reklama

Čerstvé bylinky by při grilování neměly chybět, dodají masu jedinečnou chuť

Čerstvé bylinky jsou další z důležitých ingrediencí, které potřebujete ke grilování. Dokážou pokrmy připravované na grilu ochutit a sekundárně blahodárně rovněž působí i na lidský organismus. Pěstování bylinek navíc není nic složitého i ve skromných podmínkách. Pojďme se podívat, které čerstvé bylinky se pro grilování hodí nejvíce.

i (Zdroj: Depositphotos)
Používejte čerstvé bylinky ke grilu (Zdroj: Depositphotos)

Čerstvé bylinky pro grilování

Čerstvé bylinky jsou rozhodně lepší než chemicky namíchané marinády a zahušťovadla. Vždy jsou lepší domácí. Ty se však neobejdou bez čerstvých bylinek. Pozor však, ne každá bylinka se hodí ke každému masu a rovněž pokud to s nimi přeženete, nebude to zrovna příjemný zážitek. Jak tedy s nimi zacházet?

Oregano

Oregano má svěží chuť, která sluší jak masu, tak i zelenině. Kombinovat jej můžete s dalšími bylinkami.

Oregano
i (Zdroj: Depositphotos)
Oregano patří k oblíbenému koření, které v kuchyni používáme tisíce let

Tymián

Tymián se všeobecně přidává všude tam, kde se nedá použít kopr. Kromě ryb si tymián rozumí i se zeleninou. Skvělý je třeba na bramborách. Chutný je ale i na cuketě a lilku. Použít ho doručujeme i na zvěřinu.

Tymián
i (Zdroj: Depositphotos)
Tymián patří k rybám i k zelenině

Šalvěj

Šalvěj se vyznačuje lehce pálivou a nahořklou chutí. Podporuje trávení. Šalvěj dodá šmrnc vepřovému, kachnímu a klobásám. Přidat jí můžete ale i ke králičímu masu. Dejte jen pozor, abyste to s ní nepřehnali.

Šalvěj
i (Zdroj: Depositphotos)
Šalvěj, čili babské ucho nepotřebuje pouze Saxana, ale také kachní a králičí maso

Rozmarýn

Rozmarýn je dobré přidat ke kuřecímu nebo vepřovému masu a klidně také k bramborám. Bylinka blahodárně působí na trávení. Zabraňuje nadýmání. Skopové se bez něj rozhodně neobejde. I zde však musíte dávat pozor, abyste to s kořením nepřehnali, maso by zhořklo.

Rozmarýn
i (Zdroj: Depositphotos)
Rozmarýn je dobré přidávat k vepřovému masu, skopové se bez něj vysloveně neobejde

Bazalka

Je ideální bylinkou, kterou můžete přidat k jakékoliv grilované zelenině. Rozumí si však také se zvěřinou i rybami. Výborné je třeba jako bazalkové pesto, které využijete i při grilování. Vyrobíte ho z 60 gramů čerstvé bazalky, 7 stroužků česneku, 200 ml olivového oleje, 50 gramů piniových oříšků, 120 gramů nastrouhaného parmazánu, soli a pepře. Stačí jen všechny suroviny dát do mixéru a krátce pomixovat. Pozor, dlouhé mixování může za ztrátu barvy i zhořknutí.

Bazalka
i (Zdroj: Depositphotos)
Bazalka se nehodí pouze do těstovin, ale použít ji můžete i ke grilování

Máta

Máta se sama o sobě moc ke grilování nehodí. Když už jí použijete, nejvíce hodí k jehněčímu nebo skopovému.

Máta
i (Zdroj: Depositphotos)
Máta není zrovna to nejvhodnější bylinou pro grilování, ale se skopovým si rozumí

Petržel

Petrželka se hodí k rybám, houbám i bramborám. Zlepšuje jejich chuť. Podporuje trávení.

Petržel
i (Zdroj: Depositphotos)
Petržel patří k oblíbeným bylinkám a použít se může tedy i ke grilování

Levandule

Levandule není typickou bylinou, která by se v kuchyni užívala. I když je pravda, že se v ní v posledních letech objevuje stále častěji. Zkuste jí opatrně přidat k drůbeži spolu s dalšími bylinkami. Velmi si rozumí s rozmarýnem.

Levandule
i (Zdroj: Depositphotos)
Ano, i levanduli můžete použít ke grilování. Překvapí vás svou jemnou chutí

Smil (maggi)

Masu smil dodá lehce nahořklou oblou chuť. Užívat se proto musí obezřetně. Hodí se na tučnější masa. Lístky se přidávají těsně před dokončením grilování.

Smil
i (Zdroj: Depositphotos)
Smil, čili přírodní maggi je velmi aromatickou bylinou, s níž se musí zacházet velmi obezřetně

Bobkový list

Bobkový list je ideální do grilovacích marinád. Neobejde se bez něj takřka žádná zvěřina. Přímo se na grilované maso nepokládá. Hodí se do různých bylinkových směsí.

Bobkový list
i (Zdroj: Depositphotos)
Bobkový list sice nemůžete použít přímo na grilované maso, hodí se však do marinád

Z čerstvých bylinek se ke grilování dále hodí také estragon, saturejka, chilli, koriandr, kopr, česnek a cibule.

Publikováno: 29. 5. 2020, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová