reklama

Nadýchané bezlepkové dortíky z dýně jsou jako sladký sen

Sezona velkých tykvovitých plodů je právě v plném proudu, takže je zcela na místě připravit si z nich vynikající bezlepkové dýňové dortíky, kterým se v angličtině říká cupcakes.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Dýňové dortíky jsou rychlé

K přípravě dýňových dortíků se nejlépe hodí oblíbená a rozšířená dýně hokkaido, která dozrála v nejedné české zahrádce a kterou lze koupit i v obchodech a na farmářských trzích.

Co budete k přípravě dortíků potřebovat:

  • 180 g dýňového pyré
  • 150 g cukru
  • 200 g bezlepkové mouky
  • 2 vejce
  • 40 ml smetany
  • 115 g másla
  • lžičku kypřícího prášku nebo jedlé sody
  • lžičku skořice
  • lžičku mletého hřebíčku

Nejdříve nakrájejte oloupanou dýni a dejte ji na půl hodiny do trouby zapéct na 180 °C. Po vychladnutí vyšlehejte z dýně pyré, které smíchejte s pěnou vyšlehanou z vajec. Následně postupně přidejte rozpuštěné máslo a smetanu a znovu jemně šlehejte. Do rozšlehané směsi vsypejte prosátou mouku, koření a kypřicí prášek a vše ještě jednou promíchejte.

Rychlá jablečná náplň

Těstem naplňte asi centimetr pod okraj připravené formičky na cupcakes a dortíky pečte v troubě přibližně 20 minut při teplotě 180 °C. A než se upečou, máte čas na přípravu rychlé jablečné náplně z následujících ingrediencí:

  • jablka
  • cukr
  • skořici
  • puding na zahuštění

Jablka nakrájejte na malé kostky a nechte chvíli v kastrůlku podusit s cukrem a skořicí. Šťavnatá jablka většinou pustí hodně šťávy, kterou zahustíte trochou pudinkového prášku.

Dortíky upečete ve formičkách na klasické cupcakes
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Dortíky upečete ve formičkách na klasické cupcakes

Rozvařenými jablky naplňte dortíky. Pokud nemáte speciální „plnítko cupcaků“, zvládnete to i s pomocí vykrajovače jadřinců nebo lžičkou.

Dýňové dortíky korunuje jemný krém

Nadýchané dýňové dortíky nakonec ozdobte lahodným krémem. K jeho přípravě budete potřebovat:

  • smetanu
  • mascarpone
  • javorový sirup
  • skořici

Krém na ozdobení připravíte tak, že ušleháte smetanu s mascarpone, javorovým sirupem a skořicí.

Zchladlé a naplněné dýňové dortíky dozdobíte vynikajícím krémem s mascarpone
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Zchladlé a naplněné dýňové dortíky dozdobíte vynikajícím krémem s mascarpone

Pomocí cukrářského sáčku pak hotovým krémem zkrášlíte zchladlé a rozvařenými jablíčky naplněné dortíky.

Zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: dnes, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Šárka Miškovská, Romana Slaninová