reklama

Vyzkoušejte netradiční přílohu – skvěle chutná a je plná zdraví

V receptáři našich babiček najdeme i houskový křen, což je neprávem zapomenutá varianta zdravé a chutné přílohy, třeba k vařenému masu. Jeho příprava je jednoduchá a chuť pikantní, ale zároveň jemná a krémová.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Co budeme k výrobě houskového křenu potřebovat:

  • 3 housky
  • 350 ml hovězího vývaru
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 12 g nastrouhaného křenu
  • špetku soli
Co budeme k výrobě houskového křenu potřebovat
i (Zdroj: Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Co budeme k výrobě houskového křenu potřebovat

Housky pokrájené na kostičky vhodíme do ohřátého hovězího vývaru, kde je za neustálého míchání rozpustíme tak, abychom vytvořili kašovitou konzistenci.

Křen povzbudí celé tělo

Když máme základ pro houskový křen hotov, přestaneme vývar s houskami zahřívat a přidáme kysanou smetanu, která hmotu rozředí a dodá jemnou chuť. Nakonec postupně přidáme strouhaný křen: nemusí to být ani celá dávka z receptu, záleží na tom, jak je ostrý a jaké pikantnosti chceme dosáhnout, protože třeba pro děti je vhodnější připravit houskový křen jemnější a méně ostré chuti.

Na kostičky pokrájené housky rozpustíme v hovězím vývaru do kašovité konzistence
i (Zdroj: Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Na kostičky pokrájené housky rozpustíme v hovězím vývaru do kašovité konzistence

Takto upravený křen je vhodný jako příloha nejen k vařenému masu, sekané pečeni nebo uzenému ale rovněž ke grilované zelenině. Křen bychom měli zařazovat do jídelníčku co nejčastěji, protože je nejen chuťově vynikající, ale zároveň léčí záněty močových a dýchacích cest, má pozitivní vliv na trávení a dodává našemu organismu energii.

Zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, www.bylinkyprovsechny.cz

Publikováno: před týdnem, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová