Chcete vyzkoušet bramborový knedlík, se kterým bude minimum práce? Pak není nic snazšího, než se pustit do receptu na pečený knedlík se škvarky, který budete mít za půl hodiny hotový. Pak už stačí přidat jen zelí a můžete si pochutnávat. Pusťte se do vaření s námi!
Jaký je bramborový knedlík pečený v troubě?
Chcete-li si dopřát změnu a trošku si zjednodušit vaření, bramborový knedlík připravovaný v troubě bude pro vás tím pravým. Jde o starý německý recept, který vyžaduje minimum času a úsilí na celou svou přípravu, jeho chuť je přitom skvělá, a to i díky přidaným pečeným škvarkům. Podávat ho můžete jen se zelím, škvarky maso zastoupí, ale vyhýbat se mu nemusíte. Zkuste si pečený knedlík i vy.
Na pečený bramborový knedlík budete potřebovat:
- 500 g brambor
- 500 g hrubé mouky
- hrst škvarků
- 2 stroužky česneku
- pepř a sůl
- 100 ml mléka
Nejprve se pusťte do přípravy brambor, které jsou pro bramborový knedlík základ. Oloupané syrové brambory namelte na mlýnku. Vznikne vám mnohem jemnější hmota než při strouhání. Nechte je v míse chvíli odstát a přebytečnou vodu slijte. Použít můžete také cedník.
Do namletých a scezených brambor poté přilijte mléko, česnek, který utřete nebo vložíte do lisu, a také sůl a pepř pro lepší chuť.
Pak přidejte také škvarky. Ty nijak neupravujte, zůstanou hezky vcelku, aby byly v knedlíku cítit. Nakonec do směsi přijde také hrubá mouka. Vše dobře promíchejte.
Vhodný pekáček vymažte sádlem nebo jiným tukem a směs do něj nalijte. Povrch uhlaďte lžící a můžete vložit do trouby. Tu si předehřejte na 180 °C a bramborový knedlík pečte asi 25 minut.
Jakmile je knedlík upečený pěkně do zlatova, vyndejte ho z trouby a podávejte stejně jako kdysi naši předci - pouze se zelím, přeci jen škvarky pro ně byly dostatečné, anebo ve svátek klidně i s kouskem pečeného masa.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 13. 9. 2024, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová