Jablečný závin je sice skvělý, ale co takhle pro změnu vyzkoušet hruškový štrúdl? Rodinu i návštěvu tak překvapíme novým moučníkem, který je rychle hotový, a navíc využijeme lahodné, a především zdravé ovoce, jakým hrušky bezesporu jsou.
Hruškový štrúdl je nabitý zdravím
Díky hruškovému štrúdlu dodáme tělu mnoho zdravých látek, třeba vitamíny C, E a B, ale hlavně důležité minerály jako draslík, hořčík nebo železo.

Hrušky, které jsou také plné vlákniny, jsou zkrátka takovým malým léčivým koktejlem, který snižuje krevní tlak, podporuje imunitu a podle některých studií má i protizánětlivé účinky. Ze sacharidů převládá v hruškách fruktóza, takže je většinou dobře snášejí i diabetici.
Co tedy budeme k přípravě hruškového štrúdlu potřebovat?
- 1 hotové listové těsto
- 2 hrušky
- 1 vejce
- 1 dětskou přesnídávku
- 1 skořicový cukr
- 1 vanilkový nebo vanilínový cukr
- 2 hrsti skořicových sušenek
Hotové listové těsto nejdříve rozkrojíme na poloviny, jejichž kraje rozřežeme na malé širší proužky. Prostředek jednotlivých dílů ovšem musí zůstat celý, protože právě tam přijde jeho náplň.

Část vcelku potřeme dětskou přesnídávkou a posypeme rozdrobenými nebo rozmixovanými skořicovými sušenkami, do nichž se náplň vsákne a nevyteče ven. Hrušky pokrájíme na jemné plátky, a poklademe na těsto posypané sušenkovou drtí a posypeme skořicovým cukrem. Ovoce není nutné loupat, protože právě pod slupkou se ukrývá nejvíce vitamínů.
Pěkně do zlatova vypečený
Spojíme těsto do závinu, k čemuž využijeme nařezaných proužků, tudíž budeme záviny spojovat do jakési zavinovačky.

Nakonec štrúdliky potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme vanilkovým nebo vanilinovým cukrem. Když máme hotovo, dáme je trouby a pečeme asi půl hodiny při 180 °C – důležité ovšem je, aby by se vypekly pěkně do zlatova!
Zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, www.fit-day.cz
Publikováno: 3. 8. 2024, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová