Čerstvé bylinky jsou další z důležitých ingrediencí, které potřebujete ke grilování. Dokážou pokrmy připravované na grilu ochutit a sekundárně blahodárně rovněž působí i na lidský organismus. Pěstování bylinek navíc není nic složitého i ve skromných podmínkách. Pojďme se podívat, které čerstvé bylinky se pro grilování hodí nejvíce.
Čerstvé bylinky pro grilování
Čerstvé bylinky jsou rozhodně lepší než chemicky namíchané marinády a zahušťovadla. Vždy jsou lepší domácí. Ty se však neobejdou bez čerstvých bylinek. Pozor však, ne každá bylinka se hodí ke každému masu a rovněž pokud to s nimi přeženete, nebude to zrovna příjemný zážitek. Jak tedy s nimi zacházet?
Oregano
Oregano má svěží chuť, která sluší jak masu, tak i zelenině. Kombinovat jej můžete s dalšími bylinkami.
Tymián
Tymián se všeobecně přidává všude tam, kde se nedá použít kopr. Kromě ryb si tymián rozumí i se zeleninou. Skvělý je třeba na bramborách. Chutný je ale i na cuketě a lilku. Použít ho doručujeme i na zvěřinu.
Šalvěj
Šalvěj se vyznačuje lehce pálivou a nahořklou chutí. Podporuje trávení. Šalvěj dodá šmrnc vepřovému, kachnímu a klobásám. Přidat jí můžete ale i ke králičímu masu. Dejte jen pozor, abyste to s ní nepřehnali.
Rozmarýn
Rozmarýn je dobré přidat ke kuřecímu nebo vepřovému masu a klidně také k bramborám. Bylinka blahodárně působí na trávení. Zabraňuje nadýmání. Skopové se bez něj rozhodně neobejde. I zde však musíte dávat pozor, abyste to s kořením nepřehnali, maso by zhořklo.
Bazalka
Je ideální bylinkou, kterou můžete přidat k jakékoliv grilované zelenině. Rozumí si však také se zvěřinou i rybami. Výborné je třeba jako bazalkové pesto, které využijete i při grilování. Vyrobíte ho z 60 gramů čerstvé bazalky, 7 stroužků česneku, 200 ml olivového oleje, 50 gramů piniových oříšků, 120 gramů nastrouhaného parmazánu, soli a pepře. Stačí jen všechny suroviny dát do mixéru a krátce pomixovat. Pozor, dlouhé mixování může za ztrátu barvy i zhořknutí.
Máta
Máta se sama o sobě moc ke grilování nehodí. Když už jí použijete, nejvíce hodí k jehněčímu nebo skopovému.
Petržel
Petrželka se hodí k rybám, houbám i bramborám. Zlepšuje jejich chuť. Podporuje trávení.
Levandule
Levandule není typickou bylinou, která by se v kuchyni užívala. I když je pravda, že se v ní v posledních letech objevuje stále častěji. Zkuste jí opatrně přidat k drůbeži spolu s dalšími bylinkami. Velmi si rozumí s rozmarýnem.
Smil (maggi)
Masu smil dodá lehce nahořklou oblou chuť. Užívat se proto musí obezřetně. Hodí se na tučnější masa. Lístky se přidávají těsně před dokončením grilování.
Bobkový list
Bobkový list je ideální do grilovacích marinád. Neobejde se bez něj takřka žádná zvěřina. Přímo se na grilované maso nepokládá. Hodí se do různých bylinkových směsí.
Z čerstvých bylinek se ke grilování dále hodí také estragon, saturejka, chilli, koriandr, kopr, česnek a cibule.
Publikováno: 29. 5. 2020, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová