Cukroví z lineckého těsta je prostě klasika, která k Vánocům neodmyslitelně patří. Ale z lineckého vykouzlíte i dortíky jako z cukrárny, které se stanou ozdobou slavnostní tabule.
K výrobě dortíku nadýchaného jako sladký obláček si připravte klasické linecké těsto z receptáře našich babiček a smetanový krém z mascarpone.
Co budete potřebovat na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 2 žloutky
Co budete potřebovat na krém:
- 2 šlehačky na šlehání
- 2 mascarpone
- 2 polévkové lžíce cukru
Z ingrediencí na linecké vypracujte těsto, a pokud použijete kuchyňský robot, hotovo máte za pár minut. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte asi na hodinu zchladnout a "odpočinout" do lednice - mimo jiné proto, že se vám s ním pak bude lépe pracovat.
Hodí se lahodné ovoce i sněhové pusinky
Až se těsto vychladí, vyválejte ho na přiměřené tenké plátky, z nichž vykrájejte větší čtverečky. Ty pak pečte asi 16 minut v troubě předehřáté na 160 °C. Mezitím si vyšlehejte krém z mascarpone.
Dortík vznikne spojením tří čtverečků pomocí krému. Po upečení a vychladnutí lineckých čtverečků začněte s plněním a zdobením, nejlépe pomocí cukrářského sáčku. Na první čtvereček můžete dát ještě trochu rybízové marmelády, která ostatně k chuti lineckého prostě patří.
Poslední čtvereček ozdobte navrchu připraveným ovocem, ale také malými sněhovými pusinkami vyrobenými z bílků, které zbyly od vajec použitých v těstě. Hotové dortíky dejte ještě do lednice, těsto rychleji zvlhne, natáhne do sebe všechny ony báječné chuti a bude krásně vláčné.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 2. 12. 2022, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová