reklama

Klobásová vánočka, slaná alternativa tradičního vánočného pečiva

Klobásová vánočka může být řešením pro ty, kdo nemají rádi tradiční kynuté vánočky nebo sladké pečivo celkově. Její výroba není složitá, jen je potřeba umět plnit klobásové směsi do střev a plést vánočky ze šesti pramenů. Klobásovou vánočku upečte stejně jako tu klasickou.

i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Klobásová vánočka jako vtipná náhražka místo tradiční kynuté vánočky

Jak chutná klobásová vánočka?

Výroba klobás, a především rodinné recepty na jejich výrobu jsou tajemstvím, které se v rodinách dědí po generace a jen tak se někomu nesvěřuje. 

Vždy je třeba vycházet z toho, jaký druh klobás se chystáte vyrábět. Nejčastěji to jsou klobásy z vepřového masa, ale také skopové, s "divočinou" nebo hovězí. Koření se přidává jednak podle receptury a jednak podle vaší chuti, a potom také podle toho, jaké klobásy jste se rozhodli vyrábět. Domácí klobásy se plní do vepřových tenkých střev, která lze objednat ne e-shopech (potřeby pro řezníky) nebo zakoupit i ve většině řeznictví či výrobnách. 

Důležité pojmy:

  • Vepřové maso se při výrobě klobás používá jako tzv. vložka.
  • Hovězí maso jako prát neboli spojka. 

Díky dobře připravené směsi na klobásy pak můžete vyrábět nejen samotné klobásy, ale pobavit návštěvu třeba klobásovou vánočkou, která bude v podstatě alternativou klasické sladké kynuté vánočce.

Klobásová vánočka

Nejprve je potřeba připravit masovou směs na klobásy:

  • 2,5 kg libového vepřového masa (kýta, plec)
  • 2.5 kg bůčku

Koření na 5 kg masa:

  • 100 g soli
  • cca 6 stroužků lisovaného česneku
  • 5 g mletého kmínu
  • 14 g mletého pepře
  • 20 g mleté sladké papriky
  • 8 g pálivé papriky nebo chilli
  • 0,5 l vody

+ střívka na klobásy.

Postup výroby:

Maso z vepřového boku i libové maso nakrájejte nejprve na kostky, ideálně takové, aby se vešly do masového mlýnku. Obojí maso umelte buď ručně, nebo pomocí elektrického mlýnku. 

Na výrobu vánočky budete potřebovat pouze maso a koření
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Na výrobu vánočky budete potřebovat pouze maso a koření
Maso je potřeba umlít a ochutit kořením
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Maso je potřeba umlít a ochutit kořením

Do umletého masa přidejte sůl a koření, prolisujte česnek a vymíchejte s odměřeným množstvím vody. Směs by měla dobře pojit suroviny dohromady a měla by mít mírně mazlavou konzistenci.

Abyste dostali směs do střev, budete potřebovat plničku na klobásy. Na trhu jsou k dostání buď samostatné plničky, nebo můžete využít nástavce k multifunkčnímu robotu. Samostatná plnička pak může být buď ruční, nebo elektrická. 

Na konec nástavce navlékněte vepřové střevo, které jste pečlivě vyprali ve vlažné vodě a zbavili soli, v níž se svazky střev konzervují. Pomocí ručního nebo elektrického mechanismu plňte střeva a snažte se je plnit tak, aby byla pevně naplněná, ale přitom měkká na stisk. Konce naplněných střívek nechte volné bez zavázání nebo sponkování.

Na výrobu klobásové vánočky budete potřebovat 6 stejně dlouhých pramenů. Splétat klobásovou vánočku začněte tak, že nejprve si svážete jednu stranu volných konců k sobě. Klobásovou vánočku pak zapleťte stejným způsobem jako tu tradiční kynutou. Konce vánočky opět zavařte napevno k sobě.

Vánočku upečte v předehřáté troubě, pečte po dobu cca 4 hodin asi na 180 - 200 °C podle toho, jak moc nebo málo vám trouba peče.

Klobásová vánočka je vtipnou alternativou tradičnímu vánočnímu pečivu a vaši návštěvu jistě pobaví, a ještě si na ní pochutnají.

Zdroj informací: Receptář prima nápadů, pořad Parťáci od fochu

Publikováno: tento týden, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová