Voňavý drobenkový koláč je plný šlehačky a šťavnatých jablíček. Navíc patří k těm sladkým dobrotám, které jsou rychle hotové a nemusíme ani vyndávat kuchyňskou váhu. Stačí si připravit hrnek o objemu 250 ml.
Drobenkový koláč plný vůně a chutí
Jablečná sezóna právě vrcholí a z chutných a zdravých jablíček můžeme připravit spoustu dezertů a pokrmů.
Mezi ně patří i rychlý drobenkový koláč se šlehačkou, který přijde vhod, zvláště když máme někde po ruce padaná jablka nebo plody, které se už začínají scvrkávat.
K přípravě drobenkového koláče budeme potřebovat:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek šlehačky
- ½ hrnku mléka
- 3 vejce
- 1 skořicový cukr
- 1 vanilkový nebo vanilinový cukr
- 1 kypřicí prášek
- kůru z citronu
K přípravě drobenky potřebujeme:
- 125 g másla
- ½ hrnku polohrubé mouky
- ½ hrnku cukru krupice
Přípravu drobenkového koláče začneme tím, že v míse prošleháme vejce se smetanou. Pak přidáme všechny sypké přísady s výjimkou skořicového cukru a přilijeme trochu mléka.
Pečeme krásně dozlatova
V další míse připravíme z másla, mouky a cukru drobenku. Opláchnutá a vykrájená jablka nakrájíme na drobné plátky nebo nastrouháme nahrubo, třeba i se slupkou. Těsto vylijme na plech vyložený pečicím papírem. Na povrch těsta rovnoměrně rozprostřeme nastrouhaná nebo nakrájená jablka, posypeme skořicovým cukrem a zasypeme vrstvou drobenky.
V troubě pečeme při teplotě 180 °C zhruba půl hodiny, dokud nebude drobenkový koláč na povrchu vypečený krásně dozlatova.
Zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: tento týden, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová