reklama

Moučníková klasika nemusí být jen s jablky

Jablečný závin je sice skvělý, ale co takhle pro změnu vyzkoušet hruškový štrúdl? Rodinu i návštěvu tak překvapíme novým moučníkem, který je rychle hotový, a navíc využijeme lahodné, a především zdravé ovoce, jakým hrušky bezesporu jsou.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Hruškový štrúdl je nabitý zdravím

Díky hruškovému štrúdlu dodáme tělu mnoho zdravých látek, třeba vitamíny C, E a B, ale hlavně důležité minerály jako draslík, hořčík nebo železo.

K přípravě lahodného závinu nepotřebujeme mnoho ingrediencí
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
K přípravě lahodného závinu nepotřebujeme mnoho ingrediencí

Hrušky, které jsou také plné vlákniny, jsou zkrátka takovým malým léčivým koktejlem, který snižuje krevní tlak, podporuje imunitu a podle některých studií má i protizánětlivé účinky. Ze sacharidů převládá v hruškách fruktóza, takže je většinou dobře snášejí i diabetici.

Co tedy budeme k přípravě hruškového štrúdlu potřebovat?

  • 1 hotové listové těsto
  • 2 hrušky
  • 1 vejce
  • 1 dětskou přesnídávku
  • 1 skořicový cukr
  • 1 vanilkový nebo vanilínový cukr
  • 2 hrsti skořicových sušenek

Hotové listové těsto nejdříve rozkrojíme na poloviny, jejichž kraje rozřežeme na malé širší proužky. Prostředek jednotlivých dílů ovšem musí zůstat celý, protože právě tam přijde jeho náplň.

Těsto posypeme rozdrcenými skořicovými sušenkami
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Těsto posypeme rozdrcenými skořicovými sušenkami

Část vcelku potřeme dětskou přesnídávkou a posypeme rozdrobenými nebo rozmixovanými skořicovými sušenkami, do nichž se náplň vsákne a nevyteče ven. Hrušky pokrájíme na jemné plátky, a poklademe na těsto posypané sušenkovou drtí a posypeme skořicovým cukrem. Ovoce není nutné loupat, protože právě pod slupkou se ukrývá nejvíce vitamínů.

Pěkně do zlatova vypečený

Spojíme těsto do závinu, k čemuž využijeme nařezaných proužků, tudíž budeme záviny spojovat do jakési zavinovačky.

Díky okrajům rozřezaným na proužky vytvoříme krásnou štrúdlovou zavinovačku
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Díky okrajům rozřezaným na proužky vytvoříme krásnou štrúdlovou zavinovačku

Nakonec štrúdliky potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme vanilkovým nebo vanilinovým cukrem. Když máme hotovo, dáme je trouby a pečeme asi půl hodiny při 180 °C – důležité ovšem je, aby by se vypekly pěkně do zlatova!

Zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, www.fit-day.cz 

Publikováno: 3. 8. 2024, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová