reklama

Svízel vám neublíží, ale pomůže

Znáte rostlinu jménem svízel povázka? Jde o bylinu, kterou najdete růst na loukách a krajích lesů a můžete si ji dát jen tak nebo si vyrobit tinkturu. K čemu poslouží?

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

S čím pomůže svízel? Vyrobte si z něj tinkturu

Svízel povázka patří mezi léčivé rostliny, které můžou pozitivně působit na vaše zdraví při některých stavech. Proto se po něm při procházce venku podívejte a zkuste si z něj vyrobit tinkturu, která může prospět vašemu tělu. Co budete potřebovat?

  • Větší hrst svízele
  • čistý vysokoprocentní líh/alkohol
  • sklenice
Rostlinu ve sklenici zalijte alkoholem
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Rostlinu ve sklenici zalijte alkoholem

Svízel jednoduše nastříhejte na menšíi kusy a vložte do vyšší sklenice. Hodit se k tomu bude třeba zavařovačka, a to i proto, že sklenice musí mít víčko. Svízel zalijte vysokoprocentním lihem, tedy klidně nějakým neochuceným alkoholem, například vodkou, budete ho potřebovat zhruba 1 litr. Sklenici pak zavřete a nechte svízel louhovat nejlépe na slunném místě po dva týdny. Během této doby občas obsah protřepejte.

Po dvou týdnech přeceďte
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Po dvou týdnech přeceďte

Po dvou týdnech tinkturu přeceďte přes plátýnko a přelijte do čisté nádoby s víčkem. Tinkturu ze svízele užívejte následovně - 20 kapek, což je jedna malá lžička, rozmíchejte ve sklenici vody a vypijte. 

Co je svízel povázka a proč ho sbírat?

Svízel povázka je jednoletá rostlina vysoká kolem 20 až 100 cm, kvete v rozmezí dubna a září. Má jemné bílé květy a najdete ji obvykle na loukách a krajích lesa. Jde o bylinku, kterou využijete při různých příležitostech - čistí lymfu a krev, a to i od toxinů pocházejících z okolního prostředí a od pesticidů, říká MUDr. Zbyněk Mlčoch. Stejně tak uvádí, že působí pozitivně na stav pokožky při akné a ekzémech, příznivě ovlivňuje také imunitní systém a pomáhá ochraňovat sliznici úst, rtů, uší i střev, močového měchýře a ženské pohlavní soustavy.

Svízel povázku si můžete vychutnat i v čerstvém stavu - můžete si ji dát hned na procházce, nebo použít třeba do polévky, tradičně té vařené na Zelený čtvrtek. Má skvělou chuť.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, bylinkyprovsechny.cz

Publikováno: dnes, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová