Chcete si doma upéct buchty či domácí chléb a zjistili jste, že nemáte droždí? Pokud nemáte možnost zaběhnout do obchodu, budete se muset spolehnout sami na sebe. Ale nezoufejte. Některé suroviny si můžete vyrobit sami. Mouku si doma z obilí asi mlít nebudete, ale droždí si můžete zcela jednoduše vyrobit a uchovat na horší časy. Ostatně naše prababičky to tak dělávaly také.

Droždí nad zlato
Občas se stane, že i v jinak přeplněných obchodech sem tam něco není. Buď je po takovém produktu zvýšená poptávka nebo došlo k výpadku při výrobě či distribuci zboží. Ne všechny produkty si můžeme doma vyrobit sami nebo je nahradit něčím jiným, ale v případě nedostatku droždí to možné je. Nebudeme tedy marnit čas s úvahami a jednoduše si droždí či jinak zvaný kvas či kvásek vyrobíme doma sami.
Pokud máte mouku, máte vyhráno. Ta je totiž základem výroby domácího kvásku.

Co budeme potřebovat?
- mouku
- převařenou vodu
- vyvařenou sklenici
- smrštitelnou fólii
Postup:
1. Vezmeme sklenici a pečlivě jí vymyjeme a vyvaříme. Musíme mít dokonale čistou nádobu, v níž se bude kvásek tvořit.
2. Do sklenice odměříme 100 g mouky - ideální je žitná mouka.
3. Mouku zalijeme převařenou a zchladlou vodou, na uvedené množství mouky asi 100 ml vlažné vody.
4. Zamícháme do husté kaše.
5. Sklenici přetáhneme fólií a uděláme do ní několik dírek, aby hmota mohla "dýchat". Sklenici postavíme na teplé místo.

6. Druhý den tento postup opakujeme. Do té samé sklenice přidáme dalších 100 g mouky a vodu, opět zamícháme a zavřeme fólií. V tuto dobu už by měl kvásek začít pomalu pracovat a měl by nakysle vonět.
7. Třetí den by měl být kvásek téměř hotový a připravený k použití. Pokud ho budete potřebovat větší množství, přidejte dalších 100 g mouky a vodu, a pro jistotu si připravte větší nádobu. Kvásek bude mít tendenci utíkat ven.

8. Čtvrtý den je kvásek hotov a vy můžete bez obav začít péci chleba a buchty. Abyste pokaždé nemuseli zakládat nový kvásek, odeberte několik lžic do čisté sklenice, uzavřete a uchovejte v lednici. Při dalším použití ho pouze vystavte na teplo, dosypte trochu mouky a vody a nechte pracovat jako u přípravy běžného droždí z krámu. Jakmile se začnou objevovat v kaši bublinky, je kvásek připravený.

Z kynutého těsta si můžete připravit třeba domácí houstičky sypané sýrem
Publikováno: 1. 4. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová