reklama

Překvapte sváteční hosty lahodným dortíkem

Cukroví z lineckého těsta je prostě klasika, která k Vánocům neodmyslitelně patří. Ale z lineckého vykouzlíte i dortíky jako z cukrárny, které se stanou ozdobou slavnostní tabule.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Dortíkům z lineckého těsta a mascarpone neodolá žádný milovník sladkého (Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

K výrobě dortíku nadýchaného jako sladký obláček si připravte klasické linecké těsto z receptáře našich babiček a smetanový krém z mascarpone.

Co budete potřebovat na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 žloutky

Co budete potřebovat na krém:

  • 2 šlehačky na šlehání
  • 2 mascarpone
  • 2 polévkové lžíce cukru
Na ozdobení dortíků se hodí nejrůznější ovoce a také sněhové pusinky
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Na ozdobení dortíků se hodí nejrůznější ovoce a také sněhové pusinky

Z ingrediencí na linecké vypracujte těsto, a pokud použijete kuchyňský robot, hotovo máte za pár minut. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte asi na hodinu zchladnout a "odpočinout" do lednice - mimo jiné proto, že se vám s ním pak bude lépe pracovat.

Těsto připravíte nejrychleji v elektrickém robotu
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Těsto připravíte nejrychleji v elektrickém robotu

Hodí se lahodné ovoce i sněhové pusinky

Až se těsto vychladí, vyválejte ho na přiměřené tenké plátky, z nichž vykrájejte větší čtverečky. Ty pak pečte asi 16 minut v troubě předehřáté na 160 °C. Mezitím si vyšlehejte krém z mascarpone.

Dortík vznikne spojením tří čtverečků pomocí krému. Po upečení a vychladnutí lineckých čtverečků začněte s plněním a zdobením, nejlépe pomocí cukrářského sáčku. Na první čtvereček můžete dát ještě trochu rybízové marmelády, která ostatně k chuti lineckého prostě patří.

Čtverečky z lineckého těsta spojte krémem z mascarpone a smetany
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Čtverečky z lineckého těsta spojte krémem z mascarpone a smetany

Poslední čtvereček ozdobte navrchu připraveným ovocem, ale také malými sněhovými pusinkami vyrobenými z bílků, které zbyly od vajec použitých v těstě. Hotové dortíky dejte ještě do lednice, těsto rychleji zvlhne, natáhne do sebe všechny ony báječné chuti a bude krásně vláčné.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 2. 12. 2022, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová