reklama

Vánoční pečivo nejen pro pravé chlapy

Dobré cukroví zvládnou upéci nejen maminky a babičky, ale i šikovní tatínkové a dědečkové. Zvláště, když mají po ruce recept na jednoduché, přitom vynikající a na jazyku se rozplývající vánoční sladké mlsání.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Dobré cukroví se hodí každému

O tom, že pánové se dovedou v kuchyni ohánět stejně zdatně jako dámy kuchařky, nikdo nepochybuje.

Voňavé dobré cukroví obalené v moučkovém cukru je ale tak jednoduché, že ho zvládne i kuchař začátečník. Ale bude se určitě hodit i zkušeným „kuchařinkám“, protože je skutečně vynikající.

Co budete potřebovat:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 4 lžičky moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • ½ hrsti rozinek
  • 1 vanilkový nebo vanilinový cukr
  • 100 g tuku na pečení, nejlépe másla
Co bude potřeba na výrobu?
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Co bude potřeba na výrobu?

Přípravu tohoto dobrého cukroví začněte tím, že vlašské ořechy rozsekejte nebo rozdrťte na malé kousíčky. Pak všechny ingredience s výjimkou moučkového cukru nasypejte do jedné mísy a vypracujte z něj vláčné a kompaktní těsto.

V hlubší míse smíchejte všechny ingredience s výjimkou moučkového cukru
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
V hlubší míse smíchejte všechny ingredience s výjimkou moučkového cukru

Stačí ho nechat jen několik minut v míse přikryté utěrkou odležet a můžete s ním hned začít pracovat.

Moučkový cukr korunuje úsilí

Těsto rozdělte na dvě části a vyválejte z nich válečky o průměru asi 1 – 1,5 cm, z nichž budete odřezávat 2 cm dlouhé kousíčky, které naskládáte na plech vystlaný pečicím papírem. V rozehřáté troubě pak pečte zhruba asi 12 minut dorůžova při teplot 170 °C.

Z válečku odkrajujte kousky asi 2 cm dlouhé
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Z válečku odkrajujte kousky asi 2 cm dlouhé

Jakmile bude toto dobré cukroví hotové, ještě horké ho obalte v moučkovém cukru, díky němuž se bude tahle dobrota doslova rozplývat na jazyku.

Zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: před dvěma dny, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová