Jistě téměř každý z nás, a zvláště v době nucené karantény zkoušel doma péci domácí pečivo, chlebem počínaje a nejrůznějšími rohlíky a houskami konče. Stejně tak lze doma připravit a upéci nefalšované burgerové housky, které se na jazyku jen rozplynou, zůstanou dlouho vláčné a hlavně - jsou vyrobeny z domácích surovin bez chemie.
Domácí burgerové housky
Na správný způsob pečení jsme se zeptali odborníka. Receptů na domácí bulky neboli burgerové housky existuje velké množství, nikdy ale neuděláte špatně, když se budete držet osvědčeného receptu vycházejícího z kynutého těsta. Housky jsou díky tomu vláčné a nadýchané a zároveň není potřeba velké množství surovin. Budete potřebovat pouze mléko, cukr a čerstvé droždí na zadělání kvásku, na těsto pak hladkou mouku, vejce, slunečnicový olej a sůl. Pokud budete dělat housky doma, po mašlování bochánků můžete dle chuti přidat i semínka bílého a černého sezamu, drcený kmín nebo hrubozrnnou sůl.
Tipy, aby se podařila příprava kvásku:
- Vyberte si větší nádobu, s nízkou se vám bude špatně pracovat.
- Dejte si pozor na teplotu mléka – nemůže být příliš teplé, pokud bude, kvásek vám nevzdejte. Při nákupu si proto raději vždy pořiďte více droždí.
- Cukr můžete použít krupicový, ale i moučkový.
Tipy, aby se podařilo těsto:
- Mouku je dobré před přípravou těsta prosát.
- Poté ji smíchejte se všemi ingrediencemi kromě kvásku, ten přidávejte až na konec.
- Těsto propracovávejte co možná nejdéle, aby bylo nadýchané, je potřeba, aby se do něj dostalo co nejvíce vzduchu.
Samotné pečení burgerových housek netrvá dlouho – při 200 °C je to zhruba 15 minut. Vždy se však řiďte jejich zlatavou barvou.
A pokud se na domácí přípravu necítíte a zdá se vám zdlouhavá, hamburgerové bulky můžete koupit i v obchodech a pekařstvích za rozumnou cenu.
Tento článek byl připraven ve spolupráci s šéfem pekařství hypermarketů Globus, panem Pavlem Medunou.
Publikováno: 16. 6. 2020, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce