Dobré cukroví zvládnou upéci nejen maminky a babičky, ale i šikovní tatínkové a dědečkové. Zvláště, když mají po ruce recept na jednoduché, přitom vynikající a na jazyku se rozplývající vánoční sladké mlsání.
Dobré cukroví se hodí každému
O tom, že pánové se dovedou v kuchyni ohánět stejně zdatně jako dámy kuchařky, nikdo nepochybuje.
Voňavé dobré cukroví obalené v moučkovém cukru je ale tak jednoduché, že ho zvládne i kuchař začátečník. Ale bude se určitě hodit i zkušeným „kuchařinkám“, protože je skutečně vynikající.
Co budete potřebovat:
- 1 hrnek hladké mouky
- 4 lžičky moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1 hrst vlašských ořechů
- ½ hrsti rozinek
- 1 vanilkový nebo vanilinový cukr
- 100 g tuku na pečení, nejlépe másla

Přípravu tohoto dobrého cukroví začněte tím, že vlašské ořechy rozsekejte nebo rozdrťte na malé kousíčky. Pak všechny ingredience s výjimkou moučkového cukru nasypejte do jedné mísy a vypracujte z něj vláčné a kompaktní těsto.

Stačí ho nechat jen několik minut v míse přikryté utěrkou odležet a můžete s ním hned začít pracovat.
Moučkový cukr korunuje úsilí
Těsto rozdělte na dvě části a vyválejte z nich válečky o průměru asi 1 – 1,5 cm, z nichž budete odřezávat 2 cm dlouhé kousíčky, které naskládáte na plech vystlaný pečicím papírem. V rozehřáté troubě pak pečte zhruba asi 12 minut dorůžova při teplot 170 °C.

Jakmile bude toto dobré cukroví hotové, ještě horké ho obalte v moučkovém cukru, díky němuž se bude tahle dobrota doslova rozplývat na jazyku.
Zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 16. 12. 2024, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová