Tradiční vánoční koření dokáže vdechnout adventnímu období tu správnou atmosféru a ve shonu předsvátečních dní vás posílí a uklidní, protože je nejen voňavé, ale také plné látek blahodárných pro vaše zdraví.
Vánoční koření je i na nervy
Nejen pro děti jsou Vánoce těmi nejvoňavějšími svátky v roce a k jejich typické vůni patří čtveřice tradičního koření, které nesmí v žádné domácnosti chybět. Ano, řeč je o badyánu, skořici, hřebíčku a anýzu. Využijete je nejen v kuchyni nebo jako přírodní osvěžovače vzduchu, ale také k přípravě vynikajícího svátečního čaje.
Vánoční koření totiž díky vzájemnému působení látek, které obsahuje, je tím nejlepším lékem proti únavě a stresu. A o ty není v hektických týdnech na konci roku nikdy nouze.

Takže si připravte velký hrnek a ze zmiňované čtveřice voňavého koření si připravte posilující čaj, v následujícím poměru:
- 1 hvězdička badyánu
- 1 větší kousek skořice
- několik hřebíčků
- hrstička anýzu
Vánoční koření zalijte horkou vodou a nechte asi 10 minut louhovat. Potom už stačí jenom přidat dobrý domácí med a třeba také kousek citronu a začít antistresový vánoční čaj popíjet. A především hodit vánoční stres za hlavu.

Co všechno ještě umí vánoční koření:
- Badyán má antioxidační účinky, zklidňuje žaludek a podrážděné trávení a působí rovněž proti chřipce a nachlazení nebo proti bolestem kloubů.
- Skořice prohřívá organismus, má antibakteriální účinky a pomáhá při nespavosti.
- Hřebíček posiluje imunitu a podporuje trávení i psychickou pohodu.
- Anýz tlumí bolest, má antibakteriální účinky, ulevuje při onemocněních horních cest dýchacích i trávicích obtíží.
Zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, www.bylinkyprovsechny.cz
Publikováno: 18. 12. 2024, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová