Sezona velkých tykvovitých plodů je právě v plném proudu, takže je zcela na místě připravit si z nich vynikající bezlepkové dýňové dortíky, kterým se v angličtině říká cupcakes.
Dýňové dortíky jsou rychlé
K přípravě dýňových dortíků se nejlépe hodí oblíbená a rozšířená dýně hokkaido, která dozrála v nejedné české zahrádce a kterou lze koupit i v obchodech a na farmářských trzích.
Co budete k přípravě dortíků potřebovat:
- 180 g dýňového pyré
- 150 g cukru
- 200 g bezlepkové mouky
- 2 vejce
- 40 ml smetany
- 115 g másla
- lžičku kypřícího prášku nebo jedlé sody
- lžičku skořice
- lžičku mletého hřebíčku
Nejdříve nakrájejte oloupanou dýni a dejte ji na půl hodiny do trouby zapéct na 180 °C. Po vychladnutí vyšlehejte z dýně pyré, které smíchejte s pěnou vyšlehanou z vajec. Následně postupně přidejte rozpuštěné máslo a smetanu a znovu jemně šlehejte. Do rozšlehané směsi vsypejte prosátou mouku, koření a kypřicí prášek a vše ještě jednou promíchejte.
Rychlá jablečná náplň
Těstem naplňte asi centimetr pod okraj připravené formičky na cupcakes a dortíky pečte v troubě přibližně 20 minut při teplotě 180 °C. A než se upečou, máte čas na přípravu rychlé jablečné náplně z následujících ingrediencí:
- jablka
- cukr
- skořici
- puding na zahuštění
Jablka nakrájejte na malé kostky a nechte chvíli v kastrůlku podusit s cukrem a skořicí. Šťavnatá jablka většinou pustí hodně šťávy, kterou zahustíte trochou pudinkového prášku.
Rozvařenými jablky naplňte dortíky. Pokud nemáte speciální „plnítko cupcaků“, zvládnete to i s pomocí vykrajovače jadřinců nebo lžičkou.
Dýňové dortíky korunuje jemný krém
Nadýchané dýňové dortíky nakonec ozdobte lahodným krémem. K jeho přípravě budete potřebovat:
- smetanu
- mascarpone
- javorový sirup
- skořici
Krém na ozdobení připravíte tak, že ušleháte smetanu s mascarpone, javorovým sirupem a skořicí.
Pomocí cukrářského sáčku pak hotovým krémem zkrášlíte zchladlé a rozvařenými jablíčky naplněné dortíky.
Zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 19. 10. 2024, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Šárka Miškovská, Romana Slaninová