reklama

Hruškové hody pro mlsné jazýčky

Uzrály vám na stromech hrušky a vy už přes přepravky a plné koše zakopáváte? Dříve, než se vám začnou ve sklepě kazit, pojďme si společně vyzkoušet pár netradičních receptů s hruškami, kterými jistě potěšíte nejen svůj žaludek, ale budete za hvězdu i když přijde nenadálá návštěva.

i (Zdroj: Depositphotos.com)
Hrušky a recepty z nich potěší nejednoho gurmána s mlsným jazykem (Zdroj: Depositphotos)

Podzimní hrušková úroda

Nastala doba, kdy na stromech houfně dozrává ovoce a my marně přemýšlíme, koho ještě tou záplavou jablek a hrušek obdarujeme. Nerozhazujte rozmařile a pojďte si spolu s námi vyzkoušet několik netradičních receptů z hrušek, které vám jistě zachutnají a obohatí váš jídelníček.

Sklizeň hrušek
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Ze zralých hrušek můžeme uvařit chutné pokrmy podle našich receptů

Hruškové carpaccio

4 ks hrušek

2 lžíce panenského olivového oleje

2 lžíce ořechového oleje

2 lžíce balzamikového octa

100 g rukoly

2 lžíce javorového sirupu

sůl a pepř

40 g parmazánu

1 lžíce sekaných lískových oříšků

Postup: Javorový sirup, ocet, sůl a pepř dobře promíchejte. Do směsi dobře zašlehejte oba druhy oleje. Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle. Rukolu propláchněte, vodu dobře oklepejte a odřízněte případné tuhé stonky. Hrušky omyjte, otřete dosucha a napříč nakrájejte na velmi tenké plátky. Vějířovitě rozložte na talířek, do středu navršte rukolu a sýr, vše zakápněte zálivkou a podávejte posypané drcenými oříšky.

Carpaccio
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Carpaccio může být jak masové, tak i hruškové

Hrušková bryja s plackami

500 g brambor vařených ve slupce

sůl

1 vejce

100 g polohrubé mouky

řepkový olej 

1 lžíce hladké mouky

cukr krystal 

skořice, 3 ks hřebíčku, 1 ks badyánu

250 ml smetana na šlehání 

6 hrušek

2 jablka

Postup: Hrušky oloupejte spolu s jablky a nakrájejte na menší kostky. V kastrolu je zalijte vodou a vařte spolu s kořením asi 25 minut. Mouku rozmíchejte ve smetaně, všlehejte k ovoci a vařte 15 minut. Přislaďte dle chuti. Pak rozšťouchejte brambory, osolte a s moukou a vejcem vytvořte tuhé těsto. Pokud potřebujete, přidejte mouku. Vyválejte plát tlustý asi 4 mm a vykrájejte placky. Z obou stran osmažte dozlatova a podávejte s hruškovou bryjou.

Placky s hruškami
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Bramborové placky s hruškovým přelivem mají skvělou chuť

Hruškové kuřecí - minutka

1 lžíce solamylu (bramborový škrob)

2 ks kuřecí prsa nebo stehna bez kosti a kůže

pepř a sůl

sojová omáčka 

olej

250 g oloupaných a vykrájených hrušek

Postup: Kuřecí maso pokrájíme na kousky, mírně osolíme, opepříme, zakapeme sojovou omáčkou (1 lžíce) a olejem (0,5 lžíce), zaprášíme solamylem, vše promícháme a necháme chvíli proležet. Do pánve s rozpáleným olejem dáme orestovat maso. Až se zatáhne, přidáme na stejně velké kousky pokrájené hrušky a dorestujeme doměkka. Nakonec zakápneme směs sojovou omáčkou a podáváme s rýží nebo bramborovou kaší.

Hrušková kuřecí minutka
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Kdo by řekl, že spojení kuřecího masa a hrušek vykouzlí takovou dobrotu?

Pečené hrušky s červeným vínem

6 - 8 hrušek

250 ml červeného vína

50 g másla

100 g třtinového cukru

2 celé skořice a 2 badyány

Postup: Hruškám seřízneme spodek, aby se daly posadit do pekáčku. srovnáme je vedle sebe a v pekáčku je podlijeme červeným vínem. Poklademe máslem a zasypeme cukrem. Přidáme koření a dáme do předehřáté trouby na 30 minut zapéci zakloipené. Potom odstraníme poklici, přelijeme vínem z pekáčku a odklopené dopékáme cca 40 minut. Často poléváme vínem. Podáváme se šlehačkou, zmrzlinou nebo kysanou smetanou. 

Hrušky na víně
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Hrušky na víně budou ozdobou párty a oslav

Hrušky s Nivou

4 oloupané a vykrájené hrušky 

250 g strouhané Nivy

2 trojúhelníčky taveného sýra

1 sáček majonézy

pepř, worchester

Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a rozpůlíme. Z taveného sýra, Nivy a majolky si umícháme hladkou směs, podle chuti opepříme, přidáme pár kapek worchesteru ( do pikantní formy můžeme přidat chilli nebo tabasco) a cukrářským sáčkem nastříkáme do středu hrušek. Zdobíme vlašským ořechem, kapií, okurkou nebo čímkoliv jiným dle chuti a nápadu.

Hrušky s Nivou
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Hrušky s Nivovou pěnou můžeme podávat jako dezert

Publikováno: 1. 10. 2019, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová