Čerstvé bylinky jsou další z důležitých ingrediencí, které potřebujete ke grilování. Dokážou pokrmy připravované na grilu ochutit a sekundárně blahodárně rovněž působí i na lidský organismus. Pěstování bylinek navíc není nic složitého i ve skromných podmínkách. Pojďme se podívat, které čerstvé bylinky se pro grilování hodí nejvíce.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/8d/8d/column/8d8d79fdd897102b3fd418af17b5aa6e_depositphotos_82180508_l-2015.jpg)
Čerstvé bylinky pro grilování
Čerstvé bylinky jsou rozhodně lepší než chemicky namíchané marinády a zahušťovadla. Vždy jsou lepší domácí. Ty se však neobejdou bez čerstvých bylinek. Pozor však, ne každá bylinka se hodí ke každému masu a rovněž pokud to s nimi přeženete, nebude to zrovna příjemný zážitek. Jak tedy s nimi zacházet?
Oregano
Oregano má svěží chuť, která sluší jak masu, tak i zelenině. Kombinovat jej můžete s dalšími bylinkami.
![Oregano](https://img.primadoma.cz/w_2/3d/39/column/3d392a931b0678a8879b04e935255d93_depositphotos_11505852_l-2015.jpg)
Tymián
Tymián se všeobecně přidává všude tam, kde se nedá použít kopr. Kromě ryb si tymián rozumí i se zeleninou. Skvělý je třeba na bramborách. Chutný je ale i na cuketě a lilku. Použít ho doručujeme i na zvěřinu.
![Tymián](https://img.primadoma.cz/w_2/80/52/column/80521f9af9c1105277ed3c8e0fe4a9c8_depositphotos_198979250_l-2015.jpg)
Šalvěj
Šalvěj se vyznačuje lehce pálivou a nahořklou chutí. Podporuje trávení. Šalvěj dodá šmrnc vepřovému, kachnímu a klobásám. Přidat jí můžete ale i ke králičímu masu. Dejte jen pozor, abyste to s ní nepřehnali.
![Šalvěj](https://img.primadoma.cz/w_2/32/9a/column/329adb3c1cabe10ee5f540b018bb30fb_depositphotos_27636857_l-2015.jpg)
Rozmarýn
Rozmarýn je dobré přidat ke kuřecímu nebo vepřovému masu a klidně také k bramborám. Bylinka blahodárně působí na trávení. Zabraňuje nadýmání. Skopové se bez něj rozhodně neobejde. I zde však musíte dávat pozor, abyste to s kořením nepřehnali, maso by zhořklo.
![Rozmarýn](https://img.primadoma.cz/w_2/f4/da/column/f4da369c1fe7427236858faeb686a4e0_depositphotos_194156368_l-2015.jpg)
Bazalka
Je ideální bylinkou, kterou můžete přidat k jakékoliv grilované zelenině. Rozumí si však také se zvěřinou i rybami. Výborné je třeba jako bazalkové pesto, které využijete i při grilování. Vyrobíte ho z 60 gramů čerstvé bazalky, 7 stroužků česneku, 200 ml olivového oleje, 50 gramů piniových oříšků, 120 gramů nastrouhaného parmazánu, soli a pepře. Stačí jen všechny suroviny dát do mixéru a krátce pomixovat. Pozor, dlouhé mixování může za ztrátu barvy i zhořknutí.
![Bazalka](https://img.primadoma.cz/w_2/ac/16/column/ac163b7b36ca7871c4e418a4df00d8a2_depositphotos_25010647_l-2015.jpg)
Máta
Máta se sama o sobě moc ke grilování nehodí. Když už jí použijete, nejvíce hodí k jehněčímu nebo skopovému.
![Máta](https://img.primadoma.cz/w_2/12/09/column/1209a01a1b5dd54186f4b0cc6ed62647_depositphotos_47528531_xl-2015.jpg)
Petržel
Petrželka se hodí k rybám, houbám i bramborám. Zlepšuje jejich chuť. Podporuje trávení.
![Petržel](https://img.primadoma.cz/w_2/27/e9/column/27e95fbc10e2d3747c7696ba0a60820d_depositphotos_56890001_l-2015.jpg)
Levandule
Levandule není typickou bylinou, která by se v kuchyni užívala. I když je pravda, že se v ní v posledních letech objevuje stále častěji. Zkuste jí opatrně přidat k drůbeži spolu s dalšími bylinkami. Velmi si rozumí s rozmarýnem.
![Levandule](https://img.primadoma.cz/w_2/b4/0f/column/b40f79c2858690d951225e94ce1ec6cd_depositphotos_11576967_l-2015.jpg)
Smil (maggi)
Masu smil dodá lehce nahořklou oblou chuť. Užívat se proto musí obezřetně. Hodí se na tučnější masa. Lístky se přidávají těsně před dokončením grilování.
![Smil](https://img.primadoma.cz/w_2/b7/6e/column/b76e288b306623c84083b1496ecaee6c_depositphotos_131915650_l-2015.jpg)
Bobkový list
Bobkový list je ideální do grilovacích marinád. Neobejde se bez něj takřka žádná zvěřina. Přímo se na grilované maso nepokládá. Hodí se do různých bylinkových směsí.
![Bobkový list](https://img.primadoma.cz/w_2/07/24/column/0724b9f4704df433d45ab20c67fe40d4_depositphotos_32404889_l-2015.jpg)
Z čerstvých bylinek se ke grilování dále hodí také estragon, saturejka, chilli, koriandr, kopr, česnek a cibule.
Publikováno: 29. 5. 2020, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová