Kurkuma je známá díky účinné látce zvané kurkumin, který má silné antibakteriální, protizánětlivé a protivirové účinky. Velmi pozitivní účinky má kurkuma na trávicí systém, zejména na podrážděný jícen, který se projevuje pálením žáhy. Pokud si ale podle našeho návodu připravíte kurkumový med, máte neustále po ruce dokonalý prostředek, který uklidní vaše hrdlo. Znáte i jiné výrobky z kurkumy?
Výrobky z kurkumy
Kurkuma neboli indický šafrán je známé koření, které se připravuje ze sušeného oddenku kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa). Kurkuma a výrobky z kurkumy se používají nejen jako koření převážně v asijské (nejvíce pak v indické) kuchyni, ale též jako barvivo do potravin, např. do těstovin.
Hlavní složka, která se nazývá kurkumin, má zemitou, nahořklou, pepřovitou a hořčici podobnou chuť, a také mnohé léčebné vlastnosti. Tou nejzásadnější je, že pomáhá trávicímu systému - má protizánětlivé a antioxidační účinky, a podporuje mozkové kognitivní funkce (prostřednictvím kognitivních funkcí člověk vnímá svět kolem sebe, jedná, reaguje a zvládá různé úkoly).
Kurkuma obsahuje mnoho zdravých živin - bílkoviny, vlákninu, vitamíny C, E, K, draslík, vápník, měď, železo, hořčík a zinek.
Kurkumový med
Mezi domácí výrobky z kurkumy můžeme zařadit kurkumový med, který je dokonalým domácím lékem při pálení žáhy. Pokud vás trápí problémy se zažíváním, připravte si skvělý kurkumový med. Jeho příprava je jednoduchá - na 100 g medu potřebujete 1 polévkovou lžíci kurkumy, kterou dobře rozmíchejte.
Při potížích užívejte 1-3 lžičky denně. Lze použít i samotný med, rozmíchaný ve vodě. Spoustě lidí může palčivá chuť kurkumy vadit. Kurkumu byste nikdy neměli samotnou užívat na lačný žaludek, vždy společně s další potravinou. Doporučená denní dávka pro dospělého člověka je 1 čajová lžička kurkumy, ale užívat by se měla kurkuma a výrobky z kurkumy maximálně 3x týdně. Děti a starší lidé by měli užívat jen 1/2 lžičky denně.
Další použití kurkumy a výrobků z ní
- Čistící tonikum proti akné
- Snižuje záněty
- Prevence proti rakovině
- Léčba ekzémů a lupénky
- Čištění ústní dutiny
- Léčbě osteoartrózy a revmatoidní artritidy
- Snížení cholesterolu
- Podpora imunitního systému
- Hojení ran
- Pomáhá zvýšit průtok žluči
- Zabraňuje vzniku Alzheimerovy choroby
- Chrání srdce před stárnutím
Kurkuma je lehce rozpustná v oleji, což znamená, že pro co nejlepší absorpci zdraví prospěšných látek je potřeba kurkumu kombinovat s tukem. Výrobky z kurkumy se tak mohou zpracovávat třeba s kokosovým nebo olivovým olejem. Domácí mast vyrobená z kurkumy, rozmarýnu a zázvoru se smíchá s 1dcl rozehřátého kokosového oleje a kostičkou včelího vosku. Mast ochrání před mrazem, pokožka se nevysuší a mastička příjemně voní.
Zlaté mléko patří mezi nejznámější výrobky z kurkumy. Smíchejte ¼ lžičky kurkumy se šálkem teplého (ne horkého) mléka, 1 lžičkou kokosového oleje, medem a skořicí. Tak dostanete léčivý nápoj, který je možné užívat i na lačný žaludek.
Zlatá pasta se vyrobí z půl sklenky kurkumy a sklenky vody. Tyto dvě ingredience se smíchají v menším hrnci, směs se neustále míchá do doby, než se vytvoří pasta. Ta se pak používá jako základ do pokrmů nebo pro přípravu zlatého mléka.
Zdroj informací: Vychytávky Ládi Hrušky, ceskozdrave.cz, zdravezdravi.cz, ceskozdrave.cz, bylinky.online
Publikováno: 24. 7. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová