerálů. Vitaminy ze skupiny B mají výborné účinky na naši pleť, vlasy a nehty, proto se z droždí vyrábí i domácí pleťová maska. Vitaminy B zahání únavu, deprese i špatnou náladu, pomáhají s nespavostí. Z minerálů stojí za zmínku chrom, který, jak se všeobecně ví, snižuje chuť na sladké.
Pozor na kvalitu
Pokud kupujeme droždí, všímáme si především jeho stavu. Čerstvé droždí má světle hnědou barvu, nemá žádné trhliny, na jeho povrchu se nevyskytují žádné tmavé skvrny. Oproti tomu staré droždí je tvrdé, popraskané a flekaté. Skladujeme v lednici, jakmile ho jednou vyndáme a necháme při pokojové teplotě, již jej znovu do lednice nevracíme, protože kvasinky ztrácí svou schopnost množit se.
Publikováno: 24. 7. 2020, Autor: Pavlína Wagnerová Málková, Profil autora: Pavlína Wagnerová Málková