Nakládání okurek zná každá hospodyňka a každá přísahá na ten její, zaručený recept, který se dědí již od pramáti Evy a okurky se podle něho nakládají výhradně za úplňkové noci za asistence tajemných bytostí. Seznámíme s několika, právě těmi zaručenými recepty na nakládané okurky.
Nakládání okurek na několik způsobů
Okurky nakládačky jsou velmi využívanou zeleninou. Patří do tzv. plodové zeleniny, což znamená, že na vlastní mateřské rostlině vypučí květy, které po opylení vyrostou do plodu. Sama rostlina po sběru plodů odumírá. Tyto okurky lze konzumovat i v syrovém stavu, ale daleko oblíbenější jsou zavařované. Jsou vyhledávaným doplňkem spousty pokrmů, hodí se jak k masu, tak k sýrům, těstovinám, rýži nebo třeba ke studeným jídlům. Málokdo si bez nich umí představit grilování, jsou nezbytnou součástí některých majonézových salátů a nálev z nich má blahodárný účinek na zklidnění organismu po prohýřené noci. Okurky lze nakládat vcelku, krájené na kolečka, proužky nabo kostky.
Příprava
Okurky na zavařování je nutné velmi důkladně očistit. Jelikož na nich díky zdrsnělé slupce ulpívá spousta nečistot, doporučujeme použít kartáček na ruce a okurky pečlivě očistit. V minulosti byly pro tyto účely využívány staré "tatramatky", které díky plastové vrtuli uvnitř pračky dokázaly okurky "vyprat" dokonale. Okurky se poté naskládají vcelku nebo nakrájené do zavařovacích sklenic, zalijí se nálevem, zavíčkují a sterilují.
Nálev
Nálev je směs vody, soli, cukru, octa, bobkového listu, pepře, nového koření a hořčičného semínka, která se svaří a poté se jím okurky zalévají. Do nálevu je možné přidávat i další koření dle chuti, měnit poměr octa i cukru pro větší kyselost nebo sladkost. Kromě klasického domácího nálevu je možné okurky nakládat do Deka, Novy nebo Pikanty, což je směs suchých částí nálevu spolu s konzervačními látkami, z nichž nejčastější je benzoan sodný. Tyto látky působí konzervačně a zabraňují rozkladu a tvoření plísní. Je nutné s nimi ale nakládat šetrně, neboť pro lidský organismus nejsou vhodné ve větším procentu a koncentraci. Kromě nálevu lze k okurkám přidávat mrkev, cibuli nebo snítku kopru. Působí jednak dekorativně a také dotvářejí chuť nálevu. Velmi oblíbené jsou sezónní nakládané okurky rychlokvašky, tzv. močáci. Jedná se o přerostlé okurky, které se vkládají do kameninových nádob a zalévají se sladkokyselým nálevem s přídavkem vinných listů, cibule a česneku.
Recepty na nakládání okurek:
Okurky rychlokvašky
- 10 kg okurek
- 2 natě kopru
- 10 révových listů
- 10 višňových listů
- 1 litr vody
- 4 dkg soli
- 1 dkg cukru
- 5 stroužků česneku
Tyto okurky se velmi hustě propíchají, aby nálev co nejrychleji vnikl do dužiny a okurky nálev nasály a změkly. Naklademe je do nádoby (nejvhodnější je kameninová), proložíme česnekem, cibulí a listy, zalijeme nálevem, listy položíme i navrch a po dobu 5-8 dnů necháme odležet. Jelikož jsou tyto okurky bez konzervantů a nesterilované, jsou určeny k okamžité konzumaci a jejich životnost je velmi omezená. Jsou však vítanou pochoutkou v letních dnech a jako výrazně kořeněná pochutina k masu a uzeninám.
Okurky v medu
- 1 kg okurek
- 250-300 g medu
Okurky důkladně omyjeme, nakrájíme na 0,5 cm plátky, osušíme utěrkou, narovnáme do sklenic a zalijeme teplým medem. Sklenice uzavřeme víčky a sterilujeme 10 minut při teplotě 85°C.
Kari okurky
- 2,5 kg okurek nakládaček
- 6 cibulí
- 1,5 l vody
- 0,4 dc octa
- 200 g cukru
- 1 lžička mletého pepře různých barev
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 1,5 lžičky kari
- trochu chilli papričky
- 1 lžička soli + sůl na okurky a cibuli
Okurky opereme, osušíme, nakrájíme na kostičky spolu s cibulí, posolíme a necháme na hodinu odležet. Svaříme nálev. Okurky s cibulí napěchujeme do sklenic a zalijeme nálevem. Sterilujeme 15 minut / 85°C. Takto naložené okurky jsou výtečné k masu.
Pálivé okurky s chilli a třtinovým cukrem
- malé okurky nakládačky
- mrkev
- cibule
- kopr
- čerstvé chilli papričky
- 1 lžička hořčičného semínka
- 3,5 l vody
- 1 l jablečného octa
- 0,5 kg třtinového cukru
- 10 dkg soli
- 4 bobkové listy
- 10 kuliček nového koření
- 4 hřebíčky
Připravíme si nálev a omyjeme okurky, očistíme zeleninu a vše nakrájíme na kousky. Chilli použijeme tolik, aby byly okurky pálivé. Zeleninu s koprem a hořčičným semínkem dáme do sklenic, na ně ve vrstvě okurky a vše zalijeme lákem. Sterilujeme alespoň 10 minut na 85 stupňů. Necháme minimálně týden odležet.
Receptů na nakládané okurky jsou desítky a možná i stovky. Mnohdy se neliší o víc než o pár kuliček pepře či lžičku cukru. Ale každý z nich je součástí rodinné tradice a je děděn po celé generace. Který recept je pro vás ten nejlepší? Pochlubte se také.
Publikováno: 16. 6. 2019, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová