Každý doma někdy připravujeme bramborový salát nebo různé varianty zeleninových salátů k masům. A protože nám pomalu nastává grilovací sezóna, připomeneme si některé již zapomenuté druhy salátů, které se u nás podávaly v předních restauracích a přitom nejsou na přípravu vůbec složité.
Zapomenuté saláty k masu
Naše tradiční grilovačky se občas smrsknou na osvědčené druhy klobásek, marinované vepřové nebo kuřecí a dva, tři druhy salátu k masu, který máme nejraději. Převládá klasický šopský, okurkový, rajčatový nebo zeleninový ve stylu co dům dal. Občas neuškodí obohatit náš grilovací jídelníček o další zajímavosti, a proto vám nabízíme tři recepty na saláty, které před mnoha lety vévodily v předních restauracích a hotelích a na které se již trochu pozapomnělo. Což je tak trochu škoda, protože i když jsou svým složením surovin poněkud zvláštní, výsledek rozhodně stojí za to. Vraťme se tedy spolu do dob, kdy ulice brázdily kočáry a grilování v přírodě bylo takřka věcí neznámou.
Salát Esplanade
Suroviny
- rajčata
- jablka
- ananas
- řapíkatý celer
- ocet
- sůl, pepř
- olej
Rajčata a jablka nakrájíme na tenké plátky, ananas na proužky a řapíkatý celer nasekáme nadrobno. Z octa, oleje, soli a pepře smícháme zálivku, kterou salát lehce zkropíme. Před podáváním dáme na hodinu do chladu - salát se podává velmi studený. Salát se hodí ke grilovaným masům.
Mozartův salát
Suroviny
- červená řepa
- kyselé zelí
- majonéza
- vinný ocet
- sůl
Červenou řepu oloupeme a uvaříme do měkka. Bulvy nakrájíme na silnější plátky a dáme před noc marinovat do směsi soli a vinného octa (na 1 l octa 1 lžička soli). Druhý den opláchneme a necháme okapat. Kyselé zelí nasekáme nadrobno a smícháme s majonézou. Na talíř naklademe nejprve plátky řepy a na ně navrstvíme zelí s majonézou. Salát se podává ke zvěřině.
Salát ala Tartare
Suroviny
- 4 naložené okurky
- 4 středně velké cibule
- 1 hlávka salátu
- 2 slanečci
- ocet
- olej
- sůl, pepř
Okurky nakrájíme na proužky, cibuli povaříme v osolené vodě a necháme vychladnout. Poté nakrájíme na tenké proužky. Hlávkový salát rozdělíme na listy a natrháme nebo pokrájíme. Smícháme v míse a přidáme ke směsi nadrobno nakrájené slanečky. Připravíme si zálivku z 5 lžic octa, 2 lžic oleje, sůl a pepř dle chuti. Tento salát se podává k vepřovému masu.
Publikováno: 30. 5. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová