Uzrály vám na stromech hrušky a vy už přes přepravky a plné koše zakopáváte? Dříve, než se vám začnou ve sklepě kazit, pojďme si společně vyzkoušet pár netradičních receptů s hruškami, kterými jistě potěšíte nejen svůj žaludek, ale budete za hvězdu i když přijde nenadálá návštěva.
Podzimní hrušková úroda
Nastala doba, kdy na stromech houfně dozrává ovoce a my marně přemýšlíme, koho ještě tou záplavou jablek a hrušek obdarujeme. Nerozhazujte rozmařile a pojďte si spolu s námi vyzkoušet několik netradičních receptů z hrušek, které vám jistě zachutnají a obohatí váš jídelníček.
Hruškové carpaccio
4 ks hrušek
2 lžíce panenského olivového oleje
2 lžíce ořechového oleje
2 lžíce balzamikového octa
100 g rukoly
2 lžíce javorového sirupu
sůl a pepř
40 g parmazánu
1 lžíce sekaných lískových oříšků
Postup: Javorový sirup, ocet, sůl a pepř dobře promíchejte. Do směsi dobře zašlehejte oba druhy oleje. Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle. Rukolu propláchněte, vodu dobře oklepejte a odřízněte případné tuhé stonky. Hrušky omyjte, otřete dosucha a napříč nakrájejte na velmi tenké plátky. Vějířovitě rozložte na talířek, do středu navršte rukolu a sýr, vše zakápněte zálivkou a podávejte posypané drcenými oříšky.
Hrušková bryja s plackami
500 g brambor vařených ve slupce
sůl
1 vejce
100 g polohrubé mouky
řepkový olej
1 lžíce hladké mouky
cukr krystal
skořice, 3 ks hřebíčku, 1 ks badyánu
250 ml smetana na šlehání
6 hrušek
2 jablka
Postup: Hrušky oloupejte spolu s jablky a nakrájejte na menší kostky. V kastrolu je zalijte vodou a vařte spolu s kořením asi 25 minut. Mouku rozmíchejte ve smetaně, všlehejte k ovoci a vařte 15 minut. Přislaďte dle chuti. Pak rozšťouchejte brambory, osolte a s moukou a vejcem vytvořte tuhé těsto. Pokud potřebujete, přidejte mouku. Vyválejte plát tlustý asi 4 mm a vykrájejte placky. Z obou stran osmažte dozlatova a podávejte s hruškovou bryjou.
Hruškové kuřecí - minutka
1 lžíce solamylu (bramborový škrob)
2 ks kuřecí prsa nebo stehna bez kosti a kůže
pepř a sůl
sojová omáčka
olej
250 g oloupaných a vykrájených hrušek
Postup: Kuřecí maso pokrájíme na kousky, mírně osolíme, opepříme, zakapeme sojovou omáčkou (1 lžíce) a olejem (0,5 lžíce), zaprášíme solamylem, vše promícháme a necháme chvíli proležet. Do pánve s rozpáleným olejem dáme orestovat maso. Až se zatáhne, přidáme na stejně velké kousky pokrájené hrušky a dorestujeme doměkka. Nakonec zakápneme směs sojovou omáčkou a podáváme s rýží nebo bramborovou kaší.
Pečené hrušky s červeným vínem
6 - 8 hrušek
250 ml červeného vína
50 g másla
100 g třtinového cukru
2 celé skořice a 2 badyány
Postup: Hruškám seřízneme spodek, aby se daly posadit do pekáčku. srovnáme je vedle sebe a v pekáčku je podlijeme červeným vínem. Poklademe máslem a zasypeme cukrem. Přidáme koření a dáme do předehřáté trouby na 30 minut zapéci zakloipené. Potom odstraníme poklici, přelijeme vínem z pekáčku a odklopené dopékáme cca 40 minut. Často poléváme vínem. Podáváme se šlehačkou, zmrzlinou nebo kysanou smetanou.
Hrušky s Nivou
4 oloupané a vykrájené hrušky
250 g strouhané Nivy
2 trojúhelníčky taveného sýra
1 sáček majonézy
pepř, worchester
Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a rozpůlíme. Z taveného sýra, Nivy a majolky si umícháme hladkou směs, podle chuti opepříme, přidáme pár kapek worchesteru ( do pikantní formy můžeme přidat chilli nebo tabasco) a cukrářským sáčkem nastříkáme do středu hrušek. Zdobíme vlašským ořechem, kapií, okurkou nebo čímkoliv jiným dle chuti a nápadu.
Publikováno: 1. 10. 2019, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová