V receptáři našich babiček najdeme i houskový křen, což je neprávem zapomenutá varianta zdravé a chutné přílohy, třeba k vařenému masu. Jeho příprava je jednoduchá a chuť pikantní, ale zároveň jemná a krémová.
Co budeme k výrobě houskového křenu potřebovat:
- 3 housky
- 350 ml hovězího vývaru
- 3 lžíce zakysané smetany
- 12 g nastrouhaného křenu
- špetku soli
Housky pokrájené na kostičky vhodíme do ohřátého hovězího vývaru, kde je za neustálého míchání rozpustíme tak, abychom vytvořili kašovitou konzistenci.
Křen povzbudí celé tělo
Když máme základ pro houskový křen hotov, přestaneme vývar s houskami zahřívat a přidáme kysanou smetanu, která hmotu rozředí a dodá jemnou chuť. Nakonec postupně přidáme strouhaný křen: nemusí to být ani celá dávka z receptu, záleží na tom, jak je ostrý a jaké pikantnosti chceme dosáhnout, protože třeba pro děti je vhodnější připravit houskový křen jemnější a méně ostré chuti.
Takto upravený křen je vhodný jako příloha nejen k vařenému masu, sekané pečeni nebo uzenému ale rovněž ke grilované zelenině. Křen bychom měli zařazovat do jídelníčku co nejčastěji, protože je nejen chuťově vynikající, ale zároveň léčí záněty močových a dýchacích cest, má pozitivní vliv na trávení a dodává našemu organismu energii.
Zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, www.bylinkyprovsechny.cz
Publikováno: 10. 7. 2024, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová